Zöldség

Magnéziumhiány zöldségféléken

Agrofórum Online

A magnézium, a növények által hasznosított mennyiséget figyelembe véve, nem sorolható a mikroelemek közé, zöldségfélék esetében 40-60 kg/ha, de hajtatásban, hosszú kultúrák esetében a 100 kg-ot is meghaladhatja. A termesztett növényeink – beleértve a zöldségféléket, a szőlőt és a gyümölcsöket is – eltérő, de jelentős mennyiségben és ütemben halmozzák fel. (A gyümölcsfélék 0,25-0,5%-ban, a zöldségfélék esetében nagyobb a szóródás 0,25-0,8%-ban tartalmaznak magnéziumot, a hüvelyes takarmányokban kétszer-háromszor annyi van, mint a gabonafélékben.)

1. kép: Magnéziumhiány tünete paradicsom levélen (fotó: K+S KALI)

A magnéziumhiány felismerhető, de könnyen összetéveszthető a káliumhiánnyal. Alapvetően két tünetcsoportja ismert, de az egyszikű növényeken esetében (kukorica, gabona hagyma, spárga) van egy harmadik megjelenési formája is:
– A levél széle irányából, egyre nagyobb, és egyre élesebben kivehető világos (sárgás) foltok alakulnak ki, amelyek a levél főerének irányába húzódnak. (A zöldségféléken ritkább.)
– A levéllemez közepétől, a levélnyél irányából induló, legyező alakú sárgulás, amely először levélerek vagy a levélnyél közelében, a főerek között alakul ki. A legtöbb zöldségnövényen ez a tünet látható, a paprikánál, burgonyánál, a tojásgyümölcsnél és a paradicsomnál nehezen, a kabakosok (uborka, sárga- és görögdinnye, spárgatök, patisszon, cukkíni) esetében a káliumtól jól megkülönböztethető (1. kép).
– Az egyszikű növények levelein hosszanti irányban először apró pettyek, foltok, majd ezek összemosódásával narancssárga csíkok képződnek a levélnyél irányából (2. kép).


2. kép: Magnéziumhiány tünete kukoricán (fotó: K+S KALI)

A színelváltozás először az idősebb leveleken jelenik meg, de eltérően a nitrogén- vagy a káliumhiánytól, ritkán a legalsó, sokkal inkább a középtáji vagy a szár alsó kétharmadának környékén elhelyezkedő leveleken mutatkozik. A sárgás elszíneződésre – ellentétben a káliumhiánnyal – jellemző, hogy a klorózis nem világos vagy fakó sárga, hanem élénksárga, gyakran lilás, narancsvörös tónusú, mely a hiány mértékének fokozódásával a középső, majd a fiatal levelekre is áthúzódik.

Jobb a megelőzés, de ha a tünetek megjelentek, lombtrágyázással a beteg növény gyógyítható – igaz nem olya gyorsan, mint a nitrogén esetében. A magnézium-szulfát (keserűsó) 4-5 %-os, a magnézium-nitrát (pl. Magnisal) 0,5-1,2 %-os töménységben használható a zöldségfélék esetében, de kedvezőbbek a tapasztalatok a többszöri, de hígabb (0,5%) oldatok használatával. A gyors hatás feltétele a nagy, egészséges lombozat!

(Terbe István – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az oltott növények jelentősége a zöldséghajtatásban

2025. április 2. 11:10

Az oltást eredetileg a monokultúra miatt kezdték el használni, hogy növényvédelmi problémákat kerüljenek el általa.

A magyar dinnyetermesztők átálltak a vöröshagymára is

2025. február 24. 08:10

A vöröshagyma termesztése csak profi termelés, és korszerű, magas hozamú fajták használata mellett jövedelmező.

Sárgarépák érzékszervi jellemzőinek vizsgálata

2025. február 17. 07:10

A termesztőket mindig foglalkoztatta, hogy a különböző földrajzi régiókban termesztett répák között milyen különbségeket lehet kimutatni.

Egyre nagyobb figyelmet kap a retek

2025. február 10. 09:40

Az ősi retekfajták gyökere hosszúkás és kúpos. Az új fajták ugyanakkor hengeresek, gömbölyűek vagy lapítottak.

A burgonya jelene és jövője hazánkban

2023. augusztus 16. 14:40

A burgonya hazai helyzetével kapcsolatban tájékozódhattak a téma iránt érdeklődők az idén immár 35. alkalommal megrendezett Országos és Nemzetközi Burgonya Tanácskozás, Fajta- és Növényvédelmi és Technológiai Bemutatón. A Nyírtelek-Gyulatanyán megtartott előadássorozat Augusztinyi András kísérletvezető (NÉBIH Gyulatanyai Fajtakísérleti Állomás), a VulcanAgro Kft., a Nitrogénművek Zrt., a NÉBIH, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara jóvoltából valósulhatott meg.

Burgonyatermesztés magaságyásban

2023. április 16. 07:34

Sokan azt mondják, hogy a krumpli olyan olcsó, akkor miért termesszük otthon?

Értékes zöldségnövényeink II. rész

2018. július 27. 11:07

Burgonyafélék, hagymafélék, gyökérzöldségek. Fogyasszuk őket is hasonlóan rendszeresen, mert egészségesek, kiskertekben is sikeresen termeszthetők hazánkban – kis odafigyeléssel. De pontosan miért is értékesek számunkra?

Egyre kisebb területen, egyre kevesebb burgonya terem

2023. november 9. 10:10

A KSH adatai szerint a burgonya termőterülete és termésmennyisége csökkenő tendenciát mutat: 2022-ben 17 százalékkal kevesebb (199,2 ezer tonna) burgonya termett, mint egy évvel korábban. Az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint 2023-ban 5,83 ezer hektárról 161,5 ezer tonna burgonyát takarítottak be.