Agrárgazdaság
Agrárgazdaság

Jelentősen csökkent a tej exportára

Jelentősen csökkent a tej exportára

Agrofórum Online

Július elején jelentősen csökkentek a tejtermékek exportárai, aminek makrogazdasági okai is vannak. Az elemzők azonban továbbra is optimisták, ugyanis az árakat továbbra is nagyon szűk kínálat határozza meg.

A Global Dairy Trade globális kereskedelmi platformon a tej ára meredeken esett nemrég, és ez a hetedik egymás utáni csökkenést jelentette az elmúlt nyolc aukción. A globális tejkereskedelmi árindex 4,1%-ot esett. A tejtermékek exportárai néhány héttel korábban rekordszintre emelkedtek a szűk kínálat és az erős kereslet hatására. Az index áprilisban az elmúlt kilenc év legmagasabb szintjére kúszott fel.

A piac azonban most új kihívásokkal néz szembe: ezek közé tartozik a legnagyobb importőr, Kína lezárása, valamint az orosz-ukrán konfliktus, amelyek hatalmas hatással vannak a kereskedelemre és a keresletre. „Jelenleg lassulni látszik a tejtermékek iránti kereslet” – mondta Amy Castleton, az NZX elemzőcég vezető elemzője.

Castleton kifejtette, hogy a július jellemzően csendes időszak a tejpiacon, az északi féltekén a nyári szünet, a déli féltekén pedig a tél van erre hatással. Megjegyezte továbbá, hogy gyakorlatilag az aukción felajánlott mennyiséget végül eladták, de csak az árak zuhanása után.

Az elemző szerint a magas infláció és az emelkedő jegybanki kamatok jelentős hatással vannak a legtöbb gazdaságra, és nem kedveznek a keresletnek egy olyan termék iránt, amelyet egyesek luxusnak tekintenek.

A globális tejárak határozzák meg azt az árat, amelyet a Fonterra és az európai tejüzemek fizetnek a gazdáknak a tejért. Castleton eközben azt mondta, hogy az alacsony globális tejkínálat továbbra is támogatja a nyersanyagárakat. „Még nem látok bizonyítékot arra, hogy a kereslet összeomlana, miközben rengeteg bizonyíték van arra, hogy a globális tejkínálat valószínűleg nem fog sokat növekedni az év hátralévő részében.”

Elemzők szerint az árak összességében még mindig nagyon-nagyon magasak, és még ha van is egy kis lefelé mutató kockázat az előrejelzésekben, akkor is a 2022/23-as szezon lehet az eddigi legerősebb szezon.

Az európai tejtermelők a költségektől és a szabályozásoktól szenvednek közben. A magas árak ellenére az EU tejtermelése elmarad az előző évitől. Áprilisban a három legnagyobb EU-termelő, Németország, Franciaország és Hollandia (valamint az Egyesült Királyság) termelése 1-2,5 százalékkal kevesebb volt, mint egy évvel korábban – írt a német agrarheute mezőgazdasági szakportál.

A nagyobb lengyelországi termelés csak részben tudta ellensúlyozni ezeket az erős visszaeséseket, így az európai termelés összességében 0,5%-kal alacsonyabb a tavalyinál. A helyzet egyhamar nem fog megváltozni, a magas ráfordítási költségek és a megugró energiaárak komoly kihívást jelentenek az európai tejtermelők számára.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Négyéves mélypontot hozhat az EU 2024/25-ös búzatermése

2024. június 13. 13:10

Az Európai Bizottság az előző szinten hagyta az Európai Unió fő búzatermésére vonatkozó havi előrejelzését a következő gazdálkodási szezonra.

Ukrán termékek: vámok és mennyiségi korlátozások nélkül érkezhetnek továbbra is

2024. június 9. 10:10

Az Európai Bizottság ezúttal vészfékmechanizmust vezet be a különösen érzékeny mezőgazdasági termékek esetében.

Élénken érdeklődtek a befektetők az agrárcégek papírjai iránt

2024. június 6. 05:40

A mezőgazdasági szektor cégeit követő ETF-ek, azaz a tőzsdén kereskedett indexkövető befektetési alapok kurzusai 1,1 százalékos emelkedés és 5,6 százalékos csökkenés között szóródnak 2024 eddigi időszakára vonatkozóan.

Az EU júliustól vámot vet ki az orosz és fehérorosz gabonára

2024. június 2. 16:10

Július 1-től az Európai Unió vámot vet ki az Orosz- és Fehéroroszországból származó gabonafélékre, olajos magvakra, hogy leállítsa a behozatalukat.

Tejfeldolgozót adtak át Csabacsűdön

2019. október 9. 16:32

A teljes élelmiszeriparon belül a tejfeldolgozás 11 százalékos súlyt képvisel, és 294 milliárd forint termelési értéket állít elő.

Öt százalékra mérséklődik a UHT-tejek áfája

2018. november 15. 15:34

Az egy főre jutó hazai tejfogyasztás az uniós átlagot közelíti, és az áfacsökkentések utáni többletforgalom miatt akár a fölé is kerülhet.

Tejkomplexum épül Szenttamáson

2019. október 1. 10:38

A TM Zrt. beruházása 15 új munkahelyet teremt, a cégnél jelenleg 115 ember dolgozik.

A szarvasmarhák ősi genetikája lehet a tejallergia megoldása

2022. május 24. 13:36

A szarvasmarhák ősi genetikát próbálják visszaállítani a Baranya megyei Makrom Kft.-nél, hogy termékeiket a laktóz-intoleranciával vagy tejfehérje-allergiával küzdő vásárlóik is fogyaszthassák.