Zöldség

A pillírozott vetőmag több vizet igényel

Agrofórum Online

Magkezelési eljárások közül a vetőmag drazsírozását vagy pillírozását már régóta alkalmazzák a zöldség- és dísznövény-kertészetekben. Nagy előnye, hogy a túl apró (pl. sárgarépa, petrezselyem, zeller) vagy szabálytalan alakú magvak (pl. uborka, fejes saláta, stb.) térfogata nagyobb lesz, és vetés szempontjából ideális, azaz gömbölyű alakot kapnak, ami által pontos (precíziós) vetésük megoldható.

Előfordul, hogy magába a drazséba is növényi tápanyagokat, növényvédő szert, csírázást és növekedést serkentő anyagokat kevernek, de elsődleges cél a vetés számára ideális méret és gömb alak megteremtése.

Természetesen az így előkezelt mag lényegesen drágább, ebből adódóan elvárná a kertész, hogy jobban, gyorsabban, azaz biztonságosabban csírázzon és keljen. De ez nem mindig valósul meg a gyakorlatban, ilyenkor gyakran a vetőmag forgalmazóját, kereskedőt szidják, a vetőmag előállítóját hibáztatják a rossz kelés miatt. Szeretném hangsúlyozni, hogy legtöbbször alaptalanul.

Kevesen tudják, hogy a pillírozott mag csírázásához és keléshez lényegesen több vizet, nedvesebb talajt igényel, mint a kopasz mag. Ugyanis ahhoz, hogy a drazsé a magról leváljon, sok vizet vesz fel, több nedvességre van szüksége, és ha ez nem áll rendelkezésre, a mag körül kiszárítja a talajt, azaz elszívja a talajból, a mag elől a vizet. Ennek egyenes következménye a gyengébb és rosszabb csírázás.

Amennyiben vetéskor drazsírozott magot használunk, a jó kelés, a biztos csírázás érdekében nedvesebben kell tartani a talajt, többet kell öntözni, mint a csupasz magvak esetében.

(Dr. Terbe István – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Melyik paprikát mire használjuk? Segítünk választani!

2025. július 22. 11:10

A paprikafajták rendkívül sokfélék, megjelenésükben, ízükben és csípősségükben is jelentősen eltérhetnek egymástól.

Mi okozza az uborka keserűségét, és mit tehet ellene?

2025. július 20. 08:10

Miért lesz keserű az uborka? Mutatjuk a leggyakoribb okokat, és azt is, hogyan előzheti meg ezt az ízhibát a kertben!

Virágzik, de nem terem a cukkini? Segítünk!

2025. július 18. 16:10

Hiába virágzik a cukkini, termés nem fejlődik? Mutatjuk a lehetséges okokat, és hogyan serkentheti kézzel is a beporzást!

Így ismerheti fel, ha a paprika szenved – mentse meg időben!

2025. július 16. 16:10

A kánikula a paprikatermés ellensége: mutatjuk, hogyan ismerheti fel a hőstresszt, és mit tehet, hogy megmentse növényeit!

Klór: méreg vagy tápanyag?

2019. május 7. 08:41

A növénytermesztésben, különösen a zöldség- és gyümölcskultúrák esetében, gyakran említjük a klórérzékenységet, mint fontos növénytulajdonságot a trágyaanyagok megválasztásánál.

Ízessé válhatnak a bolti paradicsomok a jövőben

2019. május 24. 05:36

Elképzelhető, hogy kutatók most megtalálták az ízhiány problémájára a megoldást! Munkájuk során körülbelül 5000 új gént találtak, ezzel vélhetően teljesen fel tudták térképezni a paradicsomfajtákban előforduló géneket, melyek között ott van a paradicsom zamatos ízéért felelő gén is!

Hüvelyes zöldségek: szuperfoodnak számítanak, mégis keveset fogyasztunk belőlük

2021. február 11. 06:35

A hüvelyes zöldségek igazi szuperfoodnak számítanak: magas a rosttartalmuk, amely többek között segít a vércukorszint egyenletes szinten tartásában és hozzájárul az egészséges emésztéshez és a normál koleszterinszint fenntartásához is.

Ezek a legjobb zöldséges receptek a kánikulában

2022. augusztus 13. 08:34

A nyári hőségben az utolsó dolog, amire vágyunk, hogy a tűzhely felett izzadva órákig küzdjünk a másnapi ebédért, még ha a növekvő alapanyagárak miatt meg is éri többet főzni.