Szőlő-Bor

Itt a Furmint Február! De milyen is egy jó furmint? – interjú Szabó Zoltánnal

Szuperfarm

Itt a Furmint Február: ez a hónap az egyik legfontosabb Kárpát-medencei fehérszőlő-fajta jegyében telik a Szuperfarmon is. De milyen egy jó furmint? Melyik borvidékekre érdemes figyelni Tokajon és Somlón túl? Hogyan látja mindezt a piac? Szabó Zoltán hosszúhetényi borászt kérdeztük.

Milyen egy jó furmint?

Befogadható, egyetlen alkotóeleme se harsogja túl a többit. Felismerhető primer fajtajelleggel – birs, barack – bír, ha hordóban járt, az csak diszkréten hagyott rajta nyomot és jó arányai vannak. Savai érettek, kellőképpen testes, magam részéről a mai felfogással ellentétben én némi botritisz jelenlétét és pár gramm maradékcukrot se tartok ördögtől valónak. Ez szárazban, az édest ecsetelnem se kell, ahhoz talán a világ egyik legideálisabb alanya.

Kezdhet-e a furminttal egy olyan laikus, akinek fogalma sincs a borról, de szívesen elmerülne benne? Kinek való ez a szőlőfajta?

Nem feltétlenül kezdőknek ajánlott. Haladók, expertek könnyebben értékelik a nüanszokat, az ásványosságot, a komplexitást, a savakat, kezdők számára túl indirekt és nem elég barátságos ez a fajta.

A furmint undergroundból mainstream lett, volt már olyan is, hogy a furmint éve, mi több, február 1-je a furmint nemzetközi napja. Van ennél még feljebb?

Hogyne lenne, a felsoroltak csak a jéghegy csúcsát képezik, a furmint hazai piacon egyszerűen nem trendi, illetve termelői számára se nyújt kellő anyagi biztonságot. A marketingje már alakul, de még nem nagyon tudjuk, ki lenne a célközönség.

Tokaj és Somló adja a magyarországi furminttermelés nagy részét – rajtuk kívül hol érdemes figyelni még a furmintra?

Tokaj egymaga a termőterületeink 95 százalékát bírja, így sajnos a maradék csak kuriózumszámba megy. Nekem tetszenek a balatoni értelmezései, nálunk Baranyában is kedvesebb, kerekebb arcát képes mutatni, ahogyan ezt Szlovéniában is tapasztalhatjuk, meg elvétve a vele határos horvát részen. Ausztria tételei az ottani piaci igényekhez és a pincetechnológiához illeszkedően feszesebbek, pengébbek, hűvösebb karakterűek.

Szabó Zoltán

Mennyire érdekli a külföldieket a furmint? Mi tetszik nekik benne?

Szeretjük elhitetni magunkkal, hogy egy szintre emelhető a burgundi vagy rajnai fehérekkel, részeredményekre hivatkozva Kánaánt vizionálunk, holott ez szimpla önbecsapás. Messze nem tartunk még ott, egyáltalán nem kiforrott még a milyensége, valós potenciáljával se vagyunk tisztában.

A magyar olvasók között talán kevesen tudják, de furmint van Szlovéniában is, sipon a neve. Mennyivel járnak ők előrébb, mint Magyarország a furminttal?

Többször is jártam náluk, vezető piaci termékként pozicionálják a Ljutomer-ormozi borvidéken, a borok stílusában sokkal egységesebbek, mint tokaji testvéreik, ezt – legalább az alapok szintjén – mindenképpen irigyelhetjük tőlük.

Amióta egyre nehezebb nagy mennyiségű édesbort eladni, Tokaj rákapcsolt a száraz borokra, ennek immáron több mint tíz éve. Hogyan látod, meg tudott kapaszkodni a „száraz tokaji furmint” a fogyasztók fejében?

Ahogyan korábban említettem, legfeljebb egy vékony réteget érdekel a „nagy száraz”, esetlegesen dűlős furmint, ami árban szépen kapaszkodik, némileg húzza is magával az alacsonyabbra pozicionált szegmenseket. Ettől függetlenül a borvidéki konszenzust egy egységesebb furmint-prototípus kapcsán egyszerűen nem lehet megspórolni.

Egyszerre több Tokaj létezik, műanyag hordóban árult félédes folyóborok ugyanúgy piaci szereplők, mint a jó nevű termelő mádi csúcsdűlős tétele. Nehéz így kommunikálni, egységes arculatot, közös marketinget kialakítani a furmintnak, a nem teljesen fájdalommentes megtisztulás megkerülhetetlen. Nemigen van példa arra szerte a világban, hogy egy bor egyszerre a plebszé és az arisztokráciáé is legyen.

Szabó Zoltánról és borairól itt tudhatsz meg többet

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ismét indul a Mathiász pályázat – alkosson Ön is!

2025. november 4. 10:10

A Mathiász Nemzetközi Lovagrend ismét pályázatot hirdet: tíz borászati témában várják az alkotásokat a jövő szőlő- és borkultúrájáról.

Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság: két új borvidéken is kimutatták

2025. október 7. 10:50

Újabb két borvidéket ért el a szőlő aranyszínű sárgaság: a hatóság fokozott felderítést és szigorú védekezést rendelt el.

Fenntartható szőlővédelem: ragadozó madarak bevetésen

2025. szeptember 27. 14:10

Madárháló helyett ragadozó madarak védik a prémium szőlőt Sussexben – a brit borászat úttörő megoldása fenntarthatósági mintát ad.

Fenntarthatóság a pohárban: miért tér vissza a piquette?

2025. szeptember 10. 16:10

A piquette könnyű, alacsony alkoholtartalmú ital, amely a bortermelés melléktermékéből készül. Fenntartható és egyre népszerűbb.

Szőlő 2022 – Minden rosszban van valami jó

2022. december 6. 06:34

A 2022-es ágazati összefoglalók szerint az aszály volt a főszereplő minden mezőgazdasági kultúrában, szántóföldön és ültetvényekben egyaránt.

Mi okozhatja fehér csomók kialakulását a szőlővesszőkön?

2018. november 29. 15:33

H. Antalné kérdése: A szőlő vesszőin fehér színű, puha csomókat vettem észre. Milyen kártevő okozhatja a vattaszerű képletek kialakulását? Hogyan védekezhetek a károsító ellen?

Íme, a világ legdrágább szőlője!

2023. október 5. 09:40

El tudja képzelni, hogy a világ másik felén akad egy olyan gyümölcs, amelyet szó szerint aranyárban árulnak és ennek ellenére meg is veszik az emberek? De vajon mitől olyan különleges ez, miben más, mint a hozzá hasonló fajták, miként termesztik, és legfőképpen, mi alapján árazzák be?

Olaszország a második legnagyobb szőlőtermelő a világon

2021. február 14. 11:01

A globális szőlőtermelői listán is Kína vezet, ugyanúgy, mint sok már kultúra esetében. A szőlőről és a borról híres Olaszország csak a második listán, a magyarországi termés a tizedik helyen álló Dél-Afrika mennyiségének a negyedét sem éri el.