22℃ 15℃
június 9. Félix, Előd, Annamária, Annabella
Szőlő-Bor

Magyar borok is nyertek a Decanter World Wine Awards borversenyen

MTI

Három platina- és hét aranyérmet nyertek el a magyar borok és pezsgők a világ legnagyobb nemzetközi borversenye, a londoni Decanter World Wine Awards (DWWA) idei mezőnyében; a legeredményesebb magyarországi borvidék Tokaj-Hegyalja volt.

A DWWA 2019-es kiírására 57 országból csaknem 17 ezer nevezés érkezett, és összesen 105 magyar bor részesült elismerésben: 75 kapott érmet (3 platinát, 7 aranyat, 25 ezüstöt és 40 bronzot), további 30 magyar bor pedig elismerő oklevelet érdemelt ki – közölte az MTI-vel a keddi eredményhirdetés után a mádi Holdvölgy Pince és a somlói Kreinbacher Birtok.

A zsűri platinaéremmel jutalmazta a Holdvölgy 2012-es Culture 6 puttonyos Tokaji Aszúját, a Béres Szőlőbirtok 2012-es 6 puttonyos Tokaji Aszúját és a szintén tokaji Juliet Victor 2016-os Édes Szamorodniját.

Aranyérmet nyert el a somlói Kreinbacher Classic Brut pezsgője és öt tokaji pincészet további hat bora: a Holdvölgy 2017-es Vision cuvée-je, a Füleky 2007-es 6 puttonyos tokaji aszúja, a Grand Tokaj 2013-as Eszenciája, a Gróf Degenfeld 2016-os Andante Furmintja, illetve Szamorodnija, valamint a Kvaszinger 2016-os Tokaji Aszúja.

A DWWA zsűrijébe minden évben elismert nemzetközi szakértők kapnak meghívást: ezúttal több mint 280 specialista érkezett Londonba 30 országból, köztük 23 Master Sommelier és 70 Master of Wine.

A verseny 16. évében rekordszámú érem született; ez a szervezők szerint részben a borminőség folyamatos javulásának köszönhető, részben pedig annak, hogy olyan, eddig kevésbé ismert bortermelő régiók is sikeresen szerepeltek, mint Kína vagy Mexikó.

A DWWA-ra nevezett borok között nemzetközi szinten összesen 50 Platina Best in Showérmet, 148 platinaérmet, 480 aranyat, 4161 ezüstöt és 7374 bronzot osztottak ki. A legtöbb elismerést (összesen 3365 érmet és oklevelet) a francia borok kapták.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Alacsony alkoholtartalmú borok: új irány a borászatban

2025. május 22. 14:10

Az alacsony alkoholtartalmú és alkoholmentes borok iránti kereslet növekszik, új technológiák és piaci stratégiák formálják a borászat jövőjét.

Borfogyasztás: ki iszik többet?

2025. május 16. 16:10

A globális borfogyasztás 2024-ben 1961 óta nem látott mélypontra süllyedt, de egyes országok továbbra is kiemelkednek a mennyiség és az egy főre jutó fogyasztás terén.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

A francia vörösbor hanyatlása

2025. január 9. 15:10

A francia vörösbor hosszú ideje ikonikus része az ország kultúrájának, ám az iparág az utóbbi évtizedekben súlyos válsággal szembesült.

Ez lenne a siker titka? A hagyomány és az innováció találkozása a román mezőgazdaságban

2019. október 1. 11:10

Sok hasonlóságot fedezhetünk fel a román és volt szocialista országok mezőgazdaságában, hiszen ugyanazokkal problémákkal küzdenek: kiöregedő gazdatársadalom, előnytelen birtokszerkezet, a multinacionális vállalatok térhódítási kísérletei és a fogyasztói passzívitás a hazai, illetve a helyben termelt termékek irányába. A problémákra adott válaszok azonban sokszor eltérnek a keleti blokk megoldásaitól, és az uniós források ésszerű felhasználásával Romániának jó esélye van arra, hogy a közeli jövőben a térség meghatározó mezőgazdasági szereplőjévé váljon.

Nyilvános a 2018. évi borszőlő átlagár előrejelzés

2018. július 23. 17:02

Ahhoz, hogy a szőlőárak a folyamatosan növekvő termelési költségek ellenére is méltányos jövedelmet biztosítsanak a gazdák számára, elengedhetetlennek tűnik a borok kereskedelmi átadási árának emelése.

Szüret van! Balatoni szőlőből lesz Európa első újbora

2018. július 26. 07:09

Idén hetekkel korábban kezdődhet a szüret az ország legtöbb borvidékén. A szőlő csaknem minden-hol megfelelő állapotú, így mennyiségben és minőségben is jó évet várnak a termelők.

A Neszmélyi borvidék

2019. március 23. 05:47

Eleink különféle idők óta jártak-keltek ezen a vidéken, „ették a gyümölcsét és itták a levét”. Hogyan szolgálta ez a föld az itt élők javát?