32℃ 19℃
június 8. Medárd, Helga
Zöldség

Itt a sütőtökszezon

Agrofórum Online

Az őszi-téli hónapokban kevés zöldségnek van szezonja, az egyik jeles csoport a téli tököké, melyek napjainkban már igen sok fajtával vannak jelen a hazai piacokon. A téli tökök jellegzetessége - a nyári tökökkel ellentétben-, hogy biológiai érettségben kerülnek betakarításra. A téli tökök közé soroljuk az étkezési céllal termesztett sütőtök fajtákat és a díszítő értékkel bíró, nem étkezésre felhasználható típusokat is. Hazánkban az elmúlt években mintegy 1500-1700 hektáron folyt télitök termesztés, a főbb termesztő körzete Szabolcs-Szatmár-Bereg és Csongrád megye, valamint Nagydobos környéke, innen is származik az egyik legkedveltebb fajtatípus, a Nagydobosi is.

A tökök népszerűsége finom ízükön vagy díszítő értékükön kívül kedvező élettani hatásuknak is köszönhető. Húsuk igen gazdag karotinoidokban, C- és B-vitaminokban. A terméshúson kívül a magja is igen jó hatással van egészségünkre, vértisztító hatása mellett serkenti az A-vitamin felszívódását.

Az idei sütőtökszezon az előző évhez képest később kezdődött. Ez nagyrészt az enyhe, hosszúra nyúló ősznek is köszönhető, hiszen ahogy a régi magyar mondás is tartja „a tök akkor szedhető, ha megcsípte a dér”. Ez a „csúszás” az árakon is észrevehető volt, hiszen a 38. hét környékén kezdett megjelenni a Budapesti Nagybani Piacon nagyobb mennyiségben a Kanadai típusú sütőtök, melynek termelői ára 200 Ft/kg környékén indult. A hirtelen megjelent nagy mennyiségű termés miatt a kezdeti magasabb, 300 Ft/kg vagy afeletti értékesítési ár idén nem volt jellemző. Jelenleg ezt a típusú tököt 120-140 Ft/kg-os termelői áron, a Nagydobosi típust 100 Ft/kg környékén lehet megvásárolni a Nagybani piacon. A Nagydobosi tökök jóval a Kanadai típus után jelentek meg a piacokon. A dísztökök szinte az egész szezonban tartják az árukat, 300-400 Ft/kg alatti termelői áron nem igazán lehet hozzájuk jutni. A Halloween tökök ára a legkedvezőbb, 100 Ft/kg-os áron adják a termesztők a piacon.

A legnépszerűbb sütőtök napjainkban is a Nagydobosi fajtatípus, mely lapított alakjáról és világosszürke héjszínéről könnyen felismerhető a piacokon. A termések 4-8, de akár 10 kilósak is lehetnek, húsuk narancssárga színű. Népszerűségét egyrészt jó tárolhatóságának köszönheti, mely termelői és vásárlói szempontból is pozitív tulajdonság, másrészt igen sokoldalúan felhasználható.

A sonkatök, orange tök vagy más néven kanadai sütőtök kisebb, 2-4 kg-os méretével és körte alakjával igen népszerű a vásárlók körében. Húsa és héja egyaránt narancssárga színű. Szintén jól tárolható fajta, levesek, saláták, ivólevek és főzelék is készíthető belőle, azonban íze nem olyan erőteljes, mint a Nagydobosi fajtáknak. (1.kép)

1. kép: sonkatök

A Kiszombori fajtatípus a harmadik legnépszerűbb sütőtök típus. Ízre és állagra a Nagydobosihoz hasonlít, de valamivel kisebb méretű, enyhén megnyúlt gömb alakú sütőtökök. A tenyészideje rövidebb a Nagydobosi fajtához képest. A feldolgozóipar is ezt a fajtatípust részesíti előnyben.

Az utóbbi években kezdett elterjedni a Hokkaido (Japán) típusú fajták termesztése, mellyel bővíthető a hazai termékpaletta. Piros, narancs és zöld héjszínűek is lehetnek a fajták, a hazai piacokon általában az élénk, pirosas héjú fajtaváltozat terjedt el leginkább. Ez a fajtatípus mindösszesen 3-5 kilósra nő meg, így azok számára is jó alternatíva, akik a kisebb méretű tököket részesítik előnyben. Karakteres, édes íz jellemzi, érdekessége, hogy a megsütött tök héja is ehető. Méreténél és alakjánál fogva leggyakrabban ezt a típust szokták megtölteni, illetve egyes éttermekben a belőle készült krémlevest a kivájt tökbe töltik vissza.

Hazánkban egyre nagyobb divattá válik a Halloween ünneplése, főleg kisgyermekes családok körében, így egyre nő a kereslet a Halloween típusú fajták iránt. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezek a fajták emberi fogyasztásra nem alkalmasak, egyrészt ízük sem jó, másrészt különböző, súlyosabb egészségügyi panaszokat is okozhatnak. (2. kép)

2. kép: Halloween típusú fajta

A díszítő, dekorációs célt azonban jól elérhetjük velük, hiszen könnyen faraghatók ezek a fajták. Termesztői szemszögből azért rizikósabb ezen fajták termesztése, mivel Halloween (november 1.) után ezek iránt a kereslet szinte teljesen lecsökken, a termesztők nem tudnak mit kezdeni a megmaradt termésekkel, ilyenkor esetleg takarmányozási célra tudják továbbértékesíteni, jóval alacsonyabb áron. Ezzel szemben az emberi fogyasztásra alkalmas sütőtökök árusítása tél végéig kitart, kisebb az esélye a megmaradó terméseknek.

A Halloween tökök mellett egyre népszerűbbé váltak a különféle dekorációs célra felhasználható dísztökök. (3.kép) Ezek a többi, fent említett tökhöz képest jóval kisebb méretűek, áruk ehhez képest azonban jóval magasabb.

3. kép: dísztökök

Díszítőértéküket hosszú ideig megőrzik, ha megfelelően ki lettek szárítva előtte. Mintegy 3 hét jól szellőző, száraz helyen való tárolás elegendő nekik, hogy akár több hónapig díszíthessenek. A Halloween tökökhöz hasonlóan egyáltalán nem javasolt a fogyasztásuk, még erősebb, mérgezéses tüneteket okozhatnak, így főleg óvatosnak kell lennünk, ha gyerekek kezébe kerülnek.

Németh Dzsenifer
PhD hallgató
Szent István Egyetem
Zöldség- és Gombatermesztési Tanszék

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az étkezési paprika ökológiai igényei

2025. június 6. 08:10

A paprika sikeres termesztése a fény, a hőmérséklet, a víz és a tápanyagok pontos összehangolásán múlik – különösen hajtatásban.

A tárolás fejlesztése: nagy lépés az önellátás útján! + videó

2025. június 3. 16:10

A tárolást igénylő zöldségek, gyümölcsök posztharveszt folyamatainak megtámogatásával nagyot léphetnénk előre az önellátás útján. Videoriportunkban Apáti Ferenc, a FruitVeb elnöke osztja meg velünk gondolatait.

Rebarbara fagyasztása: őrizze meg a szezon ízét egész évre!

2025. június 1. 11:10

A fagyasztás az egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb módszer arra, hogy megőrizzük a zöldségek és gyümölcsök frissességét, tápanyagait, ízvilágát.

Bőséges a kínálat, de közel sem mindegy, hogy melyiket választjuk!

2025. május 31. 14:10

Csírázóképesség, tisztaság, csomagolás – 22 hónapos retekvetőmagot vizsgált a Nébih, meglepő eredményekkel és tanulságokkal.

A kén nélkülözhetetlen tápanyaga a zöldségféléknek

2019. augusztus 26. 09:57

A kénről sokan nem tudják, hogy Nightinale, Beckenbach és társai már a 40-es években, Amerikában, több vonatkozásban tisztázták az élettani szerepét. Tévesen a kén „felfedezését” is, a múltszázad második felére datálják, amikor Európában a 80-as évek végén, a 90-es évek elején a kénhiány jelenségét dán, német és holland kutatók a keresztesvirágúakon, gyümölcsfákon és más olajos növények termesztése során tömegesen tapasztalták.

Miért van ennyi különböző színű növény?

2023. december 6. 15:10

Ismerje meg a növényi pigmenteket és a növényekben betöltött szerepüket.

Így készüljünk fel az idei veteményezésre!

2023. január 25. 05:37

Gyakran esnek a hobbikertészek abba a hibába, hogy a zöldségfajtát szidják, ha valami nem úgy sikerül, hogy az rossz fajta, a másik bezzeg meg jó fajta. De nem feltétlen a fajtával van a gond, hanem másban keresendő a megoldás.

Miért lila a paprika termése?

2023. október 6. 04:39

Kérem válaszukat: miért lila ősszel a paprika termése?