Figyelmébe ajánljuk

Így ellenőrzi a NAV a házi pálinkafőzőket

Agrofórum Online

Magyarországon hagyománya van a házi pálinkafőzésnek, de 2025-ben ezt csak szigorú jogszabályi keretek között lehet végezni. A hatályos előírások szerint évente meghatározott mennyiségű párlat adómentesen előállítható otthon, azonban ehhez engedélyeztetési és bejelentési kötelezettségek társulnak.

A szabályozás különbséget tesz a magánfőzés – vagyis saját desztillálóberendezéssel történő otthoni főzés – és a bérfőzés, tehát hivatalos szeszfőzdében való pálinkafőzetés között. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) fokozottan figyeli a pálinkafőzésre vonatkozó előírások betartását, és szankciókat alkalmaz a szabályszegőkkel szemben.

Magánfőzés és bérfőzés – két legális út a pálinkához

Magánfőzés esetén a magánfőző – bárki 18. életévét betöltött gyümölcstermesztő – a saját tulajdonú gyümölcséből, saját főzőberendezésén készítheti el a párlatot. Ezzel szemben bérfőzésnél a pálinkát nem otthon, hanem egy hivatalos szeszfőzdében főzik le a megrendelő által biztosított cefréből, bérmunka keretében. Fontos korlát, hogy egy háztartás egy naptári évben kizárólag az egyik módot választhatja: vagy otthon főz pálinkát, vagy bérfőzetés útján, a kettő együtt nem megengedett ugyanabban az évben.

A magánfőzésben vagy bérfőzésben készült párlatot tilos kereskedelmi forgalomba hozni. Az így előállított pálinkát csak a főző magánszemély, családtagjai és vendégei fogyaszthatják el, értékesítésére kizárólag alkoholtermék-adóraktár részére van lehetőség.

Engedélyek és bejelentési kötelezettségek

A magánfőzéshez nem kell külön szeszfőzési engedély, azonban a pálinkafőző berendezést (legfeljebb 100 liter űrtartalmút) a megszerzéstől számított 15 napon belül be kell jelenteni a lakóhely szerinti önkormányzatnál. Ez a kötelezettség a házilag épített főzőkre is vonatkozik. Az ellenőrzés során igazolni kell a készülék jogszerű megszerzését, ezért a vásárlást vagy építést igazoló iratokat meg kell őrizni, és a későbbi tulajdonos- vagy lakcímváltozást is be kell jelenteni 15 napon belül.

Magánfőzőként évente legfeljebb 86 liter párlat állítható elő jövedéki adó megfizetése nélkül

A főzés megkezdése előtt a NAV-nak is be kell jelenteni a szándékot a NAV_J49 jelű nyomtatványon. Ha a berendezést a magánszemély saját maga készítette, azt a NAV_J37-es űrlapon külön jelezni kell. A NAV a bejelentés után kiállít egy párlatszármazási igazolást, amely igazolja a legálisan főzött ital eredetét.

Mennyiségi korlátok és adómentesség

Magánfőzőként évente legfeljebb 86 liter (50% alkoholtartalmú) párlat állítható elő jövedéki adó megfizetése nélkül. Ha egy háztartásban több magánfőző él, ez a 86 literes keret személyenként értendő. Bérfőzés esetén a bérfőzető évente legfeljebb 50 liter kész pálinkát főzethet le adómentesen egy szeszfőzdében. Az 50 liter feletti mennyiség után viszont meg kell fizetni a jövedéki adót is, amely jelenleg 333.385 Ft hektoliterenként (tiszta alkoholra számolva). Fontos, hogy magánfőző számára nincs mód a 86 literen felüli legális főzésre – e limit túllépése törvénysértő.

NAV-ellenőrzés és szankciók

A magánfőzés szabályainak betartását a helyi önkormányzat adóhatósága ellenőrzi. Ha a magánfőző nem jelenti be a pálinkafőzőt vagy a főzést, illetve valótlan adatokat ad meg, a berendezést és az elkészült párlatot lefoglalhatják. A mulasztót felszólítják a hiány pótlására, és ha 15 napon belül sem pótolja, akár 200.000 forintos bírságot is kiszabhatnak.

Súlyosabb jogsértés (például a megengedett éves mennyiség túllépése vagy illegális árusítás) esetén a NAV pénzügyőrei járnak el. Ilyenkor a NAV lefoglalja a főzőberendezést és az igazolatlan eredetű párlatot, a felelős ellen pedig jövedéki eljárást indít. A bírság az elmaradt adó akár ötszöröse is lehet; büntetőfeljelentés indulhat.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Élő jelképek: növények, amelyek nélkül nincs magyar karácsony

2025. december 25. 07:10

A magyar karácsonyi hagyományokban a növényeknek külön jelentésük volt. Megnéztük, mit üzentek az ünnep idején.

PREGA 2026: Jegyek már kaphatók!

2025. december 21. 14:10

Két nap precíziós tudás, gyakorlati megoldások és mesterséges intelligencia a PREGA 2026 konferencián Kecskeméten.

Tényleg elszívják az oxigént éjjel a növények?

2025. december 21. 07:10

Oxigénhiány, allergia, jobb alvás – mi igaz a hálószobai növényekkel kapcsolatos állításokból?

A fák nem felejtenek: miért baj a téli sózás?

A téli sózás súlyosan károsítja a városi fákat. Mutatjuk a korszerű, környezetbarát megoldásokat, amelyek a közlekedést is biztonságosabbá teszik.

Tiszta fejjel a pálinkáról: mitől igazi a hungarikum? + videó

2025. augusztus 26. 16:10

Csak hazai gyümölcsből, szigorú szabályok mentén: Barabás Attila nagymester lerántja a leplet a pálinkáról keringő tévhitekről.

Földrajzi oltalom alá került a homokháti őszibarack pálinka

2018. június 8. 06:58

Homokháti őszibarack pálinka tulajdonságaiban kitűnően hozza az alapanyagául felhasznált gyümölcsök fajtajegyeit.

Közösen fejleszti a pálinkaszektort a MATE és a Pálinka Nemzeti Tanács

2022. február 7. 12:15

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és a Pálinka Nemzeti Tanács együttműködési megállapodást kötött a pálinkaszektor fejlesztése, valamint a kapcsolódó oktatási, kutatási és szakpolitikai tevékenységek erősítése érdekében. Az egyik legfőbb cél a hungarikumnak számító pálinkákhoz fűződő magyar érdek fokozott érvényesítése.

Újra adómentes lehet a pálinkafőzés?

2019. szeptember 25. 09:37

A házi pálinka népszerűségét az adóhivatal adatai is alátámasztják: mind az otthoni főzőberendezésekben, mind a bérfőzdékben évről évre nő az előállított mennyiség.