Zöldség

Mi okozza az uborka keserűségét, és mit tehet ellene?

Agrofórum Online

Az uborka keserűsége sok kertészt és vásárlót bosszant – de vajon mi okozza ezt az ízhibát? 

Az alábbiakban összeszedtem, miért válhat keserűvé az uborka, milyen környezeti és genetikai tényezők állnak a háttérben, és hogyan előzheti meg vagy kezelheti ezt a problémát egyszerű házi praktikákkal és okos termesztési módszerekkel.

Környezeti tényezők, amelyek fokozzák az uborka keserűségét

Az uborka ízének alakulása nem csupán genetikai tényezőktől, hanem a környezeti hatásoktól is nagymértékben függ. Ha el szeretné kerülni a keserű terméseket, kiemelten fontos, hogy figyelmet fordítson a növény életkörülményeire. A legtöbb esetben a kukurbitacin-szint megemelkedése a környezetből érkező stresszhatásokra adott válaszreakció, amelyet megfelelő gondoskodással mérsékelhet.

Genetikai okok: mely uborkafajták hajlamosak keserűségre?

A keserű uborka kérdését nem lehet kizárólag a környezeti hatásokra visszavezetni, hiszen az ízvilág alakulásában a genetikai háttér is kulcsszerepet játszik. Választása során érdemes tisztában lennie azzal, hogy bizonyos fajták eleve hajlamosabbak a kukurbitacin felhalmozására, míg másokat éppen ennek elkerülésére nemesítettek.

Ha Ön is szeretne zamatos, keserűségtől mentes uborkát termeszteni, a megfelelő fajta kiválasztása az első lépés a sikerhez! A régebbi, hagyományos fajták esetében – különösen a kerti, szabadföldi típusoknál – gyakrabban fordul elő keserűség, mivel ezek nem estek át modern nemesítési szűrőkön, amelyek célja a kellemetlen ízt okozó anyagok csökkentése.

Bizonyos fajták eleve hajlamosabbak a kukurbitacin felhalmozására

Ha például örökségfajtákat nevel, legyen tudatában annak, hogy ezek természetes védekezőrendszerük részeként nagyobb mennyiségben termelhetnek kukurbitacint. Ezért ezeknél a típusoknál különösen fontos a stresszmentes környezet biztosítása!

Hogyan előzhető meg az uborka keserűsége?

Ha azt szeretné, hogy az uborkája minden harapásnál friss, üde és kellemesen édes legyen, kulcsfontosságú, hogy ne csupán utólag próbálja enyhíteni a keserűséget, hanem megelőzze annak kialakulását!

Először is, ügyeljen az egyenletes vízellátásra! Ne hagyja, hogy a talaj kiszáradjon, de azt se engedje, hogy túlöntözött, pangó vizes környezet alakuljon ki. Az uborka sekély gyökérzetű növény, így rendkívül érzékenyen reagál a nedvesség ingadozására. A stresszhelyzetek – különösen a hirtelen kiszáradás és utána bekövetkező túlöntözés – jelentősen fokozzák a keserű vegyületek képződését. Öntözzön rendszeresen, lehetőleg reggelente, és használjon mulcsot a talaj felszínén a párolgás csökkentésére!

Másodsorban biztosítson kiegyensúlyozott tápanyagellátást! Az alacsony nitrogénszint, valamint a kálium- és magnéziumhiány ugyancsak hozzájárulhat a keserűség kialakulásához. Használjon zöldségfélékre kifejlesztett komplex műtrágyát vagy komposztot, és figyelje meg a levelek színét, formáját: a tápanyaghiány korán észlelhető jele lehet a sárgulás vagy levélszélbarnulás.

Gondoskodjon a növénye klímavédelméről is! Az uborka hajlamos a hőstresszre, különösen tartósan magas hőmérséklet és közvetlen napfény esetén. Telepítse árnyékosabb, de még világos területre, vagy alkalmazzon árnyékoló hálót a forró délutáni órákban! Így mérsékelheti a napsütés miatti túlmelegedést, és csökkentheti a kukurbitacin-termelés kockázatát.

Végül, ne hanyagolja el a megfelelő betakarítási időpontot sem! Az uborka ugyanis nemcsak túl kicsin, de túléretten is könnyen keserűvé válhat. Szedje le a termést, amikor az még zsenge, élénkzöld és sima héjú – ez általában a virágzás után 7-10 nappal következik be. Ne várjon addig, amíg az uborka túl nagyra nő és a héja megkeményedik, mert ez nemcsak az íz rovására megy, hanem a keserűség megjelenésének valószínűségét is növeli.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Virágzik, de nem terem a cukkini? Segítünk!

2025. július 18. 16:10

Hiába virágzik a cukkini, termés nem fejlődik? Mutatjuk a lehetséges okokat, és hogyan serkentheti kézzel is a beporzást!

Így ismerheti fel, ha a paprika szenved – mentse meg időben!

2025. július 16. 16:10

A kánikula a paprikatermés ellensége: mutatjuk, hogyan ismerheti fel a hőstresszt, és mit tehet, hogy megmentse növényeit!

Ezzel a trükkel mindig roppanós lesz a kovászos uborka

2025. július 15. 13:10

A jó kovászos uborka roppan, savanykás, illatos, és a nyár zamatait idézi. Mutatjuk, mitől lesz hibátlan az állag, az íz és a tartósság!

Ne hagyja veszni a friss spenótot – tartósítsa okosan!

2025. július 14. 13:10

A spenót nemcsak frissen értékes, de helyes feldolgozással hónapokig megőrzi beltartalmi értékét is – mutatjuk, hogyan kezelje!

Növekszik a hazai uborkafogyasztás

2018. április 9. 07:50

A kereslet évről évre nő, de a gazdálkodók dolgát így is megnehezíti a főként Spanyolországból érkező olcsó áru, a téli időszakban ugyanis szinte lehetetlen ilyen alacsony árak mellett gazdaságosan megtermelni a zöldséget a magyar fóliasátrakban.

A paradicsom és az uborka gyorsan alkalmazkodott a „fordított” termesztéshez

2023. november 21. 14:10

Az izraeli BiomicAgritech szokatlan próbatermesztést végzett az idén a hollandiai World Horti Centerben. Megbízták a Vertify-t, hogy tesztelje a fejjel lefelé fordított paradicsom- és uborkatermesztő rendszerüket.

Jelentős drágulást okoz a csapadék az uborkánál

2024. június 10. 14:40

A több mint 30%-os emelkedéssel a nagybani árak jelenleg 4-5 PLN/kg (360-455 Ft/kg) között mozognak, és a drágulás még aligha ért véget.

Érdemes palántát nevelni, ha uborkát termesztenénk?

2023. február 17. 04:37

Szeretném megtudni, hogy érdemes-e az uborka magjaiból palántát nevelni? Hogyan és mikor vessem el a magokat?