Zöldség-Gyümölcs

India, Mexikó és Kína a legnagyobb citromtermesztők

Agrofórum Online

India a legnagyobb citromtermesztő ország a Földön, Mexikó a második, a harmadik helyet pedig Kína szerezte meg a rangsorban.

Egy év alatt 3,48 millió tonna citromot termesztettek Indiában, amely első ebben a rangsorban a világon. A citromtermelői világranglista dobogójára Mexikó és Kína fért még fel 2,7 millió és 2,66 millió tonnával. Argentína negyedik 1,9 millió tonnával, Brazília pedig ötödik 1,51 millió tonnával – derült ki az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO 2019-es évre vonatkozó adataiból, amelyek alapján a Maps of Countries Instagram-oldal készített infografikát. A TOP 10 mezőnyének második felében már egyik országnak sem sikerült elérnie az egymillió tonnás termelési szintet. Ebbe a mezőnybe Törökország, az Európai Unió tagországai közül a legtöbb citromot termelő Spanyolország 885 ezer tonnával, az Egyesült Államok, Dél-Afrika és Irán fért még be.

TOP 10 citromtermelő ország (tonna)

A legtöbb citromot exportáló ország a termelők közt második Mexikó, amely több mint 766 ezer tonnát ad el külföldi vevőknek. Második Spanyolország 740 ezer tonnával. A harmadik helyen Törökország áll 471 ezer tonnával, őket Dél-Afrika követi 350 ezer tonnával. Az exportlistán az ötödik helyen álló Argentína 232 ezer tonna citromot értékesít külföldön. Az exportlista TOP 10-mezőny második felében Hollandia, az Egyesült Államok, Brazília, Egyiptom és Chile található. Hollandia importból exportálja tovább a 214 ezer tonnás mennyiséget, amellyel a listán szerepel.

A legtöbb citromot importáló ország tízes listáján az Egyesült Államok az első 793 ezer tonnával. Hollandiában a második legnagyobb a behozatal 254 ezer tonnával, majd Oroszország következik 226 ezer tonnával. Ezután jön Németország 212 ezer tonnás importtal. Az ötödik helyen Franciaország áll 163 ezer tonnás citrom-behozatallal. Az importlista 6-10 helyein az Egyesült Királyság, Irak, Olaszország, Szaúd-Arábia és Kanada sorrend alakult ki 2019-ben a FAO adatai szerint.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hihetetlen, Somogyban még mindig árulnak magyar görögdinnyét

2024. október 18. 16:10

Minőségét tekintve a mag környékén kicsit már kásás a dinnye, de a húsállaga teljesen elfogadható a termelő szerint.

Hogy a bio tényleg bio legyen: ellenőrizzük a minősítést!

2024. október 10. 12:10

Minden biotermelőnek rendelkeznie kell hivatalos minősítést igazoló okmánnyal. Aki ezt meg tudja mutatni, annak a termékében megbízhatunk.

Ne hagyjuk a gyümölcsöt a földön!

2024. október 10. 09:40

A már emberi fogyasztásra alkalmatlan gyümölcsben található szerves anyag remekül komposztálható, de néhány állat is szívesen csemegéz belőle.

Mi is termeszthetünk pak choit, sőt, el is tehetjük télire

2024. október 6. 08:10

A pak choi vagy bordáskel egy izgalmas leveleszöldség-alternatíva, amelyet érdemes megkóstolni, sőt, a termesztése is egyszerű.

Sikeresek a hazai agrárcégek az orosz piacon

2019. április 24. 10:16

Nemrég orosz sajtóhírek szerint felmerült az orosz embargó esetleges szigorításának lehetősége is, ami igen érzékenyen érintené Magyarország és az uniós országok eddig még nem korlátozott tenyésztési célú szarvasmarha kivitelét is.

Már 10,5 millió tonna ukrán gabonát exportáltak Konstancából

2023. október 18. 16:10

Ukrajna 10,5 millió tonna gabonát exportált a romániai Konstanca fekete-tengeri kikötőjén keresztül az év első kilenc hónapjában – közölte a kikötői hatóság.

Négy hónap után drágult látványosan a kukorica

2019. október 4. 15:04

A kukorica ára bár 0,3 százalékkal a vékánkénti 386,88 dollárcentes szintre csökkent egy korrekció után, de az elmúlt hét 4 százalékos emelkedése a legnagyobb drágulás volt négy hónap után.

A szabványok megnövelik a sertéshús előállításának költségeit

2023. június 17. 08:07

Elemzők szerint az Európai Unió sertéshústermelése 2023-ban második éve esik vissza, így a kumulált csökkenés 10 százalék körülire mérséklődhet, és a termelés tovább csökkenhet a következő években.