Agrárgazdaság
Agrárgazdaság

Drámai zuhanásban az ukrán gabonaexport

Drámai zuhanásban az ukrán gabonaexport

Agrofórum Online

Ukrajna gabonaexportja eddig 8,56 millió tonnára esett vissza a 2023/24-es július-júniusi gazdálkodási szezonban – derült ki a kijevi Földművelésügyi Minisztérium adataiból.

A tárca közvetlen összehasonlító adatokat nem közölt, de tavaly október 28-ig Ukrajna 12,34 millió tonna gabonát exportált. Az idei szezonban 4,28 millió tonna búzát, 3,49 millió tonna kukoricát és 664 ezer tonna árpát exportáltak. Az előző szezonban Ukrajna 4,7 millió tonna búzát, 6,6 millió tonna kukoricát és 1,05 millió tonna árpát exportált.

A minisztérium tájékoztatása szerint október első 24 napjában 1,81 millió tonna gabonát exportáltak. Ukrajna egy évvel ezelőtt 3,65 millió tonnát exportált október 1. és 27. között.

A szaktárca nem adott magyarázatot a csökkenésre, de a kereskedők és a mezőgazdasági termelők szervezetei szerint az ukrán fekete-tengeri kikötők blokkolása és az orosz támadások a Duna-parti ukrán kikötők ellen a fő okai az alacsonyabb exportnak. Ukrajna exportjának nagy részét hagyományosan mélytengeri fekete-tengeri kikötőin keresztül szállítja a globális piacra

A kereskedők elmondták, hogy az ukrán mezőgazdasági közúti szállítások kismértékben emelkedtek ebben a hónapban, mivel az ország azon dolgozik, hogy az idei gabonából és növényi olajból a lehető legtöbbet exportálja.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete és Törökország által közvetített megállapodás, amely lehetővé tette az ilyen exportot, júliusban összeomlott, amikor Oroszország kivonult az együttműködésből, mondván, hogy a gabona- és műtrágyaexportjára vonatkozó szankciók feloldására vonatkozó követelését nem teljesítették.

Ukrán tisztviselők szerint körülbelül 40 teherhajó lépett be egy új fekete-tengeri hajózási folyosóra az augusztusi üzembe helyezés óta, miközben Kijev megerősíti a de facto orosz blokádot. Mikola Solsky ukrán mezőgazdasági miniszter elmondta, hogy az új szállítási folyosón keresztül mintegy 700 000 tonna gabonát exportáltak a megnyitása óta – számolt be a nemzetközi mezőgazdasági szaksajtó a brit Thomson Reuters hírügynökségre hivatkozva.

Ukrajna korlátozott mennyiségben exportálhat a dunai kis folyami kikötőkön és az Európai Unióval közös nyugati szárazföldi határán keresztül is. Ukrajna 2023-ban 79 millió tonna gabonát és olajos magvakat takarít be, a 2023/24-es export többlete pedig körülbelül 50 millió tonna lehet.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bővült az élelmiszerek kiskereskedelme

2024. június 21. 14:10

A kiskereskedelem minden ágazatában forgalomnövekedést mért a KSH az egy évvel korábbihoz képest.

Csaknem húsz százalék felett erősödött az élelmiszeripar

2024. június 20. 14:40

Az ipari termelés volumene összességében enyhén csökkent. Az élelmiszeripari eredmények viszont nagymértékben javultak.

Erős turbulencia a műtrágyapiacon

2024. június 20. 10:10

A műtrágyaárak hosszú távon az energia árától függenek. A karbamid árának június eleji emelkedését az egyiptomi gázellátás megingása okozta.

A tojás ára 22 százalékkal zuhant, a cukoré 30 százalékkal nőtt

2024. június 19. 16:10

Májusban a fogyasztói árak 1,0 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Áprilishoz viszonyítva 0,1 százalékkal csökkentek az árak.

Nyolcmillió tonnához közelít az EU búzaexportja

2020. november 11. 06:04

Az EU és az Egyesült Királyság 2020/21 árpaexportja elérte a 2,90 millió tonnát, ami 7 százalékos csökkenést jelent.

Az aszály miatt romlottak az orosz búzaexport kilátásai

2019. július 28. 12:39

Oroszország, a világ legnagyobb búzaexportőre, június végén több régióban szokatlanul forró időjárási körülmények között kezdte meg a gabonafélék betakarítását.

Időszerű a gabonák vírusait átvivő rovarok elleni védekezés

2019. október 22. 06:36

A levéltetvek és kabócák betelepülése az ősz folyamán kedvező (nem szeles, esős) időjárás mellett szinte folyamatos és ezt a tevékenységet csak a tél eleji erős fagyok képesek lezárni.

Terményárak: igazolódtak a várakozások – további árcsúcsokat jegyeztek

2020. október 12. 06:47

A kukoricánál egyértelműen az USA számai határozták meg a mozgást, a terület és a hozam is csökken, a felhasználás csak kisebb mértékben és így a készlet is alacsonyabb lesz.