Életmód, gasztronómia

A csípős paprika csodálatos gyógyhatása

Agrofórum Online

A csípős paprika és a chilipaprika nem ugyanaz, viszont számos jótékony hatásuk van a szervezetünkre, ha mértékkel, de fogyasztjuk. Az ayurvédikus étkezésben is külön említik a fűtő ételek között, de ha ismerjük a hatásmechanizmusát, akkor hamar megkedveljük a csípős ízeket.

A chilipaprikát és sok csípőspaprika-fajtát sokan nem tudnak jól emészteni. Ennek többnyire egészségügyi oka van, de ok lehet az elkészítés módja is. A legtöbb chilitermék ecetes, és így nem is feltétlen a csípőssel van a baja a gyomornak, hanem az ecetes étellel. Most ebbe talán ne is menjünk bele, hogy ennek mi a humánorvoslás irányából az oka és megoldása, inkább méltassuk kicsit a chilipaprikát és a csípős paprikákat.

A chilipaprika/ csípős paprika eredete és sokfélesége

A chilipaprika a trópusi, szubtrópusi égövről származik és legismertebb termőhelyeiről az utóbbi évtizedekben vándorolt el az egész világra. Magyarországon is többezer chilitermesztő van, szinte lehet azt mondani, hogy hazánk lett a chili új Mekkája, mert a közel 10 millió emberre lassan jut 10 ezer chilitermesztő, ha így haladunk.

A chilipaprikák közül egyesek a cserjés paprika (Capsicum frutescens), mások a közönséges paprika (Capsicum annuum), a bogyós paprika (Capsicum baccatum) vagy a kínai paprika (Capsicum chinense) változatai.

A Cayanne-bors micsoda valójában?

A Cayanne-bors valójában nem borsféle, eredetileg egy fűszerkeverék, mely elég csípős. A Cayanne egy chilipaprika-fajta, melynek elegáns, piros, vastag húsú paprikája karikára vágva is kedvelt savanyúságba való alapanyag. A Cayanne-bors elnevezés onnan jött, hogy a chilis fűszerkeverékek alapját képezi ez a paprikafajta durva porrá őrölve.

Piros Csípős paprika
A chilipaprikának számos jótékony hatása ismert (fotó: Pexels)

Indiában, Afrikában és Ázsiában nagy hagyománya van

A fűszeres ételek mellett a csípős és pikáns ételek alapját adja a csípős paprika és a chilipaprika. Mivel fokozza a nyál- és a gyomornedvek termelődését a kutatások alapján, így emésztést serkentő hatása miatt vált ennyire kedveltté.

A chilipaprikának számos jótékony hatása ismert már, és rengeteg kutatást végeztek a kapszaicinnel, hogy feltérképezzék tudományos oldalról is.

Angol kutatók mutattak rá, hogy az erős fűszerezés növelheti a fogyókúra eredményességét, ami jó hír lehet így az életmódváltóknak is. A felgyorsult anyagcsere során ugyanis a szervezet többet éget el a zsírraktárakból a kutatás szerint.

A paprika termése olyan fontos ásványi anyagok forrása, mint a kálium, a foszfor és a kalcium, valamint Béta-karotint és bioflavonoidokat is tartalmaz, mely anyagok semlegesítik a szabadgyököket, így bizonyos védelmet nyújtanak a rák ellen – jelent meg egy neves orvosi szaklapban 2016-ban.

Magas provitamin-tartalma védi a hámszövetet (a bőrt és a nyálkahártyát), elősegíti a sebek gyógyulását, megelőzi a bőrbetegségeket, erősíti a látást.

TIPPEM: Bár itt a sebek gyógyulása kapcsán fontosnak tartom megjegyezni, mint szerzői mellékzönge, hogy véletlenül se kenjük magunkra a chilipaprika kapszaicinnel teli nedvét, mert biztosan csillagokat fogunk látni tőle és akár még égési sérüléseket is okozhat!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

Aranyvessző: természetes gyógyír vagy túlértékelt csodaszer?

2025. május 9. 11:10

Az aranyvessző hazánkban is ismert gyógynövény, amelyet évezredek óta használnak különféle egészségügyi problémák enyhítésére.

Húsvéti termelői piacok és kézműves vásárok

2025. április 19. 13:10

Húsvét előtt országszerte rendezett termelői piacok és kézműves vásárok élénkítik a helyi gazdaságot, és ápolják a húsvéti hagyományokat.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

Örülhetnek a hajtató kertészetek, májusban pályázati kiírás érkezhet

2024. március 14. 11:10

A hajtatott paprika és paradicsom ma már egész évben megtalálható a boltok polcain, április közepétől pedig az ágazat teljes egészében nemcsak a hazai, hanem az exportpiacokat is friss, egészséges áruval látja el.

Mi fúrja meg a paprika termését?

2023. július 31. 04:39

Érdekes károsításra lettem figyelmes a paprikánál az elmúlt időszakban. A terméseken lyukak láthatók. Mi fúrja meg így a paprika termését?

673 millió forintból nemesíthetnek zöldségeket

2019. augusztus 5. 11:16

A projekt célja négy fajnál (paprika, borsó, uborka és dinnye) növényfiziológiai mérések segítségével olyan hibridek létrehozása, amelyek a klímaváltozásból adódó külső tényezők okozta stresszfaktoroknak a lehető legjobban ellenállnak.

A trágyázás és a minőség összefüggése a primőrök termesztésében

2022. március 11. 04:36

Az egyes kémiai elemek (növényi tápelemek) hatása nagyon eltérő, tekintettel arra, hogy különféle élettani folyamatokban vesznek részt, ennek megfelelően hiányuk és túladagolásuk is a legkülönfélébb módon jelentkezik, a termésminőséget számos vonatkozásban befolyásolják.