Zöldség

Mit tehetünk, ha elhúzódik a karfiol termésképződése?

Agrofórum Online

A karfiol – szemben a többi káposztafélével – igényesebb a hőmérsékletre, a páratartalomra és a tápanyagok, mindenek előtt néhány mikroelem (bór és molibdén) ellátása iránt. Ebből adódóan termesztése nehezebb, több élettani, úgynevezett fiziológiai fejlődési rendellenessége ismert, amely a vízellátással, a hőmérséklettel vagy a tápanyagokkal van összefüggésben.

Ide sorolható az utóbbi időben gyakran tapasztalt rózsaképzés elmaradás vagy elhúzódás is, amikor egészséges és nagy (túl nagy) lombozata van a növénynek, de nem terem. Már a rózsának kellene mutatkozni a levelek között, de csak a lombozat fejlődik. A jelenség az utóbbi években tapasztalható meleggel, mindenekelőtt az augusztusi meleg éjszakákkal van összefüggésben.

A karfiol jarovizációját – mint a többi káposztaféléjét is – a hideg, a lehűlés váltja ki. Ha ez elmarad, vagy nem süllyed a hőmérséklet rendszeresen éjszakánként 18-20 oC alá, a termés nem vagy csak késve alakul ki. A nemesítők próbálkoznak a melegben is jól és biztosan termő fejet képező fajták előállításával, de ezeknek a fajták a széleskörű elterjedése még várat magára.

Mit lehet tenni? Hogyan lehet a hőmérsékletet legalább az éjszakai órákra csökkenteni?  Szabadföldön a hőmérsékletet szabályozni nagyon nehéz, egyetlen lehetőség a termőterület hideg vízzel történő intenzív öntözése. Az éjszakai órákban nagyadagú öntözéssel (30-40 mm) mérsékelhető a meleg, és ha ezt a kései fajtáknál augusztus közepén elkezdjük, megindulhat a generatív szakasz, azaz a termés kialakulása a kívánt időben.

(Terbe István – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hatalmas hiba, ha így szedi a fokhagymát!

2025. augusztus 8. 08:10

Nem mindegy, mikor és hogyan szedi fel a fokhagymát – a helyes időzítés és óvatos eljárás garantálja az aromát, a tartósságot és a minőséget!

Hagymavágás sírás nélkül – bevált trükkök és tudomány

2025. augusztus 7. 08:10

A hagymapucolás és -vágás gyakran könnyfakasztó élmény. Lássuk, milyen trükkökkel kerülhetjük el a könnyezést – tudományos magyarázattal.

Így lesz ízletes a paradicsom – szakértők tippjei kezdőknek

2025. július 31. 11:10

Ne hagyja, hogy a paradicsom ízetlen és puha legyen! Íme a szakértők szerinti legfontosabb hibák, amelyeket jobb elkerülni!

Túl korai? Túl öreg? Zöldbab betakarítása okosan

2025. július 27. 11:10

A zöldbab akkor a legfinomabb, ha jókor szedi le. Mutatjuk, mikor és hogyan érdemes betakarítani, hogy íze, állaga is tökéletes legyen!

Kukoricatermesztés: van hova fejlődni

2019. augusztus 26. 09:07

Ha augusztus, akkor FarmerExpo és természetesen Növénytermesztési Konferencia is. Az idei rendezvény előadásai a fenntartható kukoricatermesztés témája köré rendeződtek.

Kedvencünk a pettyeslevél: szobanövények közt az egyik legszebb

2023. október 11. 14:10

Nézzük sorra, mit érdemes tudni a pettyeslevélről, és melyek a legnagyobb tartási hibák!

Így vásároljunk nagy dézsás növényeket, hogy később is szépek legyenek!

2023. szeptember 6. 06:40

A dézsás növényeknek teljesen más igényei vannak, mint egy kertben, a beültetett növényeknek. Így ha dézsában is tartanánk növényt, netán már meglévő hatalmas nagy növényt vásárolunk, akkor vannak trükkök, hogy sokáig igazán szép lehessen a növényünk.

Hogyan használjuk a komposztot a kertben tavasszal?

2023. április 3. 05:38

Az a tapasztalatom, hogy sokan nem tudják a komposztot igazán jól használni. Nézzük sorra, mire is jó a komposzt, és hogyan célszerű alkalmazni!