16℃ 8℃
október 29. Nárcisz, Melinda, Őzike
Figyelmébe ajánljuk

Így ellenőrzi a NAV a házi pálinkafőzőket

Agrofórum Online

Magyarországon hagyománya van a házi pálinkafőzésnek, de 2025-ben ezt csak szigorú jogszabályi keretek között lehet végezni. A hatályos előírások szerint évente meghatározott mennyiségű párlat adómentesen előállítható otthon, azonban ehhez engedélyeztetési és bejelentési kötelezettségek társulnak.

A szabályozás különbséget tesz a magánfőzés – vagyis saját desztillálóberendezéssel történő otthoni főzés – és a bérfőzés, tehát hivatalos szeszfőzdében való pálinkafőzetés között. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) fokozottan figyeli a pálinkafőzésre vonatkozó előírások betartását, és szankciókat alkalmaz a szabályszegőkkel szemben.

Magánfőzés és bérfőzés – két legális út a pálinkához

Magánfőzés esetén a magánfőző – bárki 18. életévét betöltött gyümölcstermesztő – a saját tulajdonú gyümölcséből, saját főzőberendezésén készítheti el a párlatot. Ezzel szemben bérfőzésnél a pálinkát nem otthon, hanem egy hivatalos szeszfőzdében főzik le a megrendelő által biztosított cefréből, bérmunka keretében. Fontos korlát, hogy egy háztartás egy naptári évben kizárólag az egyik módot választhatja: vagy otthon főz pálinkát, vagy bérfőzetés útján, a kettő együtt nem megengedett ugyanabban az évben.

A magánfőzésben vagy bérfőzésben készült párlatot tilos kereskedelmi forgalomba hozni. Az így előállított pálinkát csak a főző magánszemély, családtagjai és vendégei fogyaszthatják el, értékesítésére kizárólag alkoholtermék-adóraktár részére van lehetőség.

Engedélyek és bejelentési kötelezettségek

A magánfőzéshez nem kell külön szeszfőzési engedély, azonban a pálinkafőző berendezést (legfeljebb 100 liter űrtartalmút) a megszerzéstől számított 15 napon belül be kell jelenteni a lakóhely szerinti önkormányzatnál. Ez a kötelezettség a házilag épített főzőkre is vonatkozik. Az ellenőrzés során igazolni kell a készülék jogszerű megszerzését, ezért a vásárlást vagy építést igazoló iratokat meg kell őrizni, és a későbbi tulajdonos- vagy lakcímváltozást is be kell jelenteni 15 napon belül.

Magánfőzőként évente legfeljebb 86 liter párlat állítható elő jövedéki adó megfizetése nélkül

A főzés megkezdése előtt a NAV-nak is be kell jelenteni a szándékot a NAV_J49 jelű nyomtatványon. Ha a berendezést a magánszemély saját maga készítette, azt a NAV_J37-es űrlapon külön jelezni kell. A NAV a bejelentés után kiállít egy párlatszármazási igazolást, amely igazolja a legálisan főzött ital eredetét.

Mennyiségi korlátok és adómentesség

Magánfőzőként évente legfeljebb 86 liter (50% alkoholtartalmú) párlat állítható elő jövedéki adó megfizetése nélkül. Ha egy háztartásban több magánfőző él, ez a 86 literes keret személyenként értendő. Bérfőzés esetén a bérfőzető évente legfeljebb 50 liter kész pálinkát főzethet le adómentesen egy szeszfőzdében. Az 50 liter feletti mennyiség után viszont meg kell fizetni a jövedéki adót is, amely jelenleg 333.385 Ft hektoliterenként (tiszta alkoholra számolva). Fontos, hogy magánfőző számára nincs mód a 86 literen felüli legális főzésre – e limit túllépése törvénysértő.

NAV-ellenőrzés és szankciók

A magánfőzés szabályainak betartását a helyi önkormányzat adóhatósága ellenőrzi. Ha a magánfőző nem jelenti be a pálinkafőzőt vagy a főzést, illetve valótlan adatokat ad meg, a berendezést és az elkészült párlatot lefoglalhatják. A mulasztót felszólítják a hiány pótlására, és ha 15 napon belül sem pótolja, akár 200.000 forintos bírságot is kiszabhatnak.

Súlyosabb jogsértés (például a megengedett éves mennyiség túllépése vagy illegális árusítás) esetén a NAV pénzügyőrei járnak el. Ilyenkor a NAV lefoglalja a főzőberendezést és az igazolatlan eredetű párlatot, a felelős ellen pedig jövedéki eljárást indít. A bírság az elmaradt adó akár ötszöröse is lehet; büntetőfeljelentés indulhat.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Télen is ápolt sírhely – Így válasszunk növényeket!

2025. október 24. 11:10

A hideg hónapokban is lehet szép, rendezett a sírhely – mutatjuk, milyen növények bírják a fagyot és igényelnek kevés gondozást.

Őszi madáretetés – mit tegyünk ki és mit ne?

2025. október 16. 08:10

Ősszel is hasznos a madáretetés, de nem mindegy, mikor és mivel segítjük tollas vendégeinket – nehogy többet ártsunk, mint használjunk.

Kihagyhatatlan könyvújdonság a szántóföldi termesztőknek

2025. október 9. 08:40

A mindennapos termesztési gyakorlat számára hasznos kiadványt jelentetett meg az Agrofórum Kiadó Kft.

A vadgesztenye halálos lehet – tanulja meg felismerni!

2025. október 8. 08:10

Tudja, melyik gesztenye ehető és melyik mérgező? Most megtudhatja, hogyan különböztesse meg őket biztosan!

Pálinka népszerűsítő kampányt indított az Agrármarketing Centrum

2023. március 5. 09:36

A 2023. március 31-ig tartó kampány során négy hétvégén át kóstolhatják Magyarország legtüzesebb italát a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér vámmentes zónáján áthaladók.

Idén is megválasztották az Agrárminisztérium pálinkáját

2020. december 15. 05:47

A tavalyi nagy siker után idén már második alkalommal választották meg a TOP pálinkakiválóságnak minősített pálinkák közül az Agrárminisztérium pálinkáját.

Már kiadvány is segít a pálinkaivásban

2020. október 30. 11:11

Egyre többen tudják: a pálinkát nem hűtve kell fogyasztani. De milyen pohárból kínáljuk? Milyen a jó pálinka? Mi a különbség az almatermésűek és a csonthéjasok ízvilága közt?

Csipkebogyóból is készülhet kiváló pálinka

2021. február 10. 13:25

Mi a különbség az olasz grappa és a törkölypálinka között? Mi történik, ha ugyanabból a kajszicefréből öt különböző főzőberendezéssel készítenek párlatokat? És vajon lehet készíteni párlatokat szárított csipkebogyóból is?