Agrárközélet
Agrárközélet

A szántóföldi növénytermesztés munkabiztonsága

A szántóföldi növénytermesztés munkabiztonsága

Agrofórum Online

Mára a munkafolyamatok java a szántóföldi növénytermesztés során gépesítve vannak, ez azonban nem jelenti azt, hogy az ember már nem is vesz részt a munkálatokban. Ebből adódik, hogy a szántóföldi növénytermesztési munkák során is kiemelt szerepük van a munkabiztonsági intézkedéseknek. Legfőképp azért, mert a munkabalesetek egynegyede a mezőgazdasági tevékenységek végzésekor következik be.

Évszaktól függetlenül elmondható, hogy csak egészségileg és fizikailag alkalmas munkavállalókat szabad munkára alkalmaznia a munkáltatónak. A szántóföldi növénytermesztés tekintetében azonban oda kell figyelni arra is, hogy a gépkezelők rendelkezzenek az általuk kezelt gépekre érvényes vezetői engedéllyel – a gépek pedig rendelkezzenek a szükséges felülvizsgálati, karbantartási dokumentációkkal, kockázatértékelésekkel. Fontos, hogy a munkavállaló kizárólag azt a mezőgazdasági gépet használhatja, amelyre érvényes vezetői/kezelői engedélye van, és amelynek kezelésére a munkáltató őt írásban felhatalmazta.

És ez még nem minden, munkát ugyanis csak akkor szabad megkezdeni, ha a munkavállaló részt vett a kötelezően előírt munkavédelmi oktatáson – ezt minden évben, ismétlő jelleggel meg kell tartani, valamint a munkaviszony megkezdésekor is szükséges azt elvégezni – továbbá elolvasta az általa kezelt gép használati utasítását és az abban szereplő információkat elsajátította. A használati utasítások elolvasását nem szabad félvállról venni, ebben a dokumentumban található meg többek között a lehetséges gépkapcsolatok összeállításának pontos szabályzása is.

Amennyiben minden személyi feltétel megvalósult, a munkavégzés megkezdhető. A gépkezelő a munkálatok megkezdése előtt köteles meggyőződni a munkagép, egyéb eszközök megfelelő, munkára alkalmas állapotáról.

A munkavégzés közben kiemelten figyelni kell arra, hogy a mozgásban lévő gépről le és felszállni szigorúan tilos. Munkaszünet esetén, vagy a munka végeztével a gépkezelő az erőgépét köteles biztonságos helyen „letenni”, valamint az indítókulcsot el kell távolítani, a gépet le kell zárni. Ez azért fontos, hogy illetéktelenek még véletlenül se tudják használni a munkagépet. Javítási munkálatokat megkezdeni kizárólag leállított gépeken szabad – ebben az esetben sem szabad a kulcsot az önindítóban hagyni.

Szántóföldi munkavégzésnél a munkáltatónak kiemelt figyelmet kell fordítania:

• étkezési lehetőség biztosítására kulturált, tiszta helyen;
• tisztálkodási lehetőség biztosítása;
• kellő mennyiségű ivóvíz biztosítására;
• elsősegély felszerelés biztosítására.

A nyári időszakban a fentebb említett általános szabályokon túl a munkáltató legnagyobb felelőssége a megfelelő védőital biztosítása minden munkavállaló részére. Ez ugyanis kizárólag a munkáltató kötelessége, pénzben pedig nem váltható meg – csak úgy, mint az egyéni védőeszközök juttatása, de ezt a Munkavédelmi Törvény is leírja.

A betakarítás felé közeledve a munkavállalókra leselkedő veszélyek nem csökkennek, sőt, inkább gyarapodnak. Előkerülnek az arató-cséplő gépek, ezek pedig a nagyméretű forgó-mozgó alkatrészeik miatt komoly, akár halálos sérüléseket is tudnak okozni a munkavállalóknak. A fent említett gépek használatakor is vannak alapvető szabályok, amelyeket be kell tartani. Ilyen például, hogy ha eltömődik a kombájn etetőnyílása, le kell állítani a gépet, mielőtt az eltömődés okát a munkavállaló elkezdené elhárítani.

Erre figyeljen a munkavédelmi oktatáson!

A szabadban végzett mezőgazdasági munkálatok előtti munkavédelmi oktatáson külön ki kell térni a kullancs, darázs, méh, vipera, valamint a vadak okozta veszélyekre, az általuk okozott sérülés utáni teendőkre.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ukrajna lefoglalt egy teherhajót a Fekete-tengeren

2024. július 15. 10:40

Az ukrán gabona exportálásában segíthetett az a teherszállító hajó, amelyet lefoglaltak, a kapitányát pedig őrizetbe vették.

Az ivóvizek 94%-a „örök vegyi anyaggal” szennyezett az EU-ban

2024. július 12. 16:10

A teljes Európai Unióra kiterjedő ivóvízvizsgálat a minták 94%-ában TFA „örök vegyi anyag” szennyezést mutatott ki.

Ellenőrzések a Tisza-tónál: már rendesen kezet mosnak a vendéglátósok

2024. július 10. 15:40

A vizsgálatok során mindössze 51 kg terméket vontak ki a forgalomból, és 2 esetben indítottak eljárást.

PANNATURA és Biogazdálkodási napok

2024. július 4. 14:50

Az Esterházy Alapítványok 2024-ben ünneplik fennállásuk 30. évfordulóját. Az utolsó herceg, Esterházy V. Pál örököse, Esterházy Melinda 1994-től kezdődően három megszüntethetetlen magánalapítványt hozott létre, megteremtve ezzel a mai vállalkozási sikert döntően meghatározó, erőteljes növekedésre képes gazdasági vállalkozások előfeltételét.

75 éve kezdődött a John Deere önjáró kombájnok gyártása

2022. augusztus 8. 07:36

A John Deere kombájnok sikertörténete az 55-ös modelltől az „X” sorozatig a műszaki innovációról, valamint a professzionális kereskedői hálózaton keresztül nyújtott magas színvonalú ügyféltámogatásról szól.

Hamarosan befejeződik az őszi árpa betakarítása

2019. július 11. 16:32

Őszi árpa esetén a legmagasabb termésátlagokat Tolna megyéből jelentették 6,6 tonnával hektáronként, kiemelkedik még Vas megye 6,3 tonnával és Fejér megye 6,1 tonnával.

Gyenge lett az őszi betakarítás eredménye Békés megyében

2022. október 19. 10:17

A kalászosoknál szerény vagy nullás gazdálkodási eredményeket lehetett csak elérni; az őszi vetésű növényeknél viszont veszteséget könyvelnek el a gazdák.

FARM MACHINE 2022 - Az év mezőgépe 9.

2022. április 20. 04:37

A sorozat kilencedik fejezetében a kombájn kategória döntőseit (Claas Trion, New Holland CH 7.70, Rostselmash RSM 161), de elsősorban győztesét mutatjuk be.