Agrárközélet

Esőből is megárt a sok – hátráltatja a mezőgazdasági munkát a felázott talaj

Világgazdaság

Az elmúlt időszak csapadékos időjárása a tavaszi vetésű növényeknél hátráltatja a vegyszeres gyomirtás elvégzését, mivel a gazdálkodók nem tudnak rámenni gépeikkel a felázott földekre, vagy mert lemossa az eső a kiszórt vegyszert – mondta a Világgazdaságnak Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ) elnöke. Az országban két-három helyen – a Dunántúl és az Alföld középső részein – a csapadékhiány átfordult többletbe.

Jelentős területeken kérdéses, hogy egyáltalán el tudják-e végezni a kezelést, hiszen a húsz fok körüli nappali hőmérséklet a sok csapadékkal robbanásszerű növekedést okoz a kukoricánál.

A gyomirtást pedig legfeljebb a kukorica hat-, nyolc-, esetleg tízleveles állapotáig lehet elvégezni, amit a hirtelen növekedéssel hamar meg is haladhat a növény, így a gazdálkodók lekéshetnek a gyomirtásról.

Az őszi kalászosoknál a kalászvédelem és a gombaírtószeres kezelések elmaradásának nagy a veszélye. Április közepén, a hosszú aszályos időszak végén a GOSZ azt valószínűsítette, hogy a tavalyi termésnél legalább egymillió tonnával kisebb lesz az idén az őszi kalászosok hozama, de nem elképzelhetetlen a kétmillió tonnás kiesés sem.

Ezen az elmúlt hetek esőzése sem változtatott, de pozitívum, hogy a hosszú szárazság után a növényben még meglévő lehetőségek legalább ki tudnak teljesedni azzal, hogy a szemek teltek lehetnek.

Pontosabb képet azonban majd csak június közepén, az első termésbecslést követően lehet látni – tette hozzá.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Jótékonysági futás Szarvason a cukorbeteg gyermekekért

2025. május 18. 13:10

A Corteva futóversennyel támogatta a Diaboló Alapítványt, segítve a cukorbeteg gyermekek sportolását és életminőségének javítását.

Megalakult a Nemzeti Éghajlat- és Tájkutatási Központ Karcagon

2025. május 14. 11:10

Megalakult a Nemzeti Éghajlat- és Tájkutatási Központ, amely a hazai mezőgazdaság klímaváltozáshoz való alkalmazkodását támogatja.

Crister Stark kiemelkedő munkájáért érdemrendet kapott

2025. május 6. 14:10

Crister Starkot, a svéd ipar és a mezőgazdaság érdekében tett kiemelkedő munkájáért, Svédország egyik legrangosabb kitüntetésével díjazták.

Új szintre lép az agrárszakmai tudásátadás

2025. április 26. 16:10

A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. az Agrárminisztérium támogatásával új, digitális alapú tananyagokat jelentetett meg az agrárszakoktatás korszerűsítésére.

A kukorica korai gyomirtása, avagy mi kell a tiszta sorokhoz

2022. március 8. 07:00

Még nem vagyunk túl a télen, az viszont jól körvonalazódik, hogy az elmúlt szezonhoz hasonlóan ez az évszak sem bővelkedett eddig csapadékban, az utolsó hetek kirívóan szeles időjárása pedig az ország több vidékén okozott porviharokat.

Kukorica gyomirtásra készülve szakértői szemmel

2021. május 17. 09:28

A talajok gyommagtartalma kimeríthetetlennek látszik. Ráadásul a magok gyakran elfekszenek 15-20, de nem ritka, hogy 40 évig is, megőrizve csírázóképességüket. Csírázásuk mostoha körülmények között is bekövetkezik, kezdeti fejlődésük jóval gyorsabb a kapás kultúrnövényeknél.

Jubileumot ünnepel a Nufarmer Magazin (ingyenesen letölthető PDF)

2019. április 2. 06:17

Magazinunkban több kiváló, elismert szakember ismerteti tapasztalatait az évelő egyszikű gyomnövényekről csakúgy, mint a vetésfehérítővel vagy a zöldítéssel kapcsolatos növényvédelmi problémákról és megoldási lehetőségekről.

Beszéljenek önmagukért a tények!

2020. március 13. 11:30

Az ADAMA hosszú évek óta élen jár napraforgó gyomirtási technológiák terén, amely alapjaiban határozza meg a termesztés sikerességét. Megoldásaink előnyeiről, hatékonyságáról már sokszor és sokféleképpen tanúbizonyságot tettünk. A technológia fejlődésével azonban mindig lehetőség nyílik újabb, a korábbiaknál még hitelesebb módon bemutatni a termékeink tudását.