Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Hogyan hat a LED világítás a paradicsom termésmennyiségére?

Hogyan hat a LED világítás a paradicsom termésmennyiségére?

Agrofórum Online

A GE Current kiterjesztette a globális szintű kertészeti világítástechnikai kutatását azzal, hogy együttműködést indított a Holland, világviszonylatban is rangos helyet elfoglaló Wageningen University & Research (WUR) intézetével. A Dr. Leo Marcelis által koordinált munka célja, hogy megfelelő iránymutatást adjon a termelők számára a fényforrások elhelyezését, a megvilágítás típusát és intenzitását illetően. A felső LED megvilágítással kombinált technológiák bevezetésével a minőség és hozam maximalizálása a cél.

A WUR jelenleg azon dolgozik, hogy feltárja a kiegészítő megvilágítás növénynövekedésre gyakorolt ​​hatásainak részleteit a különböző fejlődési fázisokban. Dr. Hans Spalholz, a Current vezető növénytudományos munkatársa szerint a LED-es megvilágítás termesztőberendezésekben történő alkalmazása a mai napig egy aránylag új technológiának minősül. A szigorúan tudományos alapokon nyugvó kutatási eredmények segíthetnek eloszlatni a technológiát körüllengő kételyeket.

,,Mondanom sem kell, nagyon izgatottak vagyunk, hogy ilyen erős akadémiai csapattal dolgozhatunk a termelők számára fontos és sürgető kérdések megválaszolásában.” – mondja Dr. Spalholz.

A Current legfrissebb kutatása kapcsán számos érdekes adat fog napvilágot látni az elkövetkezendő hónapokban. A cég a mesterséges megvilágítás különböző növénykultúrákra gyakorolt hatását egyéb együttműködéseken keresztül is vizsgálja: partneri viszonyt ápol az NC Állami Egyetemmel, az Ohio Állami Egyetemmel, a Stockbridge Technológiai Központtal (UK). Annak ellenére, hogy a LED-es megvilágítás költségessége, és környezeti terhelése jelentősebb, a termelők hajlamosabbak ezt az irányt választani, amennyiben megbizonyosodtak annak termésnövelő hatásáról.

Jelen tanulmány célja a LED és HPS (high pressure sodium) világítástechnikák paradicsom termésmennyiségére és minőségére gyakorolt hatásának vizsgálata. Emellett annak megfigyelése, hogy a világítótestek pozíciója hogyan befolyásolja az említett paramétereket. 

,,Habár a megvilágítás alkalmazása széles körben elterjedt az iparban, kevés olyan megbízható kutatási eredmény áll rendelkezésre, amelyek segítségével az maximálisan kihasználhatóvá válna a gazdák számára” – mondja Malcolm Yare, a Current kertészeti üzletfejlesztési vezetője.

Forrás: https://www.hortidaily.com/article/9306159/current-partners-with-wageningen-for-new-interlighting-study/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Melyik két növényt lehet energiahatékonyan együtt termeszteni?

2024. május 11. 16:10

Egy holland egyetem azt kutatja, üvegházban mely két növény együttes termesztése optimális az energiahatékonyság szempontjából.

Mivel bűvölte el az embereket a zeller?

2024. május 11. 12:10

Érdemes a hazánkban a mai napig kedvelt zöldségnövény, a zeller érdekes fordulatokban gazdag történetével jobban megismerkedni.

42 üvegház épült 2 év alatt Ukrajnában

2024. május 10. 15:10

Az ukrán biológus 2 év alatt szinte a nulláról indulva 42 üvegházat épített, ahol sikeres zöldségtermesztést folytat, a terményt pedig értékesíti.

Oroszországból származó, fertőzött paradicsommagokat égettek el

2024. május 8. 16:10

Az Oroszországból importált, fertőzött paradicsommagokat ellenőrzés híján világszerte értékesítették volna a tulajdonosok, ám így súlyos bírsággal kellett szembenézniük.

Paradicsomot termelő üvegházat adtak át Győrben

2019. május 27. 09:47

A győri üvegházban 150-200 ezer paradicsomtő található, és négy fajta paradicsomot termesztenek, klasszikus fürtös paradicsomot, koktélparadicsomot, cherry és datolya cherry paradicsomot.

A TSWV rezisztenciatörő törzseinek súlyosabb kártétele

2020. március 15. 04:37

Ebben a cikkünkben a TSWV paradicsomon és paprikán okozott kártételét mutatjuk be tüzetesebben.

Tényleg mérgező a zöld burgonya?

2023. december 1. 04:39

Azt olvastam és hallottam is ismerősöktől, hogy a burgonyagumó, ha megzöldül, akkor mérgező lesz. Tényleg mérgező az ilyen krumpli?

KSH: az alma 44 százalékkal drágult január óta

2020. június 12. 04:36

Ha az élelmiszereken belüli részletes bontású listát nézzük, akkor legjobban, 39 százalékkal a friss hazai gyümölcs és a déligyümölcs ára ugrott meg egy év alatt.