Állattenyésztés

Kevesebb mézet termelnek a méhek, rájöhettek az okokra

Agrofórum Online

Kutatók annak a globálisan tapasztalható jelenségnek az okát keresték az Egyesült Államokban, hogy miért csökkent a méhek méztermelése az 1990-es évek óta. Most végre nyomon vannak.

Az ország egész területéről származó adatokat elemeztek az elmúlt 50 évből, keresve azokat a lehetséges egymásra épülő hatásokat, amelyek miatt a különféle régiókban csökkent a virágok száma – és ennek következtében a mézelő méhek által termelt méz mennyisége. 

A különféle amerikai mezőgazdasági intézetektől megszerzett adatok között szerepelt például a méhcsaládonként adott területről begyűjtött mézmennyiség, a földhasználat módja, a növényvédőszer-használat, klíma, időjárási szélsőségek, talajtermékenység.

Valami megváltozott

Az Enviromental Research című szaklapban közzétett tanulmány vezető szerzőjét, Gabriela Quinlant az inspirálta a kutatásra, hogy a méhészektől állandóan azt hallotta: már nem lehet úgy mézet csinálni, mint régen.

Most kutatótársaival kiderítették, mi ennek az oka: az időjárási és talajadottságok befolyásolják leginkább a mézhozamot. 

A legmeglepőbbnek azt az eredményt tartották, hogy a talaj termékenysége áll a legszorosabb kapcsolatban a megtermelt méz mennyiségével. És itt nemcsak a talaj tápanyagtartalmára kell gondolni, hiszen még kevesen foglalkoztak azzal, hogy a talajhőmérséklet vagy a talaj struktúrája hogyan hat a beporzókra. A termékeny talaj ráadásul mind a hidegebb, mind a melegebb államokban jelentősen befolyásolta a mézhozamot. 

Azt pedig, hogy az adott évben mennyi méz készült, a földhasználat módja, a növényvédőszer-használat – főleg akkor, ha a virágzó gyomnövények a gyomirtók miatt eltűntek a területről – és az az évi időjárás, valamint az eredeti természeti környezetet megőrző programok száma befolyásolta. Szintén megfigyelhető volt összefüggés a szélsőséges időjárási jelenségekkel.

A klímaváltozás hatásai

A kutató hozzátette: különösen szoros kapcsolatot találtak a klímával az 1992 utáni években. Azt reméli, hogy a további vizsgálatok segítenek megbecsülni, ezek a tényezők hogyan hatnak a jövőbeni méztermelésre.

Például a szárazabbá váló területeken a pollentermelő virágok visszaszorulása miatt csökkenhet a méztermelés, míg máshol a melegedés éppen megfelelő környezetet teremt a méheknek. Éppen ezért érdemes lesz azokat az élőhelyeket megkeresni és védeni, ahol elég virágzó növény él, hogy a méhek jól érezzék magukat.

A tanulmány készítői szerint az eredményeikből alkotott modellek és kísérletek segíthetnek megbecsülni az adott területen várható mézhozamot, a méhészek könnyebben megértik, a méheiknek mire van szükségük, a gazdálkodók pedig iránymutatást kaphatnak, hogy milyen eljárásokkal segíthetik a beporzókat, illetve az ökoszisztéma-szolgáltatásokat.

(Fotó: PollyDot/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hatékonyabb állattartással kevesebb antibiotikum?

2025. május 17. 16:10

A FAO szerint az állattartás hatékonyságának növelése akár 57%-kal is csökkentheti az antibiotikumhasználatot 2040-ig, megelőzve a rezisztencia terjedését.

A jövő takarmánya a rovarfehérje?

2025. május 14. 16:10

A rovarfehérje-alapú takarmányok fenntartható alternatívát kínálnak az állattenyésztésben, de vajon készen áll-e az iparág az áttörésre?

Szigorúbb védekezés: afrikai sertéspestis Szlovákiában

2025. május 9. 16:10

Szlovákiában házisertéseket is érint az ASP, ezért a magyar sertéstartóknak még szigorúbban kell betartaniuk a járványvédelmi szabályokat.

Húsvéti bárányhús: hagyomány és exportkincs

2025. április 20. 08:10

Húsvétkor sok kultúrában hagyomány a bárányhús fogyasztása, Magyarországon azonban a szerepe visszafogottabb.

Segít-e a méz az érelmeszesedés megelőzésében?

2024. november 14. 13:10

A méz több mint 180 különböző vegyületet tartalmaz, valamint vitaminokat, ásványi anyagokat és természetes eredetű anyagokat.

Nagy István: hazánk az Európai Unió legnagyobb méztermelői közé tartozik

2022. augusztus 26. 14:42

A teljes magyar társadalom rendkívül nagyra becsüli a magyar méhészek munkáját, mellyel elérhetővé teszik számunkra világunk egyik legtáplálóbb és legértékesebb élelmiszerét - jelentette ki Nagy István agrárminiszter.

Mézjelentés: túlélési stratégia az ágazatnak

2018. március 1. 16:25

Az EU és tagállamai fektessenek többet a méhek védelmébe, a hamisítás elleni harcba és a termelők támogatásába – áll az Európai Parlament csütörtökön elfogadott állásfoglalásban.

Magyar kezdeményezésre változik a mézjelölés az EU-ban

2024. február 12. 11:10

Magyar kezdeményezésre és a méztermelők érdekeinek megfelelően a jövőben a mézesüvegeken kötelező lesz feltüntetni a méz származási helyét és pontos százalékos arányát az unióban – közölte Nagy István agrárminiszter.