Élelmiszeripar

Aggasztó dolgot találtak a sertés- és marhahúsban, azonnali intézkedésre van szükség

Agrofórum Online

A nagyipari élelmiszer-előállításnak megvan az a hátulütője, hogy ma már néha azt sem tudjuk, mit viszünk be az étellel a szervezetünkbe.

A magyarok a nagy húsfogyasztó nemzetek közé tartoznak, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint fejenként 68 kilogrammot eszünk meg ebből a fontos táplálékból. Bő fele az egészségesebbnek tartott baromfihús, de a sertéshús fogyasztása is alulról közelíti a 30 kilogrammot. A marha- és borjúhús fogyasztása alig haladja meg a 3 kilogrammot fejenként.

Sajnos az élelmiszeripar által előállított termékekben egyre több veszély leselkedik ránk. Mindenki hallott már a mikroműanyagokról, amelyek például a palackozott vizeinken keresztül jutnak be a szervezetünkbe, de ott vannak már Földünk szinte minden élővizében. Egyelőre nem tisztázott, hogy milyen betegségek kialakulásához és fennmaradásához járulnak hozzá, ám a gyulladásos bélbetegséggel (IBD) és több más egészségügyi problémával szoros összefüggést mutattak ki a kutatók.

Néhány éve pedig erős a feltételezés, hogy a kevésbé ismert nanoműanyagok (ezek 1–100 nm közötti részecskemérettel rendelkeznek) még ártalmasabbak a mikroműanyagoknál. A forrásuk hasonló, a napfény, az időjárási folyamatok és a természetes enzimek a tömegműanyagokat előbb mikroműanyagokká, majd nanoműanyagokká alakítják.

Mozgékonyak és mérgezők

Amiben eltérnek, az a mobilitásuk és toxicitásuk, ami környezettől függően eltérő. Az Agrarheute című német mezőgazdasági szaklap cikke szerint a különböző hústermékekben elsősorban a nanoműanyagok jelennek meg, amelyek reaktívabbak, könnyebben behatolhatnak az élő sejtekbe. Kutatók az általunk fogyasztott sertések és szarvasmarhák húsában már rég kimutatták ezeket a részecskéket.

A nanoműanyagok egyrészt hatást gyakorolnak az állatok egészségére, másrészt a hústermelésre, végső soron pedig az emberi táplálkozásra is. Német és olasz szakemberek közös vizsgálata szerint a nanoműanyagok viszonylag könnyen felszívódnak az állati sejtekbe, károsan hatva ezáltal a sejtműködésre.

Szarvasmarhák esetében a granulosa sejteket vették alaposabb vizsgálat alá (ezeknek a reprodukcióban van szerepük), míg sertéseknél a mioblasztoknak nevezett egymagvú sejteket, amelyek az izmok kialakításában tevékenykednek. Tapasztalataik szerint mindkét sejttípusra komoly hatást gyakoroltak a nanoműanyagok, vagyis a fertilitásra és hústermelésre is kihatnak, és nem zárható ki, hogy komoly rizikót jelentenek az emberi fogyasztókra.

Az egészségügyi kockázatok pontos meghatározása ma még szinte lehetetlen. A kutatók mindezzel együtt sürgetik, hogy az államok mielőbb vizsgálják ki a mikro- és nanoműanyagok hosszú távú hatását az emberi szervezetre. Itt nem „csupán” környezeti problémáról van szó, hanem közvetlen veszélyforrásról.

Így lehet eltávolítani a szervezetünkből a mikroműanyagokat?

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Karácsonyi vásárok: nagy razzia indul

2025. november 28. 07:10

Az ünnepi időszak kiemelt ellenőrzései a higiéniai előírások betartását és a magyar családok egészségének védelmét szolgálják.

Rizikometer: az oldal, ami megmutatja, mit érdemes megennünk

2025. november 26. 08:10

A Nébih új felületet indított Rizikometer néven, ahol naprakész, hiteles élelmiszer-biztonsági hírek érhetők el egy helyen.

Öregszünk – de nem mindegy, hogyan! Az étrend dönt!

2025. november 25. 14:10

Az étrend meghatározza, hogyan öregszünk. A tudomány szerint bizonyos tápanyagok valóban lassíthatják az idő hatását. Az élelmiszeriparnak pedig ehhez kell igazodnia.

Mi jön a fehérje- és rostmánia után? Itt az új ételtrend

2025. november 16. 07:10

A fehérje és rost egy évig uralta a piacot, most viszont új összetevők és tudatosabb étrenddivat van kialakulóban.

Így nem végzi a zöldségben az üvegházi mikroműanyag

2024. május 13. 11:10

A mikroműanyagok az üvegházakon árnyékolásra használt anyagokból is származhatnak. Ám már létezik a lebomló árnyékoló.

Lebomló műanyagok bűvöletében

2023. január 16. 13:09

Az óceánokban ringatózó műanyagtárgyak millliárdjai csupán a jéghegy csúcsát jelentik, hiszen legnagyobb tömegben ezek az anyagok mikroműanyagok formájában halmozódnak fel a talajban...

A mikroműanyagok a talajtulajdonságokra is hatással vannak

2024. november 21. 06:40

Honnan jut a legtöbb mikroműanyag a talajba? Nem, nem az eldobált szemét a fő forrás. Érdekes kutatási eredmények a mikroműanyagokról.

Több műanyag van a Tiszában, mint korábban hittük

2025. augusztus 31. 11:10

A PET Kupa keretében vett tiszaladányi Tisza-vízvizsgálat során 1000 literből több mint 150 mikroműanyag-részecske került elő – és ez csak a jéghegy csúcsa.