24℃ 12℃
május 1. Fülöp, Jakab, Zsaklin, Jefte, József
Állattenyésztés

Kínában építik fel a világ legnagyobb sertéstelepét

Agrofórum Online

A Muyuan Foods egyetlen helyszínen akar annyi sertést tartani a jövőben Kínában, amennyire egy telephelyen még a világ egyetlen vállalatánál sem volt példa. Ez egy kockázatos befektetés, különösen az afrikai sertéspestis közelmúltbeli pusztításainak fényében.

Az új gazdaság, amelynek márciusban kezdődött meg az építése szeptemberben a 21 épületből egyben már meg is kezdte a működést. Ez a hatalmas, iparosított sertéstenyésztés jó példája annak, hogy a jövőben milyen létesítmények válthatják fel a kicsi, hagyományos gazdaságokat. A sertéspestis miatt nagyon sok sertést kellett elpusztítani az ilyen kis telepeken.

A sertéstartásban évek óta tartó folyamat hirtelen felgyorsult, amelyet a nagyvállalati termelőegységek hatalmas nyeresége fokozott is. Az afrikai sertéspestis hatalmas változást hozott az ázsiai ország állományában, és a sertésárak a korábbi csúcs duplájára emelkedtek idén.

A vállalati nagygazdaságokat sem kímélte a járvány, de az árak megugrásával gyorsan megtérültek a veszteségeik. A Muyuan Foods nyeresége 1413 százalékkal nőtt 2020 első kilenc hónapjában, 21 milliárd jüant (3,21 milliárd amerikai dollár) ért el a profit.

„Nagyon kedvező időszakot értünk el a fejlődésünkben. A sertésárak nagyon magasak, a nyereségünk nagyon jó, és a pénzforgalom valóban bőséges” – mondta Qin Jun, Muyuan vezérigazgató-helyettes a Thomson Reuters hírügynökségnek a vállalat központjában, Kína középső részén, Nanyang városában.

A Muyuan Foodshoz hasonló vállalatok automatizált farmokat terveznek és sokat tesznek azért, hogy megakadályozzák a betegségek terjedését, miközben növelik a hatékonyságot, hogy kielégítsék az ország hatalmas sertéshús iránti igényeit.

A Muyuan Foods Nanyang közelében található új megafarmján összesen 84 000 sertést tartanak majd, ez messze a legnagyobb egy telepen tartott sertésszám a világon. Nagyjából tízszer akkora, mint egy tipikus tenyésztői létesítmény az Egyesült Államokban. A cél körülbelül 2,1 millió sertés termelése évente.

A Muyuan Foods központja a kínai fővárostól, Pekingtől délre 850 kilométerre található Nanyang városában Honan tartományban

Ha minden a tervek szerint történik a jövőben – és más termelők is követik ezt a példát –, akkor a világ legnagyobb sertéshús-fogyasztója csökkentheti a globális piacon történő vásárlásait. Ez változást hozhat a globálisan virágzó húskereskedelemben, amely az egész világon támogatta a gazdákat.

A Muyuan Foods és más cégek egyre gyorsabban építenek nagy telepeket Kína-szerte, céljuk a piaci részesedés megszerzése, miközben az ágazat újjáépül az országban a sertéspestis után.

Csak a Muyuan Foods ebben az évben mintegy 40 milliárd jüant költ új sertéstenyésztő telepekre, mintegy nyolcszor annyit, mint amennyit két évvel ezelőtt költött.

A kínai kistermelők eközben azért küzdenek, hogy talpra álljanak a költséges új betegségmegelőzési követelmények között. A kínai sertésállomány 2019-ben körülbelül a korábbi felére zsugorodott, ami 11 millió tonnás sertéshús-hiányt okozott, amely messze meghaladta a globális ellátás lehetőségeit. Azóta megemelkedett az összes fehérje behozatala, és az árak Brazíliában és Dániában is rekordmagasságra ugrottak.

„Kevesebb embert fogunk foglalkoztatni, és több technológiai megoldást alkalmazunk majd” – mondta a cégvezető, rámutatott az „intelligens” takarmányozási rendszerekre, a trágyatisztító robotokra és az infravörös kamerák segítségével szűrik ki belázasodott állatokat.

A sokemeletes létesítmények Kínában egyre népszerűbbek a megfelelő földterület hiány miatt. Noha a vállalati termelők előnyt élveznek a helyi önkormányzatokkal kötött földszerződéseknél.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Húsvéti bárányhús: hagyomány és exportkincs

2025. április 20. 08:10

Húsvétkor sok kultúrában hagyomány a bárányhús fogyasztása, Magyarországon azonban a szerepe visszafogottabb.

Véget ért a fertőzött RSZKF-telepek felszámolása

2025. április 15. 11:10

A ragadós száj- és körömfájás (RSZKF) legutóbbi két kitörésének helyszínein, Győr-Moson-Sopron vármegyében található Darnózselin és Dunakilitin, befejeződött a fertőzött szarvasmarhák leölése és ártalmatlanítása.

Kártalanítás és vis maior segíti az állattartókat

2025. április 14. 11:10

A ragadós száj- és körömfájás vírus miatt vis maior helyzetet hirdetett ki Nagy István agrárminiszter.

Segítség a száj- és körömfájás miatt károsult gazdálkodóknak

2025. április 1. 11:10

A ragadós száj- és körömfájás miatt nehéz helyzetbe került gazdálkodók anyagi támogatást igényelhetnek a Bérgarancia Alapból.

Stratégiai cél megállítani a sertésállomány csökkenését

2019. február 11. 09:03

Lényeges új javaslati elem a PRRS „mentes vakcinázott” (mV) állomány fogalma, amely szerint a mentesítési folyamat során az utódállomány mentességét kell elérni és nem cél a tenyészállatok teljes vírusmentessége.

Több mint 90 százalékos kapacitással működik a tavaly átadott mohácsi vágóhíd

2018. február 8. 10:16

A 21 milliárd forintból létrejött beruházásból 5 milliárd forint húsipari technológiai fejlesztés volt, amelynek része a vágó-, csontozó- és csomagolási technológia, illetve az automata logisztikai rendszer.

22,8 milliárd csirkét tartanak a világon

2020. december 28. 05:02

Szarvasmarhából 1,5 milliárdot, csirkéből 22,8 milliárdot tartanak az emberek szerte a világon. Kacsa és juh 1,2-1,2 milliárd, kecske 1 milliárd, sertés pedig 967 millió van a Földön.

Virtuális disznó - valódi tor

2018. február 9. 09:00

Bárki felnevelheti saját malacát Cégénydányádon anélkül, hogy elmozdulna a foteljéből a Legyen Malacod! program keretében.