Életmód, gasztronómia

Viszlát szója! – A repce lehet a jövő növényi fehérjeforrása

Syngenta Blog

Egy táplálkozástudományi tanulmány szerint a repcében található fehérje hasonló hatást gyakorol az emberi anyagcserére, mint a szójafehérje. További előnye is van: a fehérjék a repceolaj-termelés melléktermékeiből kinyerhetők.

„A kiegyensúlyozott és egészséges étrendhez az embereknek fehérjére van szükségük. A hús és a hal kiváló minőségű fehérjék forrása, ám egyes növények is értékes fehérjéket jelentenek. A szóját általában a legjobb növényi fehérjeforrásnak tekintjük, mivel különösen előnyös aminosav-összetételt tartalmaz” – mondta Gabriele Stangl professzor, a Martin Luther Egyetem táplálkozástudósa, akinek vezetésével egy kutatócsapat azt vizsgálta, hogy a hasonló összetételű repce lehet-e alternatívája a szójának.

A repce olyan fitokémiai anyagokat is tartalmaz, amelyek jótékony hatással lehetnek az egészségre. A növényt Európában széles körben termesztik, a repceolaj-termelés fehérjében gazdag melléktermékei felhasználhatók új élelmiszeripari termékek alapanyagaként. Ezeket a melléktermékeket eddig kizárólag állati takarmányként használták.

A 20 résztvevővel végzett vizsgálat során a kutatócsapat a bevitt repce- és szójafehérjék hatását vizsgálta az emberi anyagcsere tekintetében.

A szója- vagy repcefehérjével elkészült ételek elfogyasztása után rendszeresen vért vettek a résztvevőktől.

A repcefehérje hasonló hatásokat váltott ki az anyagcsere paraméterekben és a szív- és érrendszeri kockázati tényezőkben, mint a szójafehérje. A repce még valamivel kedvezőbb inzulinreakciót is produkált a szervezetben. További előnye, hogy a vizsgált személyek hosszabb ideig jóllakottak voltak a repcefehérje elfogyasztása után. A repce a szója értékes alternatívájának tűnik az emberi étrendben.

Az egyetlen hátránya, hogy inkább sós ételek elkészítésére alkalmas, összegzett Christin Volk táplálkozási szakember.

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

5 ok, amiért a levendula nélkülözhetetlen otthon

2025. július 3. 16:10

A levendula nem csak illatos virág: nyugtat, szépít, fűszerez, és molyűzőként is működik – valódi kincs a háztartásban és a kertben is.

Diéta alatt is lehet gyümölcsöt enni – mutatjuk, hogyan

2025. június 30. 16:10

Nem minden gyümölcs emeli meg hirtelen a vércukorszintet – mutatjuk, melyeket és hogyan fogyassza IR vagy diéta mellett is biztonsággal!

A borsmenta, ami megmenti a nyári kánikulától

2025. június 29. 14:10

A borsmenta hűsít, frissít és gyógyít: mutatjuk, hogyan használja italban, borogatásként, vagy akár aromaterápiában a nyári hónapokban!

Ezért issza egyre több ember a kecsketejet!

2025. június 25. 11:10

Egyre több tejtermék készül kecsketej alapanyagból – nem véletlenül: tápanyagokban gazdag, könnyen emészthető és sokoldalú.

Jó hetet zárt az agrárpiac

2020. február 10. 12:26

A koronavírus miatt már nem tartanak globális összeomlástól a piacon, de a szakértők szerint állandó a bizonytalanság a gabonakereskedők körében is.

Tapasztalatok az ökológiai szójatermesztésről

A 2020 januárjában megjelent USDA (United States Department of Agriculture) jelentés szerint a 2019/2020-as évben a világ szójatermesztése 337,7 millió tonna, ami 0,23 millió tonnával több, mint az elmúlt évben. A legnagyobb szójatermesztő országok továbbra is Brazília (123 millió t), USA (97 millió t) és Argentína (53 millió t), az EU-ban 2,6 millió tonna szóját termelnek.

Fókuszban a szója! – Tápanyag-utánpótlás a TIMAC AGRO ajánlásával

2024. június 5. 12:10

A szóját felhasználás, termeszthetőség és jövedelmezőség szempontjából egyre ígéretesebb növénynek mondhatjuk.

Rekordszójatermés várható Brazíliában

2024. szeptember 4. 11:10

Remek évre van kilátásuk a brazil szójatermesztőknek, a rekordtermés egyben óriási, több mint 10 százalékos előrelépés az előző évhez képest.