Terményárak
Terményárak

Csökkent a főbb agrártermékek ára

Csökkent a főbb agrártermékek ára

Agrofórum Online

Korrekciós hangulat uralkodott a gabonapiacokon. Chicagóban a búza 1,6 százalékot, a kukorica 1,7 százalékot, a szójabab pedig 1,3 százalékot vesztett értékéből, miközben a repce kurzusa stagnált. Európában is az eladók kerültek fölénybe, a malmai búza, a kukorica és a repce is kevesebbe került, mint pénteken, egyedül a takarmánybúza árjegyzése emelkedett.

Az amerikai szójabab határidős ára csaknem másfél százalékkal esett hétfőn, amit részben a pálmaolaj árának hat hetes mélypontja okozott. A kereskedők beárazták az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) bejelentését, miszerint a magán exportőrök 132 000 tonna szójabab eladását jelentették Kínába és 110 000 tonna szójababot Bangladesbe.

A kukorica határidős ügyleteinek ára is csökkent, mivel a befektetési alapok long, azaz drágulásra spekuláló pozíciókat számoltak fel, miután nyolcéves rekord közelében járt nemrég a kurzus. A száraz időre vonatkozó előrejelzések, amelyek jó alapot nyújtanak a vetésre az Egyesült Államok középnyugati részén ezen a héten, további nyomást jelentettek.

A búza határidős ára szintén alacsonyabb volt, a kereskedők aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a fekete-tengeri térség országaiból érkező hírek ronthatják az amerikai termékek iránti keresletet.

A Sovecon Consultancy a kedvező időjárásra való tekintettel 1,4 millió tonnával, 80,7 millió tonnára emelte az oroszországi 2021-es búzatermésre vonatkozó előrejelzését. Az IKAR tanácsadó cég a saját előrejelzését 81 millió tonnára emelte. Az időjárás jó volt az elmúlt hetekben Oroszországban és Ukrajnában, így emelkedett a várható terméshozam. Ezen a héten további esőzések várhatók Oroszország déli részén – tette hozzá a Sovecon.

Európában is hasonló folyamatok érvényesültek, bár a takarmánybúza londoni drágulása kivételt jelentett. Egy tonnáért 196,65 angol fontot adtak a piacon, ez 65 angol pennys áremelkedést jelentett. Párizsban a malmi búza kurzusa 1,5 euróval a 211,25 euró/tonnás szintig csökkent. A forgalom viszont szokatlanul alacsony volt, csupán 11 758 üzletet kötöttek a parketten májusra. Szeptemberre valamivel több, 13 112 kontraktus jött létre. Itt 75 eurócentes mínusz után 198,75 euró/tonnás áron ment pihenőre a kurzus. A kukorica piacán a 216,25 euró/tonnás árszint 75 eurócentes mínuszt jelentett. A repce jegyzésára 8 euróval csökkent, de így is 500 euró felett maradt 2,5 euróval az árszint.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Csökken a kukorica ára az eső érkezésével

2024. április 27. 09:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, miközben a repce olcsóbb lett.

Búza: az elmúlt két év legnagyobb heti drágulása felé tartunk

2024. április 26. 07:10

Európában a malmi búza, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, miközben a kukorica értéke csökkent.

Tovább drágult a chicagói búza az időjárás miatt

2024. április 25. 13:10

Vegyesen zártak az amerikai és az európai terménypiacok is a szerdai kereskedési napon.

Folytatódott a búza ralija a romló termésbesorolás miatt

2024. április 24. 10:10

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Kisebb napraforgó-, de nagyobb repcetermés lehet az EU-ban

2022. szeptember 8. 07:37

A napraforgómag és a szójabab esetében az elmúlt hetek rendkívül meleg, száraz időjárása csökkentette a terméspotenciált a legtöbb jelentős európai termelő országban.

A bioüzemanyagok okozta aggodalmak miatt csökkentek az árak

2021. augusztus 21. 11:12

Európában a repce mínusszal zárta a napot, de a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa még emelkedett.

KWS repce hibridek: Kulcs a sikerhez!

2020. július 20. 08:29

A KWS vállalat olyan egész Európára kiterjedő kísérleti hálózatban tesztelt repce hibrideket kínál a gazdálkodóknak, amelyek eltérő termesztési adottságokhoz is kiválóan alkalmazkodnak.

A vevők hete az agrárpiacokon

2020. augusztus 31. 05:47

Párizsban is a vevők uralták a kereskedést az elmúlt héten. A malmi búzáért a pénteki záráskor tonnánként 188 eurót adtak.