Agrárközélet

Folytatódott az alma lendületes drágulása

Agrofórum Online

Júniusban egy kilogramm almáért 546 forintot kellett fizetni átlagosan, ami idén 58, tavaly júniushoz képest pedig 89 százalékos drágulást jelent. Csak májushoz képest tíz százalékkal került többe az alma átlagosan.

Éves összehasonlításban az alma drágult a legjobban, de a citrom 45 százalékos és a narancs 43 százalékos ralija is kiemelkedik a zöldségek és gyümölcsök országos fogyasztói átlagárának változásai közül – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal fogyasztói árakról szóló gyorstájékoztatójából. Egy kilogramm citromért 1030 forintot kellett adni májusban, ami igaz 20 forintos mérséklődés tavaly májushoz képest, de idén így is 42 százalékkal lőtt ki az ár. A narancs 667 forintos kilogrammonkénti ára is 40 százalékos idei árugrásnak felel meg. Ezzel szemben a vöröshagyma ára egy év alatt 23 százalékkal zuhant, igaz idén január óta itt is 22 százalékos a plusz. Az elmúlt évet nézve a fejes káposzta 9 százalékos és a késő burgonya 3 százalékos áresése jelentett csökkenést. A többi zöldség és gyümölcs ára mind felfelé változott.

A húskészítmények országos fogyasztói átlagárainak változását nézve az elmúlt egy évben az olasz felvágott 27 százalékos drágulása emelkedik ki, de a párizsi felvágottért is 24 százalékkal többet kellett fizetni. A húsz százalékos drágulást még a rövidkaraj közelítette meg a maga 19,4 százalékával. Éves viszonylatban a KSH fogyasztói árakról szóló statisztikáiban szereplő húskészítmények közül egyiknek sem csökkent az ára. Legkevésbé, 2,3 százalékkal a bontott csirke, 2,8 százalékkal a csirkemellfilé, illetve 7 százalékkal a csirkecomb drágult.

A szeszes italok közül az ízesített szeszes ital 11 százalékos éves drágulása kiemelkedő, a kategória többi termékének árváltozása nem nevezhető számottevőnek. Itt egyedül a vodka ára mérséklődött, a mínusz 2,2 százalék. A többi szeszes ital a 0,7 százalék és 1,6 százalék közötti sávban drágult. Ha csak idei adatokat nézzük a kategóriában, akkor a világos sör, a minőségi sör és a vodka ára is 1 százalék körüli mértékben csökkent. Az ízesített szeszesitalért átlagosan 5 százalékkal kell többet fizetni január óta.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Indul az egyéni gazdaságok mezőgazdasági összeírása

2025. november 17. 17:20

Több mint 21 ezer egyéni gazdaság adatait gyűjti a KSH november 14. és december 15. között, a válaszadás minden érintettnek kötelező.

Földvásárlás előtt áll? Ezt a hibát ne kövesse el!

2025. október 8. 10:10

Magyarországon földet csak földműves vásárolhat – ehhez pedig szinte kötelező az aranykalászos gazda végzettség.

KÁN Egyetemi Napok: új irányok a növénytáplálásban

2025. szeptember 30. 11:00

A kaposvári KÁN Egyetemi Napok részeként idén is megrendezték a IV. Alkalmazott Növénytudományi Konferenciát, fókuszban a tápanyagutánpótlással.

Nemzetközi figyelem övezi a MATE új MSc szakját

2025. szeptember 15. 15:10

Elindult a MATE Haltenyésztő mérnöki MSc-je, amely a fenntartható akvakultúrában képez új generációt.

Hajtatott padlizsán palántázása és nevelése

2020. február 18. 04:37

A padlizsán termesztésének egyik akadálya a környezettel szemben támasztott magas igénye. Ilyen tekintetben leginkább a paprikához hasonlít, de még annál is több meleget kíván.

Miért szárad ki nyár közepén az uborka?

2023. augusztus 21. 04:39

Miért szárad ki minden nyár közepén az uborkám? A leveleken kezdetben barnuló foltosodás jelenik meg, mely egyre nagyobb mértékben terjed és a levél leszáradását okozza. Hogyan előzhetném meg ezt a problémát?

Ideje hónapos retket vetni!

2023. április 18. 05:36

A hónapos reteknek azért ideális ez a tavaszi időszak, mert a nagy melegben már hamarabb megy virágba, minthogy szép retek legyen belőle.

Klór: méreg vagy tápanyag?

2019. május 7. 08:41

A növénytermesztésben, különösen a zöldség- és gyümölcskultúrák esetében, gyakran említjük a klórérzékenységet, mint fontos növénytulajdonságot a trágyaanyagok megválasztásánál.