Ökológiai gazdálkodás

Ökológiai gazdálkodásban felhasználható egyszerű anyagok II. rész

Agrofórum Online

A rovat előző cikkében szó volt arról, milyen egyszerű anyagok válhatnak hasznára egy bio tevékenységet folytató gazdálkodónak. Ezek a legtöbb élelmiszerüzletben megtalálhatók, így nem kell minden esetben a város egyetlen gazdaboltjában sorba állni, ha növényvédelmi kezelésre kerül a sor. Számos alapanyag jótékony hatással bírhat, érkezzen tehát a folytatás.

Egy kis emlékeztető: az egyszerű anyagok nem minősülnek növényvédő szernek, de ha van, be kell tartani az élelmezés-egészségügyi várakozási időt, ügyelni kell a dózisra és a kezelés idejére. Ha vezetik a gazdálkodási naplót, a releváns oldalon ezt se felejtsék el feltüntetni.

Mezei zsurló:

Gombaölő hatása miatt alkalmazzuk a megtisztított zöld hajtásából készült főzetét permetezéssel. A főzethez a földfelszín feletti részét használjuk a következőképp: 10 liter hideg esővízben vagy forrásvízben 30 percig áztatunk 20 dkg szárított hajtásrészt, ezután 45 percig forraljuk. Kihűlés után leszűrjük, tízszeresére hígítjuk, majd 24 órán belül felhasználjuk.

Gyümölcsfák esetében egérfüles állapottól 70%-os sziromhullásig 2-6 alkalommal, minimum 7 napos szüneteket tartva védekezhetünk alma varasodás, lisztharmat, őszibarack tafrinás betegsége ellen. Dózisa: 500-1000 liter/ha.

Almafalisztharmat hajtáson

Szőlőben levélfejlődéstől a virágzat kifejlődéséig ugyanezen feltételekkel 100-300 liter lémennyiséggel peronoszpóra és lisztharmat ellen. Hajtatott uborkában a 9. levél megjelenése és a virágzás közötti időszakban a gyökérzónát öntözzük be, így elkerülhető a gyökérrothadást okozó gomba károsítása, 300 liter/ha lémennyiséggel pedig lisztharmat ellen permetezhetünk, 2-2 alkalommal. Ugyanilyen arányban és gyakorisággal paradicsomban a szeptóriás levélfoltosság és az alternáriás betegség ellen védekezhetünk, de a két kezelés között tartsunk két hét szünetet.

Tafrina őszibarackon (Forrás: Agrofórum Online, Dr. Aponyi Lajos)

Hagymaolaj vizes oldat formában:

Ernyősvirágzatú gyökérzöldségekben rovarriasztó hatását ismerjük. A sárgarépa, zeller, petrezselyem, pasztinák vetése után 4-8 darab párologtatót helyezünk ki hektáronként, alkalmanként cseréljük, és betakarításig kint is hagyjuk. A hagymaolaj szaga a répalegyet akadályozza a tápnövény megtalálásában. A párologtató lehet egy egyszerű, nyílással rendelkező műanyag vagy üvegedény.

Szódabikarbóna por vagy vizes oldat:

Mohairtó és gombaölő hatásáról ismert. 1-4%-os vizes oldatát a gyümölcsfélék tárolási betegségei ellen használhatjuk felületi kezeléssel vagy bemártással 1-2 alkalommal, szüret után. Állománypermetezéskor a különböző kultúrák eltérő érzékenységet mutatnak, ezért mindenképp próbakezelés javasolt, és fontos megjegyezni, hogy az 1%-nál töményebb oldat károsíthatja a növényzetet.

Szőlőben (lisztharmat ellen) és almában (varasodás ellen) a kezeléseket az első levél kiterülésétől az érettségig maximum 8 alkalommal 10 napos szüneteket tartva lehet elvégezni. Hektáronkénti mennyisége 2,5-5 kg szódabikarbóna 300-600 liter (szőlő), és 500-1000 liter (alma) vízben feloldva.

Almafalisztharmat termésen

Mustármag porból készült vizes pép:

Gombaölő hatása révén a tönkölybúza, durumbúza és őszi/tavaszi búza csávázására (pl. kőüszögök ellen) alkalmazható. 100 kg vetőmag csávázásához 4,5 liter vízzel keverjünk össze 1,5 kg mustármag port, és ügyeljünk a magok teljes felületének bevonására.

Porüszögös kalász (Forrás: Agrofórum Online, Dr. Békési Pál)

Tejsavó 0,6-3%-os vizes oldata:

Hajtatott körülmények között a kabakosok lisztharmat elleni védekezése során használhatjuk. 1000-1500 l/ha permetlé mennyiséggel juttatjuk ki lehetőség szerint a reggeli órákban. A kezelés időszaka a vetés utáni harmadik héttől az intenzív hajtásnövekedés végéig tart, 3-5 alkalommal, egy hetes szüneteket tartva.

Lisztharmat fertőzés uborkán

Bátran kísérletezzenek a felsorolt készítményekkel, de ne feledjék az integrált növényvédelmi szemléletet: még mindig a megelőzés a legjobb védekezés. Tapasztalataikat osszák meg gazdatársaikkal, támogassák egymás munkáját, szükség esetén pedig kérjék növényorvos segítségét!

Eredményes gazdálkodást kívánok!

Forrás: NÉBIH

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Miért nem kelendő a biotermék?

2024. szeptember 24. 15:35

A hazai biotermék előállítása, és forgalmazása nem túl zökkenőmentes, hogyha a hazai társadalmi hasznos lecsapódását tekintjük.

Városi komposztálás: szerves hulladék újrahasznosítása a városi kertekben

2024. április 8. 07:10

A városi környezetben egyre növekszik a figyelem az újrahasznosítás és a fenntarthatóság iránt. Az egyik ígéretes megoldás a városi komposztálás, amely lehetővé teszi a szerves hulladék újrahasznosítását, valamint pozitívan befolyásolja a helyi élelmiszertermelést.

10 százalék fölött az ökogazdálkodás aránya az Európai Unióban

2024. február 26. 12:40

2024. február 13-16. között zajlott Nürnbergben a BIOFACH, a világ vezető bioélelmiszer vására és konferenciája. Itt, a biovilág seregszemléjén mutatták be a The World of Organic Agriculture című statisztikai évkönyvet, amely immár 25. alkalommal ad áttekintést az ökológiai mezőgazdaság globális fejlődéséről.

Magyar szabadalom: így komposztálhatók a gyógynövények

2024. január 5. 09:10

Új gyógynövénykomposztálási technológia a lényege annak a Széchenyi István Egyetemen megszületett szabadalomnak, amit az intézmény nemrégiben sikeresen bejegyeztetett. A fejlesztés a hulladékfelhasználás csökkentéséhez járul hozzá.

GLOBUS: A nagyjából jó nem elég, csak a százszázalékos…

2019. november 11. 11:06

Elsősorban borsó, kukorica és zöldbab, illetve szárazáru feldolgozása történik a GLOBUS-nál. A borsó, a kukorica és a zöldbab egyaránt hazai termelőktől érkezik a gyárba.

3 zöldség, amit ősszel is vethetünk

2021. szeptember 25. 15:38

Ki mondta, hogy ősszel nem lehet vetni zöldséget? Vannak bizony olyan zöldségfélék, amit kifejezetten ajánlott ősszel vetni, nemcsak télállósága miatt, hanem azért is, mert akkor a késő őszi időszakban is hozzájuthatunk általuk a friss zöldségekhez.

Paradicsom- és uborkatermesztés okostelefonnal?

2018. december 25. 20:21

Az Izlandon értékesített paradicsom és uborka legalább felét helyben termesztik

Kedvet csinálnak a zöldség- és gyümölcsfogyasztáshoz

2023. június 16. 10:41

A Zöldség- és Gyümölcsnapot idén negyedik alkalommal hirdeti meg az Európai Friss Csapat program, hagyományosan június 17-ére, amikortól a hazai gyümölcsszezon a kezdetét veszi. A kezdeményezés célja kedvet csinálni a zöldség- és gyümölcsfogyasztáshoz, valamint népszerűsíteni a hazai agrárium igazán zamatos, szezonális termékeit.