Agrárközélet
Agrárközélet

A Magosz is támogatja a tejtermelők keddi demonstrációját

A Magosz is támogatja a tejtermelők keddi demonstrációját

MTI

Támogatja a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) a magyar tejtermelők keddi demonstrációját a Penny Market Kft. árpolitikája ellen.

A Magosz hétfői, MTI-nek küldött közleménye kiemeli: megdöbbentek, és minden eszközt igénybe vesznek annak érdekében, hogy kikényszerítsék az áruházlánc akciójának visszavonását. A Penny Market Kft. – többszörös előzetes egyeztetés ellenére – drasztikusan alacsony, 135 forintos áron dobott piacra egy szlovákiai import UHT tejet 2019. március 21-én – írták. A közleményük szerint a 14 forintos, azonnali árcsökkentést a magas előállítási költségek és a piaci viszonyok sem indokolják, ám beláthatatlan következményekkel járhat a teljes magyar tejágazat számára. Hamis és rosszhiszemű a cég kommunikációja, miszerint a magyar tejágazat képtelen lenne elegendő mennyiséget szállítani a Penny Market számára – véli a Magosz.

Az agrárkamara és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács pénteken azt közölte az MTI-vel, hogy hatósági ellenőrzést kezdeményeztek a Penny Market Kft. ellen a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatalnál és a Pénzügyminisztérium Nemzeti Adó- és Vámhivatalt vezető államtitkárságánál az üzletlánc által piacra dobott extrém alacsony árú szlovákiai import UHT tej miatt. A leginkább érintett magyar tejtermelők a Penny elleni demonstrációk előkészítésébe kezdtek, amihez a NAK és a terméktanács minden segítséget megad nekik – közölték.

A Penny Market erre reagálva azt közölte, hogy folyékony tejtermékeik közel 100 százaléka tavaly magyar forrásból származott, és a jövőben is ezt tervezik tartani. Az áruház választékában jelenleg 11 magyar forrásból származó folyékony tej van és 1 import.

Mint írták, ebben az esetben – reagálva a fogyasztói igényekre, amelyek meghaladták a magyar beszállítóik erőforrásait – más forrásból fedezték az igényeket. Üzleti és gazdasági tevékenységük eredményeként árelőnyüket a vásárlók számára továbbították, magyar beszállítóktól érkező tejtermékek esetében is ugyanezt a stratégiát követik. A Penny Market beszerzési árai a társaságra vonatkozó szabályok alapján nem publikus információk, ugyanakkor a Penny Market minden körülmények között a hatályos jogszabályoknak maradéktalanul eleget tesz – írták.

Közölték: a tej terméktanács tagjaként folyamatosan kérik a tanács támogatását annak érdekében, hogy a vásárlói igények kielégítéséhez megfelelő mennyiségű magyar tejet be tudják szerezni.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Sok az idős és kevés a nő a magyar mezőgazdaságban

2024. május 2. 14:10

2020 és 2023 között folytatódott a gazdaságok irányítóinak idősödése.

Korrupcióval vádolják az ukrán mezőgazdasági minisztert

2024. április 29. 15:10

Ukrajnában korrupció miatt letartóztatták Mikola Szolszkij mezőgazdasági minisztert, aki törvénytelenül szerezhetett állami földterületeket.

Az év agrár duális képzőhelye lett az AXIÁL

2024. április 26. 12:10

„Az év agrár duális képzőhelye” című pályázat célja az agrárszakképzésben részt vevő duális képzőhelyek kiemelkedő munkájának elismerése.

Együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem Informatikai Kara és a KITE Zrt.

2024. április 24. 12:10

Az együttműködési megállapodás kiterjed a precíziós mezőgazdaság, növényvédelem, környezetvédelem, klímaváltozás, fenntartható fejlődés és agrárinformatika területein történő fejlesztések elősegítésére.

Bajban a családi gazdaságok - nem növelik az állami támogatást

2018. október 19. 03:37

A mezőgazdaságban dolgozók száma 1985 óta a felére csökkent Svájcban, ahol naponta három gazdálkodó hagy fel örökre a tevékenységgel.

Stresszmentes tehéntartás, magasabb minőségű tej

2023. november 27. 09:40

Vízágyas matracokon pihenhetnek a tehenek a 341 millió forintból megépült Precíziós tejtermelő laboratóriumban, a MATE Kaposvári Campusán.

Az Aldi megvásárolta az Alföldi Tej Kokárdás márkáját

2018. február 16. 11:00

Az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. megvásárolta az Alföldi Tej Kft. Kokárdás márkáját, így hazai története során először szerez tulajdonjogot egy magyar brandben.

Bill Gates egy mobilalkalmazáson keresztül támogatja az indiai tejtermelést

2018. június 22. 10:09

A tejtermelés India legnagyobb mezőgazdasági produktuma, nagyobb mint a rizs vagy gabonatermelés, sőt India a világ legnagyobb tejtermelője.