Terményárak

Magukra találtak a gabonapiacok

Agrofórum Online

A kukorica 2,1, a szójabab 1 százalékkal, míg a búza enyhén 0,02 százalékkal, de drágult Chicagóban. Párizsban a repce és takarmánybúza kurzusa emelkedett, a malmi búza és a kukorica lejtmenete azonban még nem ért véget Európában.

A kukorica ára a tonnánkénti 147,9 dollárig drágult, míg a szójabab tonnájáért 331,06 dollárnyit adtak a piacon. A búza kurzusa csaknem stagnált, de a 192,58 dollár/tonnás ár enyhe, 0,02 százalékos plusznak felel meg. Ennek azért van jelentősége, mert öt egymást követő napon is mínuszban zárt az árjegyzés. A lélektani kétszáz dolláros árhoz közeli 197,95 dollár/tonnáról indult el a kurzus csökkenése még február 25-én.

A szójabab tonnánkénti ára egyébként napközben 332,3 dollár is volt, ami egyébként öt hetes csúcsot jelent. A szakértők szerint most korrigált kicsit a piac a múlt heti nagy csökkenéseket követően. A lejtmenetet a koronavírus terjedése miatti aggodalmak váltották ki. Az amerikai tőzsdeindexek szintén emelkedtek azután, hogy a 2008-as válság utáni időszak legnagyobb heti zuhanását produkálták múlt héten. A kereskedők szerint az árupiaci emelkedést a dollár gyengülése is segítette hétfőn.

„Nagyon úgy tűnik, hogy a kukorica és a szójabab kurzuscsökkenése kimerült és a búza kereskedésében is vannak olyan jelek, amelyek optimizmusra adhatnak okot” – nyilatkozta Rich Feltes, az RJ O’Brien brókercég elemzési vezetője a Thomson Reuters hírügynökségnek.

A kereskedők továbbra is nagy mértékű kínai szójabab-vásárlásokra számítanak a jövőben a kereskedelmi megállapodás értelmében.

A repce ára is emelkedett Kanadában, a tonnánkénti ár 463 kanadai dollárig ment fel, ami 1,5 százalékos plusz jelent.

A párizsi árutőzsdén vegyes volt a kereskedés összképe. A malmi búza ára a tonnánkénti 186,75 eurós szintre, míg a kukoricák a 165 tonna/eurós értékre csökkent. Előbbi ára 75 eurócenttel, míg utóbbié 50 eurócenttel csökkent. A takarmánybúza és a repce ára azonban emelkedett. Előbbi 1,9 euróval 148,4 euró/tonnára, utóbbi pedig 2,75 euróval 383 euró/tonnára drágult.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A szójabab drágult a brazil időjárás miatt

2024. szeptember 19. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is csökkent, ám a repce pluszban zárt.

Olcsóbb a búza az orosz kockázati prémium kiárazásával

2024. szeptember 18. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is csökkent, ám a repce pluszban zárt.

Kihátráltak a kereskedők és bezuhant a búza ára

2024. szeptember 17. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, a repce viszont drágult.

A búza drágult az európai bizonytalanságok miatt

2024. szeptember 14. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, de a repce olcsóbb lett.

Javuló hangulat a politikában – kedvező változás a termelőknek

2019. október 21. 08:33

A belső kereslet továbbra is csendes, általános vélemény, hogy közel márciusig fedezve vannak a felhasználók.

Megugrott a szójabab árjegyzése

2020. december 16. 06:35

A párizsi árutőzsdén is vásárlói fölény alakult ki az agrártermékek piacán, a malmi búza, a repce és a kukorica is drágult, de a takarmánybúza vesztett értékéből.

Az alacsony kínai kereslet miatt estek a gabonaárak

2020. február 21. 09:02

Az Egyesült Államokban a szójabab már harmadik napja vesztett értékéből, mivel a kínai érdeklődés meglehetősen enyhe a piacon. Egyre jobban növekednek azok az aggodalmak, amelyek szerint a koronavírus elterjedése miatt tartósan csökkenhet az olajos magvak iránti kereslet.

Erős a kereslet az amerikai szójabab-készletek iránt

2023. október 28. 08:40

Európában a malmi búza, a kukorica, a repce kurzusa is mínuszban zárt, a takarmánybúza viszont drágult.