Zöldség

Fagyveszély idején öntözés?

Agrofórum Online

A fűtetlen fóliák esetében egészen április végéig fennáll annak a veszélye, hogy a primőrök fagykárt szenvednek. A fagyvédelem sikere jelentős mértékben a fóliapalást szigetelőképességén múlik. Mivel tudjuk fokozni a fólia, kettős takarás esetén a fóliák szigetelő hatását?

A polietilén fóliáknál kevésbé, a PVC fóliáknál valamivel nagyobb mértékben érvényesül az úgynevezett „üvegház hatás”. A fólia, mint az üveg, átengedi a rövid hullámhosszú napsugarakat, a sugárzást a talaj részben elnyeli, részben hosszabb hullámhosszú sugarak formájában visszaveri. Az üveg ezeket a sugarakat visszatartja, ez által az üvegházban meleg lesz (üvegház hatás), ugyanakkor a fóliák a visszaverődő sugarakat is jelentős mértékbe átengedik – a polietilén jobban, a PVC fólia valamennyit visszatart, de kevesebbet, mint az üveg. Így a fóliák alól a kisugárzás meglehetősen intenzív! Polietilén fóliák esetében előfordulhat, hogy a fólia alatt hidegebb van, mint a szabadban, ugyanis míg kívül szél hatására keveredik a levegő, addig a fólia egy mesterséges fagyzugot képez a növények felett. Ezért fordulhat elő, hogy gyakran ősszel a fólia alatt megfagy, esetleg előbb megfagy a krizantém, mint a szabadban.

Amennyiben a fólia alatt a kritikus, fagyveszélyes este öntözünk, úgy kétféle módon is védekezünk a fagy ellen. Öntözés hatására a fólia belső falán páraréteg alakul ki, intenzívöntözés hatására valamivel vastagabb, ami ugyanúgy viselkedik, mint az üveg, azaz a hosszabb hullámhosszú sugarakat visszatartja, ezáltal a fólia alatti is kialakul az üvegházi effektus.

De az öntözés kedvező hatása más módon is jelentkezik! A vízzel feltöltött talaj, különösen, ha ez nem este – még a déli órákban megtörténik – több meleget képes tárolni, azaz nagyobb a fajhője, ami a hajnali órákban a légtér melegítése formájában érvényesül.

Vagyis fagyveszély esetén a fűtetlen fóliák alatt a talaj erőteljes beöntözésével sikeresen védekezhetünk a nem kívánt lehűlés ellen. Talaj kötöttségétől, a fóliaréteg(ek) vastagságától, a légtér méretétől és az öntözés mértékétől függően 1-5 fok pozitív különbség is elérhető a külső légtérhez képest.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Új tájfajta a kínálatban: megérkezett a Herencsényi paradicsom

2025. április 25. 13:10

A hazai tájfajta paradicsomok népszerűsítésében úttörő szerepet vállaló Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) idén új fajtával bővíti palettáját.

Téli Parázs: a nagydobosi sütőtök újjászületése

2025. április 17. 08:10

Egy házaspár húsz éve dolgozik azon, hogy a legendás nagydobosi sütőtök újra méltó helyére kerüljön a magyar gasztronómiában.

Az oltott növények jelentősége a zöldséghajtatásban

2025. április 2. 11:10

Az oltást eredetileg a monokultúra miatt kezdték el használni, hogy növényvédelmi problémákat kerüljenek el általa.

A magyar dinnyetermesztők átálltak a vöröshagymára is

2025. február 24. 08:10

A vöröshagyma termesztése csak profi termelés, és korszerű, magas hozamú fajták használata mellett jövedelmező.

Papírzacskóba kell csomagolni a zöldséget Franciaországban

2024. április 26. 10:10

Az újrahasznosítás érdekében a zöldségekhez is papírcsomagolást használnak Franciaországban. A csomagolóanyagon kis ablakon át látszik a termék.

A szokottnál hamarabb kezdték el a sütőtök betakarítását

2022. augusztus 22. 11:34

A sütőtök szereti a meleget – ezért a száraz nyárnak kevés hatása van a terméshozamra.

29,1 ezer tonna gyorsfagyasztott zöldséget hívott vissza a Greenyard

2018. július 13. 16:32

A rendelkezésre álló adatok alátámasztják, hogy a szennyeződés a Greenyard vállalat magyarországi üzemében történt.

Idén több hajtatott zöldséget takaríthatnak be a termelők

2018. április 23. 11:53

A magyar primőráru több szempontból jobb az importnál: a frissesség mellett a belföldön termelt fajták döntő többsége megfelel a magyar fogyasztói elvárásoknak és élelmiszerbiztonsági szempontból is megbízhatóbbak