Növénytermesztés

A növénynemesítés kompenzálhatja a termelési veszteségeket

Agrofórum Online

A HFFA Research GmbH új tanulmánya szerint az Európai Unió növénynemesítése társadalmi-gazdasági és környezeti fenntarthatóságot eredményez, és részben kompenzálhatja a termelési veszteségeket, melyeket az EU termelőtől a fogyasztóig, valamint a biodiverzitás stratégiák végrehajtása eredményezhet - olvasható az euroseeds.com-on.

A népességnövekedés, klímaváltozás, új típusú kereslet és a gazdákkal, valamint az agrár-élelmiszeripari rendszerek egészével szemben támasztott új elvárások az Európai Unió zöld megállapodás, termelőtől a fogyasztóig, valamint a biodiverzitás stratégiáinak keretein belül kerültek kidolgozásra. Az Euroseed megbízásából kivitelezett tanulmány megerősíti az európai növénynemesítés értékeivel kapcsolatos feltevéseket, valamint az innovációt elősegítő jogi keretek szükségességét. Az elmúlt két évtizedben az uniós növénynemesítés különféle hatásainak utólagos értékelésével a tanulmány kimutatta, hogy a nemesítés jelentősen hozzájárult a szántóföldi termelés növekedéséhez. Ezen kívül a kedvezőbb piaci és kereskedelmi feltételek, magasabb fokú élelmiszer-biztonság megteremtésével, a földhasználat kiterjesztését mellőző további agrárbevételek fokozásával, hozzájárul továbbá az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentéséhez, valamint a biodiverzitás csökkenésének korlátozásához.

A tanulmány egy előzetes, jövőbe tekintő értékelést is nyújt a növénynemesítés lehetséges hatásainak 2030-ig és 2040-ig történő elemzésével, az EU termelőtől a fogyasztóig és a biodiverzitás stratégiáinak végrehajtása fényében. A kutatás kimutatta, hogy a stratégiák bevezetésével 20%-os terméscsökkenés várható a mezőgazdasági növénytermesztésben.  Az EU-szintű kalkulációk mellett a tanulmány országspecifikus adatokat is tartalmaz Németország, Franciaország, Spanyolország, Olaszország és az Egyesült Királyság vonatkozásában.

A tanulmány rávilágít, hogy a növénynemesítés lehet az európai agrár-élelmiszeripari termelés fenntarthatóság-fokozásának és a biodiverzitás megőrzésének kulcsa, azonban csak olyan szakpolitikai és szabályozási keretrendszerrel, amely teljes mértékben átfogja a növénynemesítéssel kapcsolatos innováció alkalmazását.” – mondta Garlich von Essen, az Euroseeds főtitkára.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mágikus port terítenek szét a skót földeken: megköti a szén-dioxidot és növeli a terméshozamot

2024. szeptember 19. 11:10

A bazalt a légkörből „szippantja el” a szén-dioxidot, és juttatja vissza a talajba, illetve a kőzetmállásnak nevezett folyamaton keresztül a növényi fejlődésre is jó hatással van.

Okos módszerrel hozzák vissza a talaj termékenységét Afrikában

2024. szeptember 18. 14:40

Az EcoNorCam nevű projekt keretében próbálnak cselekedni, ennek fő gerincét a Zai művelési eljárás jelenti.

Igaz és hamis állítások a vetőmagválasztással kapcsolatban

2024. szeptember 18. 11:10

Vetőmagot mindenki a legjobb tudásának megfelelően választ. Egyes információkról azonban nehéz eldönteni, igazak-e vagy hamisak. Ebben segítünk.

Elképesztően megnő a korábban vetett szója hozama

2024. szeptember 17. 16:10

Tapasztalt szójatermesztők beszélnek a korai vetés előnyeiről és buktatóiról, és osztják meg a tanulságokat.

Corteva Agriscience és Bejo megállapodás a precíziós növénynemesítés jegyében

2021. május 18. 09:38

A megállapodásnak köszönhetően a Bejo hozzáférést kap a CRISPR-Cas9 precíziós növénynemesítési technológiához, hogy mezőgazdasági célokra felhasználhassa azt.

Automatizált csírázási tesztrendszer

2021. augusztus 7. 05:43

A fejlesztésben alkalmazott MARVIN nevű kamerarendszer segítségével számos felvétel készíthető a kérdéses vetőmagból növekedő palántákról, amelyek ezt követően egy kategorizálást végző szoftverrel kerülnek összeköttetésbe.

Sütőtök, cukkini, vagy mi ez? - Átporzódások a kertben

2022. szeptember 6. 05:36

A növények körében az átporzódás nagyon gyakori, a növénynemesítés is kihasználja ezt a fajta lehetőséget.

Bemutatták a Pioneer® vetőmag márkanév új arculatát

2020. december 10. 04:37

Az új arculat tükrözi a cég elkötelezettségét a gazdálkodás előmozdítása mellett.