Élelmiszeripar

Aggasztó dolgot találtak a sertés- és marhahúsban, azonnali intézkedésre van szükség

Agrofórum Online

A nagyipari élelmiszer-előállításnak megvan az a hátulütője, hogy ma már néha azt sem tudjuk, mit viszünk be az étellel a szervezetünkbe.

A magyarok a nagy húsfogyasztó nemzetek közé tartoznak, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint fejenként 68 kilogrammot eszünk meg ebből a fontos táplálékból. Bő fele az egészségesebbnek tartott baromfihús, de a sertéshús fogyasztása is alulról közelíti a 30 kilogrammot. A marha- és borjúhús fogyasztása alig haladja meg a 3 kilogrammot fejenként.

Sajnos az élelmiszeripar által előállított termékekben egyre több veszély leselkedik ránk. Mindenki hallott már a mikroműanyagokról, amelyek például a palackozott vizeinken keresztül jutnak be a szervezetünkbe, de ott vannak már Földünk szinte minden élővizében. Egyelőre nem tisztázott, hogy milyen betegségek kialakulásához és fennmaradásához járulnak hozzá, ám a gyulladásos bélbetegséggel (IBD) és több más egészségügyi problémával szoros összefüggést mutattak ki a kutatók.

Néhány éve pedig erős a feltételezés, hogy a kevésbé ismert nanoműanyagok (ezek 1–100 nm közötti részecskemérettel rendelkeznek) még ártalmasabbak a mikroműanyagoknál. A forrásuk hasonló, a napfény, az időjárási folyamatok és a természetes enzimek a tömegműanyagokat előbb mikroműanyagokká, majd nanoműanyagokká alakítják.

Mozgékonyak és mérgezők

Amiben eltérnek, az a mobilitásuk és toxicitásuk, ami környezettől függően eltérő. Az Agrarheute című német mezőgazdasági szaklap cikke szerint a különböző hústermékekben elsősorban a nanoműanyagok jelennek meg, amelyek reaktívabbak, könnyebben behatolhatnak az élő sejtekbe. Kutatók az általunk fogyasztott sertések és szarvasmarhák húsában már rég kimutatták ezeket a részecskéket.

A nanoműanyagok egyrészt hatást gyakorolnak az állatok egészségére, másrészt a hústermelésre, végső soron pedig az emberi táplálkozásra is. Német és olasz szakemberek közös vizsgálata szerint a nanoműanyagok viszonylag könnyen felszívódnak az állati sejtekbe, károsan hatva ezáltal a sejtműködésre.

Szarvasmarhák esetében a granulosa sejteket vették alaposabb vizsgálat alá (ezeknek a reprodukcióban van szerepük), míg sertéseknél a mioblasztoknak nevezett egymagvú sejteket, amelyek az izmok kialakításában tevékenykednek. Tapasztalataik szerint mindkét sejttípusra komoly hatást gyakoroltak a nanoműanyagok, vagyis a fertilitásra és hústermelésre is kihatnak, és nem zárható ki, hogy komoly rizikót jelentenek az emberi fogyasztókra.

Az egészségügyi kockázatok pontos meghatározása ma még szinte lehetetlen. A kutatók mindezzel együtt sürgetik, hogy az államok mielőbb vizsgálják ki a mikro- és nanoműanyagok hosszú távú hatását az emberi szervezetre. Itt nem „csupán” környezeti problémáról van szó, hanem közvetlen veszélyforrásról.

Így lehet eltávolítani a szervezetünkből a mikroműanyagokat?

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mi kerül a tányérunkra? 2026 ételtrendjei

2025. október 15. 11:10

Egészség, technológia és érzéki élmény – ezek köré rendeződnek a 2026-os étel- és italtrendek, melyek alapjaiban változtatják meg, mit és miért eszünk.

Jogszabály védi meg a valódi Trappista sajtot

2025. október 12. 14:10

Októbertől csak a hagyományos, korong formájú és minősített sajt nevezhető Trappistának – új rendelet lépett életbe.

Krémes és hazai: miért ígéretes a rozsital?

2025. október 3. 07:10

A növényi italok közt új versenyző lehet a rozsital: helyi alapanyag, alacsony vízigény, ígéretes íz– és környezeti profil.

Repedt tojás: megehetjük vagy kukába vele?

2025. szeptember 28. 11:10

A tört héjú tojás több baktérium számára nyitott kaput jelent – de nem mindig kell rögtön kidobni.

A mikroműanyagok a talajtulajdonságokra is hatással vannak

2024. november 21. 06:40

Honnan jut a legtöbb mikroműanyag a talajba? Nem, nem az eldobált szemét a fő forrás. Érdekes kutatási eredmények a mikroműanyagokról.

Tízszer több a mikroműanyag a környezetünkben, mint eddig hittük

2020. december 16. 08:57

A Szent István Egyetem és a WESSLING Tudásközpont kutatóinak köszönhetően egyértelműen bizonyítást nyert, hogy legalább háromszorosa, de akár tízszerese is lehet a környezetünkben megtalálható valós mikroműanyagok koncentrációja a szakértők által eddig ismert értékekhez képest. Az egyedülálló áttörésről a világszerte kimagasló tudományos elismertséggel rendelkező Water Research szaklap is beszámolt a közelmúltban.

Óvatosan a műanyag vágódeszkákkal

2023. augusztus 6. 10:10

A kutatók önkéntesek bevonásával vizsgálták azt, hogy a hétköznapi használat során milyen mértékű mikroműanyag-szennyezés keletkezik ezekben az esetekben.

A mikroműanyagok az időjárásra, sőt a klímára is hatással vannak

2024. november 18. 14:40

Az apró műanyag részecskék megváltoztathatják a csapadék kondenzációját a felhőkben, szélsőséges és váratlan viharokat okozva.