Állattenyésztés

Kínában építik fel a világ legnagyobb sertéstelepét

Agrofórum Online

A Muyuan Foods egyetlen helyszínen akar annyi sertést tartani a jövőben Kínában, amennyire egy telephelyen még a világ egyetlen vállalatánál sem volt példa. Ez egy kockázatos befektetés, különösen az afrikai sertéspestis közelmúltbeli pusztításainak fényében.

Az új gazdaság, amelynek márciusban kezdődött meg az építése szeptemberben a 21 épületből egyben már meg is kezdte a működést. Ez a hatalmas, iparosított sertéstenyésztés jó példája annak, hogy a jövőben milyen létesítmények válthatják fel a kicsi, hagyományos gazdaságokat. A sertéspestis miatt nagyon sok sertést kellett elpusztítani az ilyen kis telepeken.

A sertéstartásban évek óta tartó folyamat hirtelen felgyorsult, amelyet a nagyvállalati termelőegységek hatalmas nyeresége fokozott is. Az afrikai sertéspestis hatalmas változást hozott az ázsiai ország állományában, és a sertésárak a korábbi csúcs duplájára emelkedtek idén.

A vállalati nagygazdaságokat sem kímélte a járvány, de az árak megugrásával gyorsan megtérültek a veszteségeik. A Muyuan Foods nyeresége 1413 százalékkal nőtt 2020 első kilenc hónapjában, 21 milliárd jüant (3,21 milliárd amerikai dollár) ért el a profit.

„Nagyon kedvező időszakot értünk el a fejlődésünkben. A sertésárak nagyon magasak, a nyereségünk nagyon jó, és a pénzforgalom valóban bőséges” – mondta Qin Jun, Muyuan vezérigazgató-helyettes a Thomson Reuters hírügynökségnek a vállalat központjában, Kína középső részén, Nanyang városában.

A Muyuan Foodshoz hasonló vállalatok automatizált farmokat terveznek és sokat tesznek azért, hogy megakadályozzák a betegségek terjedését, miközben növelik a hatékonyságot, hogy kielégítsék az ország hatalmas sertéshús iránti igényeit.

A Muyuan Foods Nanyang közelében található új megafarmján összesen 84 000 sertést tartanak majd, ez messze a legnagyobb egy telepen tartott sertésszám a világon. Nagyjából tízszer akkora, mint egy tipikus tenyésztői létesítmény az Egyesült Államokban. A cél körülbelül 2,1 millió sertés termelése évente.

A Muyuan Foods központja a kínai fővárostól, Pekingtől délre 850 kilométerre található Nanyang városában Honan tartományban

Ha minden a tervek szerint történik a jövőben – és más termelők is követik ezt a példát –, akkor a világ legnagyobb sertéshús-fogyasztója csökkentheti a globális piacon történő vásárlásait. Ez változást hozhat a globálisan virágzó húskereskedelemben, amely az egész világon támogatta a gazdákat.

A Muyuan Foods és más cégek egyre gyorsabban építenek nagy telepeket Kína-szerte, céljuk a piaci részesedés megszerzése, miközben az ágazat újjáépül az országban a sertéspestis után.

Csak a Muyuan Foods ebben az évben mintegy 40 milliárd jüant költ új sertéstenyésztő telepekre, mintegy nyolcszor annyit, mint amennyit két évvel ezelőtt költött.

A kínai kistermelők eközben azért küzdenek, hogy talpra álljanak a költséges új betegségmegelőzési követelmények között. A kínai sertésállomány 2019-ben körülbelül a korábbi felére zsugorodott, ami 11 millió tonnás sertéshús-hiányt okozott, amely messze meghaladta a globális ellátás lehetőségeit. Azóta megemelkedett az összes fehérje behozatala, és az árak Brazíliában és Dániában is rekordmagasságra ugrottak.

„Kevesebb embert fogunk foglalkoztatni, és több technológiai megoldást alkalmazunk majd” – mondta a cégvezető, rámutatott az „intelligens” takarmányozási rendszerekre, a trágyatisztító robotokra és az infravörös kamerák segítségével szűrik ki belázasodott állatokat.

A sokemeletes létesítmények Kínában egyre népszerűbbek a megfelelő földterület hiány miatt. Noha a vállalati termelők előnyt élveznek a helyi önkormányzatokkal kötött földszerződéseknél.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Jászberényből indulhat a méhészet globális reformja

2024. december 21. 14:10

A kaptárkeret-automata 8 másodperc alatt tűz össze és fúr ki egy kaptárkeretet. A tevékenységet eddig kizárólag kézzel végezték a szakemberek.

Karácsonyi süti xilittel: tudta, hogy a kutyának halálos méreg?

2024. december 17. 09:40

Karácsonykor sok kutya kerül xilitmérgezéssel állatorvoshoz. Miért veszélyes, és mit tegyünk, ha az eb beleevett a nyírfacukros süteménybe?

Miért tart valaki manapság háztáji csirkét?

2024. december 15. 16:10

A baromfitartás sok generáció óta az életformánk része. Egy kutatásból kiderült, hogy manapság a csirkék élelmiszerforrások, de társállatok is.

Most esszük meg az éves halfogyasztás közel kétharmadát – így alakul idén az ár

2024. december 14. 10:10

Magyarországon az egy főre eső halfogyasztás évi 6,5 kilogramm, de ez még jócskán elmarad a 20 kilogrammos uniós átlagtól.

A járvány ellenére is növekedett a húsipar Brazíliában

2020. december 10. 06:35

A sertéshús esetében Brazília termelése 3,5 százalékkal, 4,4 millió tonnára nőhet 2021-ben, míg az export jövőre elérheti az 1,1 millió tonnát.

Folytatódott a szarvasmarha-állomány növekedése

2019. március 11. 12:02

A mezőgazdasági ágazat egyik meghatározó termelési ága a szarvasmarha-tenyésztés és tejtermelés, amely a teljes mezőgazdasági kibocsátás egytizedét és az állattenyésztés termelési értékének közel egyharmadát teszi ki.

Szerves trágya: melyik a legjobb, ha a növényeket a kertben táplálni akarjuk?

2023. augusztus 25. 11:40

De honnan szerezzünk szerves trágyát? Mert ugye itt rögtön jön a kérdés: saját szerves trágya? Bio vásárolt? Intenzív állattartó telepről kerüljön a kertbe? Ezek mind olyan kérdések, amit már a legelején érdemes tisztázni.

Növekedhet a kukorica iránti igény a világpiacon

2021. június 6. 07:37

A takarmány belföldi kínálatának szűkülése és a kínai sertéshús-termelők növekvő kereslete rekordmennyiségű takarmány gabonaimport-vásárlást váltott ki ebben az évben.