Növénytermesztés
Növénytermesztés

Megerősítette éves árbevételi kilátásait a KWS

Megerősítette éves árbevételi kilátásait a KWS

Agrofórum Online

A KWS csoport nettó árbevétele 5,8 százalékkal emelkedett a vállalat 2020/2021-es pénzügyi évének első kilenc hónapjában. Az EBITDA, azaz a kamatfizetés, adózás, értékcsökkenés és amortizáció előtti eredmény és az EBIT, azaz az üzleti eredmény körülbelül 5 százalékkal nőtt, míg az időszak nettó jövedelme az előző év szintjén maradt.

„Az operatív üzleti teljesítményünk összességében nagyon erős volt a tevékenységünkben kiemelten fontos harmadik negyedévben” – mondta Eva Kienle, a KWS pénzügyi igazgatója. „Innovatív fajtáinkat nagyon jól fogadták sok piacon a tavaszi vetésidényben, így a jelentős negatív devizaárfolyam-hatások ellenére is robusztus eredményt tudtunk elérni. Az egész éves tervek tekintetében is jó úton haladunk” – tette hozzá.

A nettó árbevétel a 2020/2021-es pénzügyi év első kilenc hónapjában 1071,3 millió euróra nőtt. Az EBITDA 260,4 millió euróra, az EBIT pedig 193,4 millió euróra emelkedett. A csoport bruttó nyereséget ért el, amely az előző év szintjén maradt, magasabb kutatási-fejlesztési és igazgatási költségekkel, valamint alacsonyabb értékesítési kiadásokkal. Az egyéb működési bevételek javultak, többek között a kintlévőségek csökkentése miatt. Az árfolyamhatások összességében csökkentették a mezőgazdasági termelők számára vetőmagok fejlesztésével, előállításával és forgalmazásával foglalkozó KWS eredményeit.

Az igazgatóság továbbra is arra számít, hogy a teljes pénzügyi évben a KWS csoport nettó árbevétele az előző év szintjén, 1282,6 millió euró körül alakul. Az EBIT-ráta várhatóan az előrejelzés felső tartományában lesz, 11 százalék és 13 százalék között (a Pop Vriend Seeds felvásárlására vonatkozó kiigazítását követően). Az árfolyamhatások jelentős negatív hatással vannak mind a KWS csoport árbevételére, mind eredményére.

A kukoricaszegmens nettó árbevétele az első kilenc hónapban 602,7 millió euró volt, így az előző év szintjén maradt; a szegmens 9 százalékkal növelte a nettó árbevételt az árfolyamhatások kiigazítását követően. A cukorrépaszegmens nettó árbevétele az első kilenc hónapban körülbelül 14 százalékkal 425,4 millió euróra nőtt. A gabonafélék-szegmens nettó árbevétele az első kilenc hónapban 176,9 millió eurót tett ki, így az az előző évivel megegyező. A búza, az árpa és a repcemag értékesítési volumene növekedett. A zöldségszegmens nettó árbevétele jelentősen, 38,5 millió euróra esett vissza, elsősorban a spenótmag iránti alacsonyabb kereslet miatt, amelyben szerepet játszott a Covid-19 járvány.

Az 1856-ban a németországi Klein Wanzlebenben alapított KWS központja az alsó-szászországi Einbeckben található. Több mint 5500-an dolgoznak a cégnél, közülük mintegy 2100-an a kutatás-fejlesztési területen. Utóbbi célokra körülbelül 206 millió eurót költöttek a 2018/2019-es pénzügyi évben. A hazánkban is jelen lévő társaság cukorrépa, takarmányrépa, kukorica, kalászosok (őszi és tavaszi búza, őszi és tavaszi árpa, őszi hibrid rozs, zab, tritikálé), olajos- és fehérjenövények (repce, napraforgó, szójabab, takarmányborsó), cirok, cukorköles, köztesnövény, illetve zöldítő keverék vetőmagokat is forgalmaz.

Kiemelt kép: kws.com

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mire jó a kókuszrost tégla?

2024. május 12. 14:10

A kókuszrost tégla az interneten terjedő videó szerint remek termesztőközeg, a hozzáértők szerint azonban ez csak részben igaz.

Ugyanazon a napon vetették és takarították be a burgonyát Hollandiában

2024. május 11. 10:10

2023-ban tragédiát jelentett a hollandoknak, hogy a szélsőséges időjárás, a sok csapadék miatt a termés 5–10 százaléka a földben maradt.

Megdolgoztatta a tavasz az országos jégkármérséklő rendszert

2024. május 8. 11:10

Az április 15. és 28. között eltelt két hétben összesen hét napon volt szükség a talajgenerátorok bekapcsolására.

Új remény a kalászfuzárium elleni küzdelemben

2024. május 7. 15:10

A kalászfuzárium gomba okozza a búza egyik legveszélyesebb betegségét. Egy új felfedezéssel nőtt a genetikailag ellenálló fajták nemesítésének esélye.

A paradicsomot fertőző új vírus: TBRFV (Tomato Brown Rugose Fruit Virus)

2020. február 19. 04:36

Természetes körülmények között súlyos tüneteket eddig növényházi paradicsomtermesztésben figyeltek meg, a vírus a mechanikai terjedése miatt eddig szabadföldön jelentős károkat nem okozott.

Friss zöldségek termesztése mostoha körülmények között

2020. október 31. 06:34

A farm 17 hektáros területén összesen 160 ezer négyzetméteres fedett térben indul a gazdálkodás a legfejlettebb technológiára építve az Egyesült Arab Emírségekben.

Hogyan tervezek fenntartható kerteket? - Íme az alapok!

2022. december 29. 05:37

Egy fenntartható kert esetében már az alapoknál úgy kell eljárni, hogy körültekintőek legyünk minden téren. Ezeket az alapokat hoztam mai témának, melyeket mi betartunk minden egyes kert tervezésénél.

Rekordmennyiségű retek termett hazánkban

2023. március 29. 16:04

A KSH adatai szerint Magyarországon rekordmennyiségű, 5,57 ezer tonna retek termett 2021-ben.