Zöldség

Támrendszeres konzervuborka termesztése II. – Kémiai talajtulajdonságok

Agrofórum Online

Előző cikkünkben, a konzervuborka-termesztés számára alkalmas talajok szerkezetével foglalkoztunk, de nem volt szó azokról a talajkémiai tulajdonságokról, amelyek szintén nagyon fontos szerepet játszanak a sikeres uborkatermesztésben.

A talaj kémhatásával, azaz a pH-val, az uborka termesztésére használt talajok esetében ritkán szokott gond lenni. Mint valamennyi nálunk termesztett zöldségnövény, az uborka is a semleges, enyhén savanyú (6,5-7 pH) talajokat kedveli. Ennek ellenére javasolt a termesztés során a pH folyamatos mérése, mert rosszul megválasztott műtrágyával, rossz minőségű öntözővízzel az érték kedvezőtlen irányba változhat. Magas hidrokarbonát tartalmú vizek lúgosítják, egyes műtrágyák (ammóniumnitrát, ammóniumszulfát) savas irányba tolják el a kémhatást.

A pH beállítása, a semleges, enyhén savas érték tartása azért is fontos, mert erősen savas körülmények között a makroelemek (N, P és K), valamint a molibdén felvétele nehezebb, lúgos körülmények között a félmikro- és mikroelemek növénybe jutása gátolt.

Mésztartalom tekintetében nincs lényeges különbség a zöldségfélék között, az uborka is azokon a talajokon érzi jól magát, amelyek CaCO3 tartalma 1-5% között van. Mészhiány-betegséggel ritkán lehet a szabadföldi uborka esetében találkozni, szemben a hajtatott uborkával, amelynél borús, fényszegény időben gyakran megfigyelhető a hajtások leveleinek kanalasodása, ami a hiány jellegzetes tünete.

Nagyon meszes talajokon (5% felett) előfordul, az ionantagonizmus jelenség, amikor magas mésztartalom hatására a mikro- és félmikroelemek (pl. vas, magnézium, mangán, cink, bór) növénybe jutása gátolt. Tekintettel arra, hogy magas mésztartalmú talajokon általában nincs kordonos uborkatermesztés (Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében inkább az ellenkezőjére van példa), a magas mésztartalom következtében jelentkező hajtásvég klorózis csak kisebb foltokban, meszesgödrök közelében, építési törmelékkel szennyezett talajokon fordul elő.

Gyakran szokott a talaj sótartalmával (EC értékével) gond lenni, amire az uborka különösen érzékeny (1. kép). Bár a zöldségféléket sóérzékeny növények kategóriájába soroljuk, de az uborka ezen belül is a különösen érzékenyek csoportjába tartozik. A talaj sótartalmát kifejezhetjük összessó-%-ban és elektromos vezetőképességben, azaz EC-ben, amelynek mértékegysége a mS/cm. A kettő szoros korrelációban van, mind a kettő mérése az elektromos vezetőképességen alapszik, de gyorsabb, helyszínen is megvalósítható nagy pontosságú mérése miatt a termesztési gyakorlatban az EC érték használata terjedt el. A talaj EC értékét meghatározza a talaj tápanyagtartalma és a benne található sóképző elemek (Na, hidrokarbonát stb.) mennyisége, a kijuttatott szerves és műtrágya, továbbá az öntözővíz minősége.

1. kép: A magas talajsótartalom tünetei haragos zöld levélszín és levélszél sárgulás formájában jelentkeznek az uborkán

A zöldségfélék számára kedvező talaj EC érték 1-2 mS/cm között van. A sóra kevésbé érzékenyek esetében (pl. káposztafélék) az 1,5-2 mS/cm, az érzékeny uborka számára 1-1,5 mS/cm értéket célszerű tartani. Az EC érték több élettani folyamatra is hatással van. Egy bizonyos határig történő növelésével elősegíthetjük a reproduktív folyamatokat, így a virágképződést és a terméskötődést, ha nagyon alacsonyan tartjuk az EC-t, vegetatív irányba fog fejlődni a növény, vastagabb szárat, erősebb lombozatot nevel. Tekintettel arra, hogy öntözéssel és a tápoldat töménységének változtatásával könnyen és gyorsan változtatható az elektromos vezetőképesség, ezért az EC jó lehetőség a termesztő kezében a növekedési folyamatok szabályozására.

A talaj tápanyagtartalmának mérésére számos módszer terjedt el. Szabadföldi körülmények között termesztett növények esetében (gabonafélék, szabadföldi zöldségek, szőlő- és gyümölcsültetvények) az úgynevezett AL-módszert alkalmazzák. Az intenzív termesztésben (fólia alatti hajtatás, szabadföldi támrendszeres uborka-, paprika- és paradicsomtermesztés) – ahol a kiemelkedően magasabb termésátlagok miatt magasabb tápanyagszintet kell a talajban a növényeknek biztosítani – a vízben oldódó tápanyagok mérése jobb összefüggést mutat a termésmennyiséggel. Ebből kiindulva, az említett növények termesztéséhez a trágyázási szaktanácsadást a könnyebben felvehető, vízben mért (vizes módszer alapján számított) nitrogén-, foszfor- és káliumtartalom alapján célszerűbb készíteni.

Az ültetés előtti tápanyagszintet talajvizsgálat alapján kell beállítani. Közepes vagy közepesen magas szint biztosítja a palántázást követő megfelelő, nem túl gyors és nem is lassú növekedési ütemet. A foszfor esetében tanácsos magasabb tápanyagszintet megcélozni, aminek két oka is van:

  • Az uborka kezdeti növekedéséhez sok foszforra van szükség. Lombtömegéhez képest sokkal több foszfort vesz fel a talajból, mint a tenyészidő későbbi szakaszaiban. Termésképzés idején csökken a növény foszforfelvétele.
  • A jó gyökérképződés, nagy gyökérzet csak jó foszforellátottság mellett valósul meg, később a foszfor pótlása több vonatkozásban is nehezebb.

Nitrogénből és káliumból is a közepes talaj-tápanyag ellátottság biztosítja a kiegyensúlyozott fejlődést. Sok nitrogén, intenzív öntözés mellett, erős vegetatív növekedéshez vezet, a növény rosszul köt, a virágokat és a terméseket eldobja, súlyos esetben a töve kipusztul, kirohad (2. kép). Alacsony nitrogénellátás mellett lassú a lombfejlődés, kisebb levelek fejlődnek, nem jön létre a megfelelő nagyságú lombtömeg, ami a szükséges termést biztosítja, és nitrogénhiányban szintén jelentkezhet a terméselrúgás.

2. kép: Túlöntözés és túltrágyázás hatására az uborka töve kipusztul, kirohad

Bár a csepegtető öntözéssel kijuttatott tápoldat meglehetősen speciális tápanyagviszonyokat teremt a talajban az „öntöző hagymákkal”, amelyekben a tápoldat összetételének és töménységének megfelelően alakul a tápanyagtartalom, amiből sokan azt a téves következtetést vonják le, hogy nincs szükség a talaj tápanyagtartalmának laboratóriumi mérésére. Induláshoz (ültetés előtt) mindenképpen, de fejtrágyázások idején, a tenyészidő folyamán is tanácsos legalább egyszer ellenőrző talajvizsgálatot végeztetni!

A csepegtető öntözés hatására, ha az átnedvesedett talajt keresztmetszetében nézzük, egy hagyma alakú átnedvesedést tapasztalunk, a homok talajok esetében megnyúltabbat, a kötöttebb talajoknál laposabbat (1. ábra). Ha jól tápoldatozunk, igyekszünk folyamatosan a talaj nedvességét tartani, úgy a gyökérzet nem „vándorol”, nagyobb része a hajszálgyökereknek a nedves talajréteg szélén fog elhelyezkedni, ahol folyamatosan nedves a talaj és elegendő a levegő is. Az energiáját nem a gyökérzet folyamatos áthelyezésére fordítja az uborka, a termés fog jobban gyarapodni.

1. ábra: Talajnedvesedés cseppenkénti öntözés hatására. Balra a kötött talajon, jobbra a laza talajokon kialakuló „öntöző hagyma” keresztmetszeti képe látható

Az uborka intenzív termesztésének kulcskérdése a megfelelő mennyiségű és minőségű öntözővíz! Minél jobb minőségű az öntözővizünk, annál jobban érvényesülnek a tápanyagok!

Az öntözéshez számításba jöhető vizeket alapvetően két nagy csoportra osztjuk:

  • felszíni vizek (csatornák, tavak, folyók, források vizei) és
  • felszín alatti vizek.

Felszín alatti vizeknél minőségi szempontból további két csoportot különböztetünk meg. A talajvizek az első vízzáró réteg vizei, amelyek 20 méternél sekélyebben helyezkednek el, ide tartoznak az ásott és fúrt kutak. A rétegvizek 20 méternél mélyebben, rétegesen helyezkednek el.

Termesztői szempontból értékelve a felszíni vizeket, az összetételük meglehetősen változó, mivel folyamatosan kitettek olyan minőséget befolyásoló hatásoknak, mint a bemosódás, töményedés, hígulás, hozzáfolyások stb., ebből adódóan a kertészeti felhasználásuk során erre figyelni kell, folyamatos ellenőrzést igényelnek.

A talajvizek kutjairól elmondhatjuk, hogy sok esetben a vizük jelentős mennyiségű, növények számára jól hasznosítható tápelemeket tartalmaznak, de a bemosódásból adódóan, főleg homoktalajokon, toxikus anyagok jelenléte is kimutatható. A rétegvizek regionális különbségeket mutatnak, tájegységenként jelegük viszonylag állandónak tekinthető, így pl. a csongrádi és békési hajtató körzetekben használhatóságukat a magas nátrium-hidrokarbonát tartalom korlátozza. Tekintettel arra, hogy a talajvizek összetétele is idővel kisebb-nagyobb mértékben változik, főleg tápoldatos termesztés esetén az egy-két évenként történő ellenőrzésük tanácsos.

A mérések során sok olyan hibára, fejlődési rendellenességre kaphatunk magyarázatot, amit a víz rossz minősége okoz. Minősítéskor az 1. táblázatban szereplő értékeket vegyük figyelembe! Az EC vagy sótartalom érték kiemelten fontos a víz használhatóságának megítélése szempontjából. Ha az EC értéke meghaladja a 1,5 mS/cm-t, vagy az összessó-tartalom az 1000 mg/l-t, az uborkatermesztéshez kevésbé alkalmas. A hidrokarbonát a pH értéket módosítja, amennyiben magas, lúgosítja a vizet, a tápanyagok hasznosulását rontja, 150-300 mg/l között tápoldatos termesztésre alkalmas, magasabb érték esetén savazásról kell gondoskodni. A vas és a mangán túlzott jelenléte az öntözővízben technikai hibákhoz vezethet, kicsapódva a csepegetők eldugulását okozhatja.

1. táblázat: Támrendszeres uborka termesztéséhez használt öntözővíz minősítése

 

Tulajdonságok

Minősítés
Kiváló Megfelelő

Kevésbé alkalmas

EC (mS/cm) <0,5 0,5-1,5 1,5<
sótartalom (mg/l) <500 500-1200 1200<
HCO3(mg/l) <150 150-300 300<
Na (mg/l) <35 35-75 75<
Cl mg/l) <50 50-100 100<
SO42- (mg/l) <100 100-200 200<
Mn (mg/l) <0,5 0,5-1 1<
Fe (mg/l) <0,5 0,5-1 1<
pH 6,5-7 7-7,5<

Gyakori kérdés: A víz magas nitráttartalmának van-e káros hatása? Amennyiben nem ivóvízként használják, csak tápoldatozásra, úgy nincs, sőt a nitrátot, mint nitrogént, fontos növényi tápelemet beszámítjuk a tápoldat készítésekor, csökkentjük vele a bekevert műtrágya mennyiségét.

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az oltott növények jelentősége a zöldséghajtatásban

2025. április 2. 11:10

Az oltást eredetileg a monokultúra miatt kezdték el használni, hogy növényvédelmi problémákat kerüljenek el általa.

A magyar dinnyetermesztők átálltak a vöröshagymára is

2025. február 24. 08:10

A vöröshagyma termesztése csak profi termelés, és korszerű, magas hozamú fajták használata mellett jövedelmező.

Sárgarépák érzékszervi jellemzőinek vizsgálata

2025. február 17. 07:10

A termesztőket mindig foglalkoztatta, hogy a különböző földrajzi régiókban termesztett répák között milyen különbségeket lehet kimutatni.

Egyre nagyobb figyelmet kap a retek

2025. február 10. 09:40

Az ősi retekfajták gyökere hosszúkás és kúpos. Az új fajták ugyanakkor hengeresek, gömbölyűek vagy lapítottak.

Hogyan tervezek fenntartható kerteket? - Íme az alapok!

2022. december 29. 05:37

Egy fenntartható kert esetében már az alapoknál úgy kell eljárni, hogy körültekintőek legyünk minden téren. Ezeket az alapokat hoztam mai témának, melyeket mi betartunk minden egyes kert tervezésénél.

Hajtatott fejes saláta tápanyagellátása

2022. február 12. 09:36

A fejes saláta termesztéstechnológiája sokat javult, ami köszönhető a betegségeknek ellenálló fajtákon kívül, a korszerűbb termesztő berendezéseknek is, amelyekben jobb lehetőség nyílik a pontos klímaszabályozásra.

Ízessé válhatnak a bolti paradicsomok a jövőben

2019. május 24. 05:36

Elképzelhető, hogy kutatók most megtalálták az ízhiány problémájára a megoldást! Munkájuk során körülbelül 5000 új gént találtak, ezzel vélhetően teljesen fel tudták térképezni a paradicsomfajtákban előforduló géneket, melyek között ott van a paradicsom zamatos ízéért felelő gén is!

A chilik csodálatos világa I. - Származás, jelentőség, környezeti igények

2020. január 27. 04:39

Megfelelő állományfenntartás mellett szép eredménnyel termeszthetők e növények hazánkban, melyek egyébként erős ízük és kiváló egészségmegőrző szerepük mellett komoly díszítőértékkel is rendelkeznek.