23℃ 14℃
július 11. Nóra, Lili, Nelli, Benedek
Életmód, gasztronómia

Jelölési és minőségi hibák is akadtak a debreceni kolbászoknál

MTI

Élelmiszerbiztonsági szempontból a vizsgált 20 különböző debreceni kolbász mindegyike megfelelt, minőségi, illetve jelölési hibák miatt azonban 18 esetben kellett figyelmeztetnie a gyártókat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakembereinek.

A Nébih MTI-nek küldött csütörtöki közleménye szerint a Szupermenta legújabb nyári terméktesztjén 14 nem csípős és 6 csípős ízesítésű debrecenit ellenőriztek, amelyek 8 üzletlánc polcairól kerültek a hivatal akkreditált laboratóriumába.

Vizsgálták egyebek mellett a termékek mikrobiológiai megfelelőségét, megmérték fehérje-, víz-, zsír-, nátrium-klorid-, és kalciumtartalmukat.

Hét termék csomagolásán szerepelt laktóz-, szója, és/vagy gluténmentes felirat, a „mentes” felirattal ellátott debrecenik valóban nem tartalmaztak allergéneket.

Két debreceninél, bár a csomagoláson nem szerepelt, a vizsgálatok kimutatták az MSM és a baromfifehérje jelenlétét. A gyártónál tartott helyszíni ellenőrzésen megállapították, hogy a gépek nem megfelelő takarítása miatt keveredhetett baromfifehérje a termékekbe.

Több vizsgált húskészítmény nem felelt meg a Magyar Élelmiszerkönyv „csemege debrecenire” vonatkozó speciális előírásainak. Mikrobiológiai szempontból minden termék megfelelt, minőségi hibák miatt viszont 11 esetben kellett intézkedni.

Több hiányosságot tártak fel a jelöléseknél, a 20 húskészítmény közül a szakemberek 17 esetben találtak problémát. Az érintett vállalkozókat a hivatal figyelmeztette és kötelezte a hibák javítására.

A kedveltségi teszten a 14 nem csípős debreceni közül első helyen a Dárdás Csemege Debreceni végzett. A 4 csípős debreceni közül a dobogó első fokára a Spar Csípős Debreceni került.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

5 ok, amiért a levendula nélkülözhetetlen otthon

2025. július 3. 16:10

A levendula nem csak illatos virág: nyugtat, szépít, fűszerez, és molyűzőként is működik – valódi kincs a háztartásban és a kertben is.

Diéta alatt is lehet gyümölcsöt enni – mutatjuk, hogyan

2025. június 30. 16:10

Nem minden gyümölcs emeli meg hirtelen a vércukorszintet – mutatjuk, melyeket és hogyan fogyassza IR vagy diéta mellett is biztonsággal!

A borsmenta, ami megmenti a nyári kánikulától

2025. június 29. 14:10

A borsmenta hűsít, frissít és gyógyít: mutatjuk, hogyan használja italban, borogatásként, vagy akár aromaterápiában a nyári hónapokban!

Ezért issza egyre több ember a kecsketejet!

2025. június 25. 11:10

Egyre több tejtermék készül kecsketej alapanyagból – nem véletlenül: tápanyagokban gazdag, könnyen emészthető és sokoldalú.

Perspektívák az ökológiai termelés fejlesztésére

2021. május 24. 11:22

Az ökológiai gazdálkodás egy meglehetősen fiatal, ám annál biztatóbb irányvonalat képez Oroszországban, melynek hatalmas gazdasági és az állampolgárok életminőségét javító súlya van.

Ismét bizonyított a Toyota Land Cruiser: szinte lehetetlen elpusztítani

2023. november 8. 08:10

Egy súlyosan sérült, 70-es sorozatú pickup annak ellenére ment el lábon a szervizbe, hogy úgy nézett ki, mintha egy roncstelepről szabadult volna.

Csemegekukorica: innen tudhatjuk, hogy már érett, és mehet a fazékba

2023. július 30. 16:10

Átlagon felüli termés lehet idén a csemegekukoricában, bár a hűvösebb tavasz miatt csak július második felében kezdődhetett el a betakarítás. A termelőknek a növekvő költségek és az erősödő kínai konkurencia okozhat gondot.

Az élelmiszeripar fejlődésének kiemelt területei: minőség, élelmiszer-biztonság, nyomonkövethetőség

2019. január 23. 10:58

A fogyasztói megítélés helyreállításakor a feldolgozókon kívül a termékpálya egyéb szereplőire is ki kell terjeszteni a folyamatban megvalósuló törekvéseket, hiszen a legfontosabb, hogy megfelelő minőségű és élelmiszer-biztonsági szempontból kockázatmentes élelmiszer kerüljön a kosárba.