11℃ 7℃
október 28. Simon, Szimonetta, Szimóna, Júdás, Tádé
Zöldség

Fagyvédelem a zöldségtermesztésben

Agrofórum Online

Nemcsak tavasszal a kései, de ősszel a korai fagy is gondot jelent. Rendszerint az első lehűlés nem kifejezetten nagy hideg formájában jön, mindössze egy-két fokos mínusszal érkezik, ez mégis pont elég ahhoz, hogy a még termő paprika, paradicsom vagy kabakos elfagyjon.

Elviekben az éjszakai, pontosabban hajnali lehűlések, a -1, -2 oC-os hidegek ellen a fóliatakarás biztos védelmet nyújt, azonban sok esetben ennek ellenkezőjét tapasztalják a kertészek. Sőt, az a jelenség is ismert, hogy a fólia alatt a növények elfagynak, de a szabadban megmaradnak.

A polietilén fóliatakaró – ellentétben az üveggel, amely a nagyobb hullámhosszú sugarakat visszatartja (üvegházhatás) – a talajról visszaverődő sugarakat átengedi, ebből adódóan a fólia alatt hideg van. Azonban, ha a fólia alatt a talajt nedvesen tartjuk (öntözünk), a fólia belső falán páraréteg képződik, amely az üveghez hasonlóan az infravörös sugarakat (hősugarakat) visszatartja, azaz szigetel. Minél vastagabb a páraréteg, a szigetelő hatás annál jobb.

Az öntözés másként is véd a fagy ellen. A nedves talajnak nagyobb a fajhője, délben, ha felmelegszik, jobban és tovább tartja a meleget, mint a száraz közeg, azaz a kritikus hajnali órákban „fűt”.

Hogyan fordulhat elő, hogy a fólia alatt elfagy a növény, a szabadban pedig átvészeli a hideget?  Száraz talaj esetén a nem öntöző gazdák a fóliával gyakorlatilag egy „fagyzugot” képezek a növény körül, míg szabadban egy enyhe szélmozgás hatására keveredik a levegő, nem alakul ki a fagy.  Így fordulhat elő, hogy a gondosan betakart krizantém tönkre megy, míg a szabadban lévő átvészeli a hajnali lehűlést.

(Terbe István – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Meddig hagyhatjuk a sárgarépát a földben?

2025. október 25. 07:10

Ősszel sok kertben még mindig a földben marad a répa – de vajon jól tesszük? Megnéztük, meddig bírja tényleg a talajban.

Aranyló gumók és zöld energia: a csicsóka új szerepben

2025. október 20. 07:10

A csicsóka, amely kibírja az aszályt, helyreállítja a talajt és egészséges táplálékot ad – most ismét a figyelem középpontjába került.

Sütni vagy díszíteni? – A tökfélék őszi kavalkádja

2025. október 18. 07:10

Az ősz igazi sztárjai a tökök – de nem mindegy, melyik kerül a sütőbe és melyik a teraszra. Segítünk eligazodni a fajták között!

A kén nélkülözhetetlen tápanyaga a zöldségféléknek

2019. augusztus 26. 09:57

A kénről sokan nem tudják, hogy Nightinale, Beckenbach és társai már a 40-es években, Amerikában, több vonatkozásban tisztázták az élettani szerepét. Tévesen a kén „felfedezését” is, a múltszázad második felére datálják, amikor Európában a 80-as évek végén, a 90-es évek elején a kénhiány jelenségét dán, német és holland kutatók a keresztesvirágúakon, gyümölcsfákon és más olajos növények termesztése során tömegesen tapasztalták.

A TSWV rezisztenciatörő törzseinek súlyosabb kártétele

2020. március 15. 04:37

Ebben a cikkünkben a TSWV paradicsomon és paprikán okozott kártételét mutatjuk be tüzetesebben.

Lila elszíneződés a paprika termésén - Mi okozza a jelenséget?

2019. március 13. 10:59

Néhány kártevő és betegség is kiválthatja az említett színelváltozást, de ilyen esetben egyéb jellegzetes, a kártevőre és kórokozóra jellemző tünetek is felfedezhetők a bogyón vagy a leveleken, amelyek egyértelművé teszik az antociánosodás okát. Többnyire a jelenség abiotikus környezeti tényezőkre vezethető vissza.

Sárgarépa és petrezselyem gyomirtása

K. Ágoston kérdése: Az idén vágtam bele sárgarépa és petrezselyem termesztésébe. Hogyan tudom őket gyomirtani?