Állattenyésztés

Télen nagyobb odafigyelést igényel a baromfi takarmányozása

Agrofórum Online

Egyre többen tartanak baromfit otthon, és van, aki csak a tyúktojást szedi össze, a szárnyasokat pedig kedvencnek tekinti.

Ezek a madarak nyáron az egész kertet bebarangolják, és bőven találnak maguknak táplálékot. Télen azonban más a helyzet, nincsenek rovarok, amiket elfogyasztanának. De ekkor is szeretnek a laza hótakaró alatt kapirgálni, magvakat szedegetni és az őszi kertből származó hulladékban keresgélni.

Szükségük van zöld növényekre

Az igazán hideg, havas napokon viszont inkább érdemes a baromfit bezárni a tyúkólba. Ilyenkor adhatunk nekik salátaleveleket, tegyük félre a répahéjat, a spenót és más zöldségek fel nem használt részeit, vagy ami a konyhában megmarad. Ezeket szívesen csipkedik, és a friss zöld jót tesz az egészségüknek.

Egy másik, viszonylag olcsó megoldás, ha tököt vagy sütőtököt vágunk fel, és hagyjuk, hogy azt csipegessék. A tökfélék nagyon gazdagok A-vitaminban, ráadásul ad nekik némi elfoglaltságot, így unaloműzőnek is alkalmasak. Lehet még adni leveles-zöld lucernaszénát, amelynek magas a vitamintartalma. Ha egy adagot egy hálóba teszünk és fellógatjuk, annak csipegetése is leköti a madarakat és mozgásra ingerli őket.

A tört kukoricát pedig a földre szórhatjuk, ami kapirgálásra készteti a jószágokat. A kukorica magas szénhidráttartalmú takarmány, és segít fenntartani a testhőmérsékletüket.

A takarmányon ne spóroljunk

Ha nem jut a szervezetük elég kalciumhoz vagy D-vitaminhoz, a szárnyasok könnyen lefogyhatnak vagy lábgyengeség alakulhat ki. Ezek súlyos tünetek, és mindenképpen meg kell előzni őket. Ezért a szabad tartású csirkéknek is szükségük van megfelelő mennyiségű és jó minőségű takarmányra, amely elegendő kalciumot, foszfort és vitaminokat tartalmat.

Ne felejtsük el, hogy a nagy hideg ugyanúgy stresszhatás, mint a meleg, ezért az állatok jólétére ilyenkor fokozottan figyelni kell.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Halat enne karácsonykor? Erre készüljön fel!

2025. december 16. 08:10

Mindenki panaszkodik a hal árára, mégis ez kerül az ünnepi asztalra. Mi áll a karácsonyi halőrület mögött?

Rejtélyes állatok bukkantak fel a Hortobágyon, egy ismeretlen világból érkeztek

2025. december 13. 09:10

Érdemes-e és egyáltalán, etikus-e feltámasztani rég kihalt állatokat? A Hortobágyon is folynak erre vonatkozó kísérletek.

A levegőbe fecskendezett mérge is veszélyes ennek a rovarnak, már Magyarországon is megjelent

2025. november 25. 09:10

Az emberrel szemben nem agresszívabb a hazai lódarázsnál az ázsiai változat, a méhpopulációkra viszont óriási veszélyt jelent.

Tejjel fűtenek egy gazdaságban, az ötlet csak első hallásra megbotránkoztató

2025. november 24. 09:10

Nincs szó félreértésről, sem pedig értékesítési nehézségből adódó „bosszúról”, egy német faluban szándékosan használnak újfajta módszert a fűtésre.

SURAJA – az ütőképes szójafajta az eredményes gazdálkodás alapja

2024. február 23. 11:40

A szójatermesztés sikerének egyik kulcsa a szakmailag megalapozott – a termőhelyi adottságokhoz illeszkedő – fajtaválasztás.

Globális mikotoxin-helyzet 2024: trendek és jóslatok

2025. március 7. 11:10

A Nutrition globális adatbázisában elérhető nyersanyagokra és teljes takarmánymintákra vonatkozó mikotoxin-adatok alapján készült az elemzés.

Biztonságos takarmány előállítása a cél

2023. február 23. 08:03

Fontos cél, hogy az európai takarmánygyártás legyen tudásvezérelt, megbízható és felelős partnere az állattartásnak.

Növekedhet a kukorica iránti igény a világpiacon

2021. június 6. 07:37

A takarmány belföldi kínálatának szűkülése és a kínai sertéshús-termelők növekvő kereslete rekordmennyiségű takarmány gabonaimport-vásárlást váltott ki ebben az évben.