A birsalma ősszel nemcsak illatával, hanem sokoldalúságával is elvarázsolja a kerttulajdonosokat. A kemény, illatos gyümölcsből mennyei zselé, kompót vagy birsalmasajt készülhet – de aki egyszer megkóstolta a házilag préselt birsalmalét, biztosan minden évben újra nekifog. Mutatjuk, hogyan lehet a legtöbbet kihozni ebből az őszi kincsből három különböző eljárással.
A birs (Cydonia oblonga) Magyarországon is hagyományos gyümölcs, bár ritkábban fogyasztjuk nyersen. Magas pektintartalma miatt kiváló alapanyag lekvárhoz, zseléhez, de akár természetes immunerősítő italként is megállja a helyét. A frissen préselt birsalmalé aranysárga színe és enyhén fanyar íze egyedülálló élményt ad a hideg hónapokban.
A birsalma előkészítése – a jó lé alapja
A friss gyümölcs feldolgozását mindig a tisztítással kezdjük. A birs héján lévő sárgás, nemezes bevonatot (flaumot) puha konyharuhával dörzsöljük le, mert kesernyés ízt adhat a lének! Ezután alaposan mossuk meg, majd vágjuk le a szárat és a csészeleveleket!
A héjat és a magházat nem szükséges eltávolítani – ezek természetes színt és zamatot adnak az italnak. A gyümölcsöt daraboljuk fel, így gyorsabban puhul meg főzés közben!
Három módszer a birsalma levének kinyerésére
1. Dunsztos (gőzölős) eljárás – klasszikus, de megbízható
A legkényelmesebb módszer a gőzölős gyümölcsprés (dunsztosító) használata. Az alsó edénybe vizet töltünk, a felső kosárba kerülnek a darabolt birsek. A forró gőz hatására a gyümölcsök héja megrepedezik, és a lé fokozatosan lecsorog a gyűjtőedénybe. A folyamat fajtától és érettségtől függően 60-90 percet vesz igénybe.
A kinyert levet azonnal palackozhatjuk, majd hűtőben vagy kamrában tárolhatjuk. A gőzölős eljárás nagyobb mennyiség feldolgozásakor különösen praktikus.
2. Gyorsfőzés kuktában – ha kevés az idő
A szelepes kukta jelentősen lerövidíti a főzési időt: 25-30 perc alatt kész az ízes birsalmalé. A feldarabolt gyümölcsöt annyi vízzel öntsük fel, hogy éppen ellepje, majd zárjuk le a kuktát, és főzzük a megfelelő nyomáson! A főzés után egy szűrőre terített tiszta textilen keresztül szűrjük le a levet.

Tipp: ha a főzés után a gyümölcsöt a saját levében egy éjszakán át pihentetjük, a szín és az aroma még intenzívebb lesz.
3. Hagyományos főzés lábasban – egyszerű, eszköz nélkül
Ha nincs speciális berendezésünk, a hagyományos főzési eljárás is tökéletesen működik. A birs darabokat nagy edénybe tesszük, majd annyi vizet adunk hozzá, hogy épp ellepje. 45-60 percig főzzük, amíg megpuhul. Ezután egy vászonkendőn vagy sűrű szitán keresztül leszűrjük.
A gyümölcshúst nem szabad kinyomni, mert zavarossá teheti a levet – inkább hagyjuk lassan lecsöpögni, így tiszta, áttetsző italhoz jutunk!
Tartósítás – hogy egész télen kitartson
A leszűrt birsalmalét érdemes még egyszer felforralni, majd forrón, steril üvegekbe tölteni. A légmentesen lezárt palackokat száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. Ilyen módon a birsalmalé akár egy évig is eltartható. A természetes gyümölcscukor és a pektin miatt a birsalmalé hűtés nélkül is stabil marad, de a minőség megőrzése érdekében mindig sötét, hűvös helyen tároljuk.
Mihez használható a birsalmalé?
A friss birsalmalé nemcsak önmagában finom, hanem kiváló alap birsszörp, gyümölcsbor, zselé vagy sütemény ízesítéséhez is. Emellett természetes C-vitamin- és antioxidáns-forrás, így ideális ital a megfázásos időszakban.
Képek: Pixabay.