Állattenyésztés

Kevesebb mézet termelnek a méhek, rájöhettek az okokra

Agrofórum Online

Kutatók annak a globálisan tapasztalható jelenségnek az okát keresték az Egyesült Államokban, hogy miért csökkent a méhek méztermelése az 1990-es évek óta. Most végre nyomon vannak.

Az ország egész területéről származó adatokat elemeztek az elmúlt 50 évből, keresve azokat a lehetséges egymásra épülő hatásokat, amelyek miatt a különféle régiókban csökkent a virágok száma – és ennek következtében a mézelő méhek által termelt méz mennyisége. 

A különféle amerikai mezőgazdasági intézetektől megszerzett adatok között szerepelt például a méhcsaládonként adott területről begyűjtött mézmennyiség, a földhasználat módja, a növényvédőszer-használat, klíma, időjárási szélsőségek, talajtermékenység.

Valami megváltozott

Az Enviromental Research című szaklapban közzétett tanulmány vezető szerzőjét, Gabriela Quinlant az inspirálta a kutatásra, hogy a méhészektől állandóan azt hallotta: már nem lehet úgy mézet csinálni, mint régen.

Most kutatótársaival kiderítették, mi ennek az oka: az időjárási és talajadottságok befolyásolják leginkább a mézhozamot. 

A legmeglepőbbnek azt az eredményt tartották, hogy a talaj termékenysége áll a legszorosabb kapcsolatban a megtermelt méz mennyiségével. És itt nemcsak a talaj tápanyagtartalmára kell gondolni, hiszen még kevesen foglalkoztak azzal, hogy a talajhőmérséklet vagy a talaj struktúrája hogyan hat a beporzókra. A termékeny talaj ráadásul mind a hidegebb, mind a melegebb államokban jelentősen befolyásolta a mézhozamot. 

Azt pedig, hogy az adott évben mennyi méz készült, a földhasználat módja, a növényvédőszer-használat – főleg akkor, ha a virágzó gyomnövények a gyomirtók miatt eltűntek a területről – és az az évi időjárás, valamint az eredeti természeti környezetet megőrző programok száma befolyásolta. Szintén megfigyelhető volt összefüggés a szélsőséges időjárási jelenségekkel.

A klímaváltozás hatásai

A kutató hozzátette: különösen szoros kapcsolatot találtak a klímával az 1992 utáni években. Azt reméli, hogy a további vizsgálatok segítenek megbecsülni, ezek a tényezők hogyan hatnak a jövőbeni méztermelésre.

Például a szárazabbá váló területeken a pollentermelő virágok visszaszorulása miatt csökkenhet a méztermelés, míg máshol a melegedés éppen megfelelő környezetet teremt a méheknek. Éppen ezért érdemes lesz azokat az élőhelyeket megkeresni és védeni, ahol elég virágzó növény él, hogy a méhek jól érezzék magukat.

A tanulmány készítői szerint az eredményeikből alkotott modellek és kísérletek segíthetnek megbecsülni az adott területen várható mézhozamot, a méhészek könnyebben megértik, a méheiknek mire van szükségük, a gazdálkodók pedig iránymutatást kaphatnak, hogy milyen eljárásokkal segíthetik a beporzókat, illetve az ökoszisztéma-szolgáltatásokat.

(Fotó: PollyDot/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fűfehérje: új fehérjeforrás a tejágazatban?

2025. július 3. 14:10

Holland innováció: fűből nyert fehérje válthatja a szóját, miközben csökkentheti a nitrogénkibocsátást és a trágya mennyiségét.

Juhhimlő Romániában: mi következik?

2025. június 19. 14:10

Romániában először azonosították a juhhimlő vírusát. A betegség gyorsan terjed, és komoly gazdasági károkat okozhat az állattartóknak.

Drágulás jöhet a mézpiacon: súlyos kiesést jelentettek

2025. június 11. 11:10

Az ukrán méhészek gyenge évre és mézdrágulásra számítanak – az akácot elvitte a fagy, a napraforgó sem ígér sokat.

Modern állatmenedékek: miért hódít a plexi és a polikarbonát?

2025. június 4. 13:10

A plexi és a polikarbonát egyre népszerűbb választás az állattartók körében – nem véletlenül. Ezek a korszerű anyagok biztonságot, tartósságot és esztétikus megjelenést nyújtanak a kutyák, macskák, madarak vagy kisállatok számára kialakított otthonokban.

Több milliárdos kárt okozhat a méhek számának csökkenése

2019. december 2. 17:17

A legfontosabb az lenne, hogy a vásárlók tudatosan keressék a jó magyar mézet, ezért rendeznek mézes reggeliket az iskolákban, ezért kóstoltatják a fajtamézeket a fesztiválokon.

Ennyire sokoldalú a méz!

2024. március 21. 05:40

A méz mára már alapanyaga kozmetikumoknak, természetes ételeknek, cukrászati termékeknek ugyanúgy, mint akár gyógyító készítményeknek.

Hamisított a kristályos méz, vagy eredeti?

2023. november 2. 11:10

A hosszan tárolt méznél gyakran előforduló probléma, hogy kristályosodni kezd. Ez csupán esztétikai gond, vagy más is áll mögötte?

Méhekkel és mézzel hívják fel a figyelmet az ukrán aknamezőkre

2024. október 1. 16:10

Ukrajnában rengeteg az elaknásított terület. Egy projektben az ezeken létrehozott méhlegelővel és termelt mézzel hívják fel a figyelmet az aknákra.