Életmód, gasztronómia

A csípős paprika csodálatos gyógyhatása

Agrofórum Online

A csípős paprika és a chilipaprika nem ugyanaz, viszont számos jótékony hatásuk van a szervezetünkre, ha mértékkel, de fogyasztjuk. Az ayurvédikus étkezésben is külön említik a fűtő ételek között, de ha ismerjük a hatásmechanizmusát, akkor hamar megkedveljük a csípős ízeket.

A chilipaprikát és sok csípőspaprika-fajtát sokan nem tudnak jól emészteni. Ennek többnyire egészségügyi oka van, de ok lehet az elkészítés módja is. A legtöbb chilitermék ecetes, és így nem is feltétlen a csípőssel van a baja a gyomornak, hanem az ecetes étellel. Most ebbe talán ne is menjünk bele, hogy ennek mi a humánorvoslás irányából az oka és megoldása, inkább méltassuk kicsit a chilipaprikát és a csípős paprikákat.

A chilipaprika/ csípős paprika eredete és sokfélesége

A chilipaprika a trópusi, szubtrópusi égövről származik és legismertebb termőhelyeiről az utóbbi évtizedekben vándorolt el az egész világra. Magyarországon is többezer chilitermesztő van, szinte lehet azt mondani, hogy hazánk lett a chili új Mekkája, mert a közel 10 millió emberre lassan jut 10 ezer chilitermesztő, ha így haladunk.

A chilipaprikák közül egyesek a cserjés paprika (Capsicum frutescens), mások a közönséges paprika (Capsicum annuum), a bogyós paprika (Capsicum baccatum) vagy a kínai paprika (Capsicum chinense) változatai.

A Cayanne-bors micsoda valójában?

A Cayanne-bors valójában nem borsféle, eredetileg egy fűszerkeverék, mely elég csípős. A Cayanne egy chilipaprika-fajta, melynek elegáns, piros, vastag húsú paprikája karikára vágva is kedvelt savanyúságba való alapanyag. A Cayanne-bors elnevezés onnan jött, hogy a chilis fűszerkeverékek alapját képezi ez a paprikafajta durva porrá őrölve.

Piros Csípős paprika
A chilipaprikának számos jótékony hatása ismert (fotó: Pexels)

Indiában, Afrikában és Ázsiában nagy hagyománya van

A fűszeres ételek mellett a csípős és pikáns ételek alapját adja a csípős paprika és a chilipaprika. Mivel fokozza a nyál- és a gyomornedvek termelődését a kutatások alapján, így emésztést serkentő hatása miatt vált ennyire kedveltté.

A chilipaprikának számos jótékony hatása ismert már, és rengeteg kutatást végeztek a kapszaicinnel, hogy feltérképezzék tudományos oldalról is.

Angol kutatók mutattak rá, hogy az erős fűszerezés növelheti a fogyókúra eredményességét, ami jó hír lehet így az életmódváltóknak is. A felgyorsult anyagcsere során ugyanis a szervezet többet éget el a zsírraktárakból a kutatás szerint.

A paprika termése olyan fontos ásványi anyagok forrása, mint a kálium, a foszfor és a kalcium, valamint Béta-karotint és bioflavonoidokat is tartalmaz, mely anyagok semlegesítik a szabadgyököket, így bizonyos védelmet nyújtanak a rák ellen – jelent meg egy neves orvosi szaklapban 2016-ban.

Magas provitamin-tartalma védi a hámszövetet (a bőrt és a nyálkahártyát), elősegíti a sebek gyógyulását, megelőzi a bőrbetegségeket, erősíti a látást.

TIPPEM: Bár itt a sebek gyógyulása kapcsán fontosnak tartom megjegyezni, mint szerzői mellékzönge, hogy véletlenül se kenjük magunkra a chilipaprika kapszaicinnel teli nedvét, mert biztosan csillagokat fogunk látni tőle és akár még égési sérüléseket is okozhat!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

5 elfeledett népi étel, amivel az ünnepi időszakot is feldobhatjuk

2025. december 27. 14:10

A mindennapi rohanásban sokszor nehezebb kitalálni, hogy mi legyen az ebéd vagy a vacsora, mint elkészíteni az ételt. Ehhez adunk néhány tippet.

A téli desszertek királya: így lesz tökéletes a sült alma

2025. december 24. 14:10

Egyszerű desszert, mégis könnyű elrontani. A sült alma sikere az almán múlik, és néhány apró trükkön.

A fahamu egy „titkos” dologra is jó, tényleg nem érdemes kidobni

2025. december 21. 09:10

A tűzifa elégetése után keletkező melléktermék, a fahamu nemcsak a kertben, de a háztartásban is jó szolgálatot tehet.

Csodába illő módon menekült meg egy egész falu, a túlélés furcsa taktikáját választották

2025. december 20. 16:10

Hogyan lehetne megállítani a kistelepülések gyors elnéptelenedését? Egy új módszer most felcsillantja a reményt.

Hogyan tartósítsuk el: ha túl sok paradicsom és paprika terem

2021. szeptember 5. 08:00

Előfordul még a kezdő kertészekkel is, hogy hirtelen sok termény keletkezik és pont a paprika és a paradicsom az, amit nehezebb hosszútávon betárolni. Ilyenkor jönnek a tartósítási megoldások!

Paradicsom barna termésráncosodás vírust azonosítottak Lengyelországban

2021. június 1. 05:39

A paradicsom barna termésráncosodás vírust ismét fellelték Lengyelország három régiójában.

Sűrűbbre vagy ritkábbra ültessem? (II. rész) – Melegigényes zöldségfajok ültetése

2024. április 16. 09:10

Szabadföldre kockázattal április végétől, biztonságosan a talajmenti fagyok elmúltával, május közepétől ültethetők az úgynevezett melegigényes, két nagy és fontos családhoz, a burgonyafélékhez és a kabakosokhoz tartozó zöldségfélék.

Több lehet a hajtatott paradicsom és az uborka idén

2019. június 1. 10:33

A mennyiségi növekedés hatására a termelői árak és a fogyasztói árak is apadnak, jelentős árcsökkenésre azonban a "lecsószezonig" még várni kell, az június végén, július elején várható.