Éves viszonylatban továbbra is a napraforgó-étolaj drágult leginkább a Központi Statisztikai Hivatal inflációs kosarában szereplő élelmiszerek közül. Egy év alatt 29 százalékkal drágult az étolaj, ezután 26 százalékkal az uborka, majd 17 százalékkal a gyümölcsjoghurt drágulása emelkedik ki. Legjobban, 20,5 százalékkal a kései burgonya ára csökkent, ezt 19 százalékkal a fejes káposzta és 16 százalékos mínusszal a vöröshagyma követi.
A zöldségek és gyümölcsök közül az elmúlt egy évben az uborka 26,4 százalékos emelkedése emelkedik ki. Annak ellenéri látványos a plusz, hogy a márciusi 1020 forintos kilogrammonkénti árszintről áprilisban 857 forintra ment le az ár. Januárhoz képest 5,5 százalékkal csökkent egyébként a termék ára.
A kategória 14 termékének zöme éves távlatban olcsóbb lett, ugyanis az uborkán kívül csak a gomba, az alma és a zöldpaprika drágult. A gomba 6 százalékkal, az alma 5,4 százalékkal, a zöldpaprika pedig 4,2 százalékkal kerül többe. A legnagyobb mínusz a kései burgonyánál látható, 20,5 százalékkal. A fejes káposzta 19,1 százalékkal, a citrom 17,2 százalékkal, a vöröshagyma pedig 16,3 százalékkal lett olcsóbb. Januárhoz képest a zöldpaprika 16,8 százalékkal, a fejes káposzta 14,5 százalékkal, a körte pedig 7,9 százalékkal lett drágább. Ezen az időtávon a már említett uborka mellett csak a narancs lett olcsóbb, itt 2,4 százalék a mínusz.
Az inflációs kosárban szereplő húskészítmények közül a csirkeszárny 9,1 százalékos és a rostélyos, csontos marhahús 6,3 százalékos drágulása emelkedik ki éves viszonylatban. Legjobban 9,2 százalékkal a sertéscomb és 8,9 százalékkal a rövidkaraj ára csökkent. Januárhoz képest a csirkemellfilé 8,8 százalékos drágulása és a szárazkolbász 14 százalékos mínusza jelenti a két végletet.
A szeszes italok közül egy év alatt legjobban 8,8 százalékkal a gyümölcsaromás szeszesital drágult, az Unicum viszont 6,5 százalékkal olcsóbb lett. Januárhoz képest is az Unicum ára csökkent csak a kategóriában, 2,3 százalékkal. A minőségi sör viszont 2,7 százalékkal drágult eddig idén.
A többi élelmiszer kategóriáját vizsgálva éves összevetésben a napraforgó-étolaj 29,2 százalékos és a gyümölcsjoghurt 17,1 százalékos plusza vezeti a mezőnyt. A huszonhárom tétel közt csak a vaj és a tejföl ára csökkent, 2, valamint 0,6 százalékkal. Januárhoz képest a napraforgó-étolaj 10,3 százalékos plusza a legnagyobb, érdekes, hogy mínusz nincs ezen az időtávon, a tejföl viszont stagnál.