Életmód, gasztronómia

A csípős paprika csodálatos gyógyhatása

Agrofórum Online

A csípős paprika és a chilipaprika nem ugyanaz, viszont számos jótékony hatásuk van a szervezetünkre, ha mértékkel, de fogyasztjuk. Az ayurvédikus étkezésben is külön említik a fűtő ételek között, de ha ismerjük a hatásmechanizmusát, akkor hamar megkedveljük a csípős ízeket.

A chilipaprikát és sok csípőspaprika-fajtát sokan nem tudnak jól emészteni. Ennek többnyire egészségügyi oka van, de ok lehet az elkészítés módja is. A legtöbb chilitermék ecetes, és így nem is feltétlen a csípőssel van a baja a gyomornak, hanem az ecetes étellel. Most ebbe talán ne is menjünk bele, hogy ennek mi a humánorvoslás irányából az oka és megoldása, inkább méltassuk kicsit a chilipaprikát és a csípős paprikákat.

A chilipaprika/ csípős paprika eredete és sokfélesége

A chilipaprika a trópusi, szubtrópusi égövről származik és legismertebb termőhelyeiről az utóbbi évtizedekben vándorolt el az egész világra. Magyarországon is többezer chilitermesztő van, szinte lehet azt mondani, hogy hazánk lett a chili új Mekkája, mert a közel 10 millió emberre lassan jut 10 ezer chilitermesztő, ha így haladunk.

A chilipaprikák közül egyesek a cserjés paprika (Capsicum frutescens), mások a közönséges paprika (Capsicum annuum), a bogyós paprika (Capsicum baccatum) vagy a kínai paprika (Capsicum chinense) változatai.

A Cayanne-bors micsoda valójában?

A Cayanne-bors valójában nem borsféle, eredetileg egy fűszerkeverék, mely elég csípős. A Cayanne egy chilipaprika-fajta, melynek elegáns, piros, vastag húsú paprikája karikára vágva is kedvelt savanyúságba való alapanyag. A Cayanne-bors elnevezés onnan jött, hogy a chilis fűszerkeverékek alapját képezi ez a paprikafajta durva porrá őrölve.

Piros Csípős paprika
A chilipaprikának számos jótékony hatása ismert (fotó: Pexels)

Indiában, Afrikában és Ázsiában nagy hagyománya van

A fűszeres ételek mellett a csípős és pikáns ételek alapját adja a csípős paprika és a chilipaprika. Mivel fokozza a nyál- és a gyomornedvek termelődését a kutatások alapján, így emésztést serkentő hatása miatt vált ennyire kedveltté.

A chilipaprikának számos jótékony hatása ismert már, és rengeteg kutatást végeztek a kapszaicinnel, hogy feltérképezzék tudományos oldalról is.

Angol kutatók mutattak rá, hogy az erős fűszerezés növelheti a fogyókúra eredményességét, ami jó hír lehet így az életmódváltóknak is. A felgyorsult anyagcsere során ugyanis a szervezet többet éget el a zsírraktárakból a kutatás szerint.

A paprika termése olyan fontos ásványi anyagok forrása, mint a kálium, a foszfor és a kalcium, valamint Béta-karotint és bioflavonoidokat is tartalmaz, mely anyagok semlegesítik a szabadgyököket, így bizonyos védelmet nyújtanak a rák ellen – jelent meg egy neves orvosi szaklapban 2016-ban.

Magas provitamin-tartalma védi a hámszövetet (a bőrt és a nyálkahártyát), elősegíti a sebek gyógyulását, megelőzi a bőrbetegségeket, erősíti a látást.

TIPPEM: Bár itt a sebek gyógyulása kapcsán fontosnak tartom megjegyezni, mint szerzői mellékzönge, hogy véletlenül se kenjük magunkra a chilipaprika kapszaicinnel teli nedvét, mert biztosan csillagokat fogunk látni tőle és akár még égési sérüléseket is okozhat!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A tűzifa károsíthatja is a kályhánkat, kevesen vannak tisztában ezzel

2025. december 8. 16:10

A tűzgyújtásnak megvan a maga „trükkje”, érdemes néhány jó tanácsot megfogadni, ha a kályhánkat, kandallónkat, kazánunkat hosszú távon szeretnénk megbízhatóan használni.

Bámulatos, mire képes a hagymahéj tea – próbálja ki!

2025. december 8. 07:10

Ki gondolta volna, hogy a konyhai hulladéknak hitt hagymahéj decemberben az egyik legkeresettebb természetes erősítővé válik?

Van értelme eltüzelni a korhadt fát? A kérdés jogosabb, mint bárki gondolná

2025. december 6. 09:10

Nem mindegy, hogy milyen az a fa, amit beledobunk a kályhánkba, kandallónkba, kazánunkba? Egyáltalán nem, és egy szakértő meg is magyarázza, miért.

Spórolhat a főnök a fűtésen a dolgozók kárára? A válasz több mint meglepő

2025. december 5. 09:10

A munkaadó határozza meg, milyen hőmérsékleti körülmények között dolgozzanak a munkavállalói? Egyáltalán nem, erre is egzakt jogszabályi előírások vannak.

Paprikatermesztés szabadföldön

2025. szeptember 10. 13:10

Magyarország a szabadföldi paprikatermesztés északi határán helyezkedik el, így termesztése kockázatosabb.

Miért sárgulnak a paprika- és paradicsompalánták levelei?

2023. április 13. 04:38

Miért sárgulhatnak a saját nevelésű paprika- és paradicsompalánták levelei? Mit csinálhattam rosszul?

Miért nőnek túl magasra és dőlnek el a szobában nevelt palánták?

2024. március 19. 04:39

Egy kérdéssel fordulok Önökhöz. Miért nőnek túl magasra és dőlnek el a szobában nevelt paprika- és paradicsompalántáim?

Hihetetlen változatosságot mutató zöldségfajunk: a paprika

2020. március 21. 13:35

A paprika a Solanaceae (Burgonyafélék) családba tartozik, világszerte mintegy 20 faját termesztik, ebből azonban csak 5 számít igazán elterjedtnek. Egyes típusait (fajait) nem friss zöldségként, hanem elsősorban (vagy kizárólagosan) fűszerként, fűszerező anyagként használják fel. Csípősségét a benne lévő kapszaicin nevű vegyület okozza.