24℃ 20℃
július 27. Olga, Liliána, Natália, Pantaleon
Zöldség-Gyümölcs

Freshfel Europe az egészségesebb étrendért

Agrofórum Online

Az Európai Bizottság agrár-élelmiszer-promóciós politikájának felülvizsgálata kapcsán megszervezett kétnapos konferencia (2021. július 12-13.) nyomán a Freshfel Europe felhívta az európai hatóságok figyelmét az Európai Zöld Megállapodásban, a termelőtől a fogyasztóig stratégiában, és az EU rákellenes tervben is szereplő friss gyümölcs- és zöldségfogyasztás fokozásának jelentőségére.

A megmozdulás célja egy olyan európai szinten hatékonyabb és jól megalapozott támogatási rendszer kialakítása, amely kedvező hatást gyakorol majd a napi szintű gyümölcs- és zöldségfogyasztás mértékére (jelenleg a WHO 400g/fő/nap minimum mennyiséget jelöl meg), szem előtt tartva emellett az európai friss termékek külföldi versenyképességének növelését is.

A frisspiaci termékek termelését és fogyasztását ösztönző tényezők, főleg a COVID-19 pandémia által okozott egészségügyi válságból kifolyólag nagy lendületben vannak.

2021, mint a Gyümölcsök és Zöldségek Nemzetközi Éve, remek lehetőséget kínál az olyan kezdeményezések számára, amelyek a friss fogyasztás egészségre és környezetre gyakorolt jótékony hatását hivatottak fémjelezni.

A népélelmezés egészségesebb útra terelését célzó politikai indítványozások a három uniós tagállam által körvonalazott 2018-as Tartu felhívással vették kezdetüket, mely mára konkrét kezdeményezésekké formálódott át. Ennek értelmében a gyümölcs- és zöldségfogyasztás az éghajlatváltozással és egyes fertőző betegségekkel szembeni küzdelem részének tekinthető.

A gyümölcs- és zöldségtermelés jelenleg az uniós agrárpolitikai költségvetésnek csupán 3-5%-át kapja, miközben az összeurópai mezőgazdasági értéknek legalább 20%-át ezek az ágazatok adják (összehasonlításképpen: a húsipari ágazat 53%-ban, míg a tejipari 21%-ban részesedik a támogatásokból). Mivel az Európai Unió a fenntartható élelmiszer-termelési és -fogyasztási modell felé halad, a gyümölcs és a zöldség fontos összetevője az ambíció megvalósításának. Az ágazat több mint 20 éve fenntartható, integrált termelési módszerekbe kezdett, a precíziós gazdálkodás és a helyes mezőgazdasági gyakorlat, a növényvédelem és a vízgazdálkodás szigorú ellenőrzése, a csomagolás minimalizálása és számos más kezdeményezés mellett, hogy megbirkózzon a környezeti, társadalmi problémákkal, mindezt a gazdasági fenntarthatóság jegyében.

A környezeti, klimatikus, valamint egészségügyi szempontból is jelentős szegmens, illetve a fogyasztók “átnevelésének” fontosságát Simona Rubbi, a Freshfel Europe képviselője is hangoztatta. Véleménye szerint a zöldség-gyümölcs ágazat erős és jól finanszírozott promóciós politikai alapokon kell, hogy nyugodjon.

Napjainkban a friss termékek ágazata évente körülbelül 30 millió euró pénzügyi támogatást kap az EU friss termékeinek népszerűsítéséhez a belső piacon és a harmadik világbeli országok piacain. Rubbi megjegyezte: „Ez nyilvánvalóan nem elegendő, ha az EU ambíciója az étrend radikális megváltoztatása, valamint a fenntarthatóbb és növényi alapokon nyugvó táplálkozás irányába történő elmozdulás”.

A Freshfel Europe továbbra is vezető szerepet tölt be a friss termékeket érintő kedvezőbb döntéshozatal terén.

Forrás: https://www.freshplaza.com/article/9339666/build-on-the-momentum-of-significant-policy-review-to-promote-a-plant-based-diet/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Háztáji zöldség és gyümölcs eladása – meddig adómentes?

2025. július 24. 08:10

A háztáji kertben megtermelt zöldségek és gyümölcsök értékesítése bizonyos bevételi határig adómentes lehet.

Dinnye, csak hazai? Most tényleg ellenőrzik!

2025. július 2. 13:10

Nem csak az íz számít: az NKFH országos ellenőrzéssorozata garantálja, hogy a dinnye valóban hazai és szabályosan címkézett legyen.

Savanyításra tökéletes: káposztafajták Horvátországból

2025. június 9. 15:10

Kiváló íz, jó tárolhatóság és savanyíthatóság: ezek a káposztahibridek ideálisak a késő őszi termesztéshez.

Brokkolihiány a klímaváltozás miatt

2025. május 28. 14:10

Az enyhe tél és a spanyol árvizek miatt idén kevesebb brokkoli és karfiol kerülhet a brit boltokba – figyelmeztetnek a termelők.

Sárgarépa és petrezselyem gyomirtása

K. Ágoston kérdése: Az idén vágtam bele sárgarépa és petrezselyem termesztésébe. Hogyan tudom őket gyomirtani?

Vessen és szüreteljen párhuzamosan augusztusban

2019. július 16. 05:36

A hagymafélék mellett sok más zöldségnövényt lehet betakarítani augusztusban, például a paradicsom, a paprika, a cukkini is ebben az időszakban érik a legintenzívebben

FruitVeB: megkezdődött a hajtatott zöldségek betakarítása

2020. március 15. 10:38

Már megkezdődött az üvegházakban a hajtatott zöldségek betakarítása, amelyből nagyobb mennyiség megjelenése áprilisra várható.

Nagyon hideg van, fával fűtik az üvegházakat a török gazdák

2024. január 23. 15:40

A kemény téli hideg sok gazdának okoz fejfájást, hiszen fűtés nélkül az egész éves munkájuk, az összes növényük tönkremehet.