Terményárak
Terményárak

Egy hónapos csúcson a búza ára

Egy hónapos csúcson a búza ára

Agrofórum Online

Chicagóban a búza ára 4,2 százalékkal lőtt ki, a szójabab befektetői is örülhettek, 2,5 százalékos pluszt szedett magára a kurzus. A kukorica ára továbbra is csökken. A repce azonban menetel felfelé a tengerentúlon, nem úgy, mint Európában. A többi főbb agrártermék viszont Párizsban is drágult.

A búza a tonnánkénti 206,36 dolláron ért egy hónapos csúcsra a 4,2 százalékos ralit követően. A szójabab tonnájáért 324,49 dollárt adtak, ami 2,5 százalékos plusznak felel meg. Ezzel szemben a kukorica ára továbbra is mérséklődik, a 0,3 százalékos mínuszt követően 134,68 dollár/tonnára került a kurzus. A repce árjegyzése Kanadában 1,2 százalékkal a 467,5 kanadai dollár/tonnára emelkedett.

A búza árát egyértelműen a belföldi malmok felőli kereslet hajtotta ilyen magasságba az Egyesült Államokban. A vásárlók folyamatosan töltik fel kenyér-tartalékaikat, ami már a globális keresletben is határozott trend. A szójabab drágulása kissé meglepő, ugyanis a kereskedők csökkenést vártak. A kukorica árát pedig az etanol iránti csökkenő kereslet tartja nyomás alatt napok óta. A nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta hordónkénti ára 3,4 százalékkal 23,4 dollár/hordóra csökkent.

„A búza árát egyértelműen a koronavírus hatásai mozgatják. Jóval több kenyeret vesznek az amerikaiak a valós szükségletüknél, sokan aggódnak a jövőben ellátás miatt, ezért raktároznak el otthon jelentősebb készleteket” – mondta a Thomson Reuters hírügynökségnek Tom Fritz, a chicagói EFG Group partnere.

Európában jó napja volt az eladóknak a párizsi árutőzsdén, hiszen zömmel emelkedtek az árak. A malmi búza kurzusa látványosan 5,25 euróval a tonnánkénti 196,5 euróra lőtt ki. A takarmánybúza kurzusa még jobban nőtt, méghozzá 7,3 euróval és 166 euró/tonnás ár alakult ki. A kukorica kereskedése is pluszt hozott, 169,75 euró/tonnára növekedett az ár, ami 1,5 eurós értéknövekedésnek felel meg. A repce befektetői viszont nem örülhettek, hiszen ha csak 0,25 euróval is de csökkent a kurzus és 348,75 euró/tonnára ment le az árjegyzés.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ideje agresszívan eladni a kukoricát

2024. augusztus 8. 08:10

Magas a tavalyi kukorica- és szójakészlet és jó termés várható az Egyesült Államokban. Ezért további árcsökkenésre számítanak a szakértők.

Elestek a gabonaárak a szerdai kereskedési napon

2024. augusztus 8. 06:40

Európában a malmi búza olcsóbb lett, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa viszont pluszban zárt.

Esni fog a Volgánál, Oroszország megtartotta hivatalos gabonatermési előrejelzését

2024. augusztus 7. 10:40

Július 30-ig az orosz gazdák 58,1 millió tonna gabonát takarítottak be az egy évvel korábbi 39,5 millió tonnával szemben.

Lehúzták a kukorica árát a jó amerikai terméskilátások

2024. augusztus 7. 07:10

Európában a malmi búza és a kukorica drágult, ám a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Rekord búzatermés a Brexit árnyékában

2019. október 20. 06:47

Becslések szerint az idei brit búzatermés 16,19 millió tonnára növekszik az előző szezon 13,56 millió tonnájával szemben.

Bővítettük új generációs hibridjeink körét

2021. július 2. 11:36

A technológiai és a klímaváltozás hatásainak ellensúlyozására bevezetett hibridjeink számát idén tovább növeltük annak érdekében, hogy az ország egész területére rendelkezésre álljanak a jövedelmező termesztésre a változó körülmények ellenére alkalmas repcék.

Két hónapos mélypont után drágul a szójabab

2020. február 4. 06:35

Hétfőn 0,1 százalékos pluszban állt a szójabab, a tonnánkénti mennyiségnek megfelelő ár 321 dollárig emelkedett, de előtte a 322,2 dollárnak megfelelő szinten is kötöttek üzletet.

Repcevetést megelőző talajmunkák – Forgatás nélküli talajművelés, magágykészítés

2019. július 26. 04:36

A korábbi évtizedek tévhitei szerint elegendő 5-7 évente lazítani a talajt. Napjainkban már tudjuk, akár évente is szükséges lehet a lazító használata – észszerűen alkalmazva. A lazítókat korábban elmunkáló elem nélkül üzemeltették, így a nyitva hagyott, rögös felszínen keresztül elpárolgott a talajnedvesség.