Állattenyésztés

Az utolsó európai toronyház – sertések számára

Agrofórum Online

A hatemeletes toronyházat, amelyet eredetileg is sertéstenyésztés céljából emeltek, az Ekseko nevű vállalat üzemelteti az észtországi Viljandiban.

A konstrukciót orosz mérnökök tervezték az 1970-es években, és elsősorban a szentpétervári, illetve akkor még leningrádi körzet ellátására használták a keleti blokk összeomlása előtt. A 90-es évek elején egy finn konzorcium vásárolta meg a betonmonstrumot, amely ma is üzemel, bár azóta többszöri korszerűsítésen és bővítésen esett át.

Takarmány-előállítástól a húsfeldolgozásig

Az Ekseko, amely a Rakvere Gazdaságok cégcsoport része, a legnagyobb sertéshizlaló létesítmény a balti államokban. A vállalat a szintén a Rakveréhez tartozó észt Rakvere Lihakombinaat húsfeldolgozó fő hússzállítója.

A sertések takarmányköltsége a teljes előállítási költség 65-67 százalékát teszi ki. A vállalatcsoport ugyan 2100 hektár termőfölddel és 210 hektár erdővel rendelkezik, de növénytermesztéssel nem foglalkozik. Ehelyett a földjeit bérbe adja, de a takarmány nagy részét maga állítja elő, évi 134 ezer tonnát. Ehhez az alapanyagot legnagyobb részben helyi gazdák termesztik, amihez a telepen keletkező hígtrágyát is felhasználják. Kivételt képez a szója, amelyet a baltikumi országban nem terem meg, így azt Brazíliából importálják.

10 500 kocát lát el 160 ember

Az épületben 10 500 kocát tartanak, és a cégcsoportnál összesen 280 ezer malac születik évente. Ebből 260 ezer hízósertést értékesítenek, ez az Észtországban tenyésztett sertések 35-40 százaléka. Csak a hatemeletes épületben 160 embert foglalkoztatnak, akiknek nemcsak a munkába jutását oldja meg a cég, hanem az étkeztetését is, mivel ételt a telepre bevinni tilos, sőt belépés előtt fertőtlenítés és ruhacsere is szükséges.

A vállalatcsoport méretét jelzi, hogy a teljes észt sertésállomány 2023-ban mindössze mintegy 275 ezer állatot számlált. A Rakvere húsfeldolgozónak Lettországban és Litvániában is vannak leányvállalatai.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Miért esik vissza az európai marhahústermelés?

2025. szeptember 15. 16:10

Az EU-ban 2025 első félévében közel 5%-kal esett a marhavágás. A kínálat szűkül, az árak tartósan magasak.

Egészségesebb szarvasmarhák? Fűzfakéreg és bors lehet a megoldás

2025. szeptember 4. 16:10

Természetes megoldás a tehenek támogatására: fűzfakéreg és bors adalék segíthet a stresszes időszakok átvészelésében.

Milyen zenét szeret a tehén? A kutatások válaszolnak

2025. augusztus 27. 16:10

Kísérletek szerint a lassú klasszikus zene megnyugtatja a teheneket, növeli a tejhozamot és javítja a jólétüket.

Egységesítés a szarvasmarha-genetikában: új irányt mutat az EU

2025. augusztus 17. 14:10

Az Európai Unió új, egységes tenyészérték-rendszert vezet be, amely forradalmasíthatja a szarvasmarhatenyésztést.

Globális mikotoxin-helyzet 2024: trendek és jóslatok

2025. március 7. 11:10

A Nutrition globális adatbázisában elérhető nyersanyagokra és teljes takarmánymintákra vonatkozó mikotoxin-adatok alapján készült az elemzés.

Szójababot halmoznak fel a takarmánygyártók

2020. december 24. 14:02

A csökkenő kínálat több muníciót szolgáltatott a közelmúltbeli árnövekedéshez, és arra ösztönözheti a gazdákat, hogy 2021-ben nagyobb területen ültessenek szójababot a növekvő kereslet kielégítése érdekében.

Élménybeszámoló a II. Élelmiszer- és Takarmányipari Szimpóziumról.

2019. április 15. 11:56

2019 tavaszán a CHH Műszaki KFT második alkalommal szervezett teltházas tanácskozást, ahol a takarmány és az élelmiszeripar jeles szereplőit látta vendégül egy tartalmas szakmai napra.

Télen nagyobb odafigyelést igényel a baromfi takarmányozása

2024. október 14. 16:10

Ha szélsőségesek a körülmények, főleg ha hó is borítja a kertet, takarmánykiegészítésre még a szabad tartású baromfiaknak is szükségük van.