Zöldség-Gyümölcs

Cultilene kőzetgyapot: ideális termesztőközeg a paradicsom számára

Agrofórum Online

A francia Anne-Claire Goyer évek óta nagy megelégedéssel alkalmaz Cultilene kőzetgyapotot a paradicsomtermelésben. Elmondása szerint az Exact Air és a RootmaXX - számos előnyös tulajdonságuk mellett - tökéletesen kiegészítik egymást.

Anne-Claire egyike Franciaország vezető üvegházi paradicsomtermelőinek. Három helyszínen, (Serres de la Piogerie, Serres de Saint Léger és Serres de la Chapelle, a Nantes és Rennes régióban) folytatja a cherry- és koktélparadicsom palánták nevelését, miközben az Ydeal termelői szövetkezet vezető pozícióját is betölti. A szövetkezet 40 ha korszerű üvegházrendszerben végzi tevékenységét. A termelés nagy része kőzetgyapot (Exact Air) termesztőközeg segítségével zajlik, amit a palántanevelésben mintegy 7 éve használnak, és mint Anne elmondta, az Exact Air lapok lehetővé teszi a víznek és az EC értékének (elektromos vezetőképességének) könnyű szabályozását a gyökérzónában – függetlenül a környezeti feltételektől. A RootmaXX homogén kockák szerkezete pedig elősegíti a gyökérzet egyenletes és gyors fejlődését, valamint a víz és EC tartalom egyszerű szabályozhatóságát. A gyökerek pedig könnyedén behatolhatnak a kőzetgyapot lapokba is.

Az elmúlt évben – a jó tapasztalatoknak köszönhetően – Goyer 17 hektáron váltott át kókuszrostról kőzetgyapotra. Ugyanekkor kezdte alkalmazni a Cultilene CARA MET szenzort is, amely valós adatokat közvetít a termesztőközeg víztartalmáról, a gyökérzóna hőmérsékletéről, illetve a tápoldat alacsony és magas EC értékeiről egyaránt. A Cultilene kőzetgyapot piacképessége és újrahasznosíthatósága szintén kedvező tényezőkként említhetők.

Forrás: https://www.hortidaily.com/article/9315777/french-cooperation-grows-with-and-thanks-to-stone-wool-slab/?fbclid=IwAR0qVr8VMmyqpl0nLu2tWyo-_alL8ELkkYaCqasjZ5un0bVuhEWr63NPpqY

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Váratlan húzás a spanyoloktól, a fél világ lélegzetvisszafojtva várja az eredményeket

2025. november 29. 16:10

A fokhagyma felhasználási módja eddig is ezerféle lehetett, most azonban a spanyolok egy újabb módot találtak a hasznosítására.

A gyümölcs, ami „magát főzi meg”

2025. november 27. 08:10

A naspolya decemberre válik igazán édessé és krémessé – ekkor születnek belőle a legjobb lekvárok, pálinkák és prémium kézműves különlegességek.

Nem akármi termett egy zalai kertben, a tulajdonos 10 év után szüretelhetett

2025. november 26. 16:10

A magyar kertekben felbukkanó fügén már egyáltalán nem csodálkozunk, és most egy újabb egzotikus növény „kéredzkedett be” Magyarországra.

A faszén hamuját szétszórhatjuk a kertben? A válasz meglepő és megdöbbentő

2025. november 26. 09:10

A grillezésnél szívesen használt faszén készülhet hagyományos módon, pusztán fából, míg brikettként általában rengeteg adalékanyagot is tartalmaz.

Miért lesz fás a karalábé és reped fel?

2023. július 29. 04:39

Az utóbbi években nem sikerül jól a karalábétermesztés, a legtöbb gumó fás belül és fel is szoktak repedni. Kérem szépen válaszukat! Miért lesz fás a karalábé, és miért reped fel?

Ünnepi asztaldíszek – zöldségekből

2024. december 17. 13:10

Ha asztaldísznek „álcázzuk” a zöldségeket, biztos, hogy jól fogynak majd, egészségesebbé téve a sokszor kalóriadús karácsonyi étkezést.

Káposzta: vitaminbomba 4 ezer hektárról

2020. október 4. 04:37

A káposztafélék azon kevés, fontos zöldségfélék közé tartoznak, amelyekből szinte egész évben hazai termesztésből lehetne a fogyasztási igényeket kielégíteni.

Miért lassú a palánta eredése?

2019. április 9. 09:20

Utóbbi években, a zöldségtermesztésben jelentősen visszaszorult a helyrevetés, egyre több olyan növényt is palántáznak, amelyet korábban magvetéssel szaporítottak.