Életmód, gasztronómia

Az ukrán gabonák növényvédőszer-maradványai a lisztekbe is átkerültek?

Agrofórum Online

Mivel nemrégiben peszticideket találtak ukrán gabonaszállítmányokban, ezért most a legnépszerűbb boltokban kapható búza finomlisztek növényvédőszer-maradvány tartalmát vizsgálták meg Csehországban és Szlovákiában.

A Lidl, a dm Bio, a Tesco,  a Penny boltjaiban 18 márkájú hagyományos, búza finomliszt mintáit vetettek alá laboratóriumi ellenőrzésnek a dTest fogyasztói szervezet munkatársai.

Mindennek az volt az előzménye, hogy Szlovákiában, az Ukrajnából érkező gabonában az elmúlt hónapokban peszticidek jelenlétét mutatták ki. Ekkor Samuel Vlčan, a mezőgazdasági és vidékfejlesztési tárca vezetője fokozott óvatosságot kért a malomipari szereplőktől az Európai Unión kívülről származó gabonával kapcsolatosan.

A jelenlegi vizsgálatot megelőzte egy 2020-as is, amelyet szintén a dTest végzett. Akkor semmilyen problémát nem tártak fel a termékeknél, a vizsgált minták többsége teljesen tiszta volt, illetve a talált  maradványok, a megengedett határokon belül voltak.

A jelenlegi alkalommal is megnyugtatóak voltak az eredmények, amelyek a következőképpen foglalhatóak össze: 15 minta teljesen  maradványmentes volt, három esetében találtak ugyan peszticid-maradványokat (Český mlynář Smooth búzaliszt (21,90 CZK/kg), Předměřice Light búzaliszt (26,90 CZK/kg) és Ramill Smooth búzaliszt (28,90 CZK/kg) ),a határértéket azonban ezek sem haladták meg. 

Mindez a magyar fogyasztók számára is lényeges információ, hiszen még mindig igen sokan a szomszédos országokban vásárolják meg az alapvető élelmiszereket, így a lisztet is. 

Mit rejt a csomagolás, vagyis mit jelentenek a jelölések?

Ha már megkönnyebbültünk, hogy a lisztjeink nem tartalmaznak növényvédőszer-maradványokat, akkor érdemes végig gondolni, tisztában vagyunk-e azzal, hogy mit jelentenek a csomagoláson fellehető jelölések.

Liszt kisokos 

A liszteket csoportosíthatjuk a gabona fajtája, szemcsemérete, hamutartalma alapján. A gabona fajtája alapján a liszt lehet búza-, rozs-, tönkölybúza-, kukoricaliszt stb. Szemcseméret szerint pedig sima lisztről vagy ún.  fogós lisztről beszélhetünk. A hamutartalom pedig az  izzítás és kénsavas kezelés után visszamaradó anyagot jelenti, ez adja a színét a lisztnek.

Melyik mire való?

A búzaliszt fő típusai: finomliszt, kenyérliszt, teljes kiőrlésű búzaliszt, fogós liszt, Graham-liszt.

A finomliszt apró szemcseméretű, alacsony korpatartalmú, világos színárnyalatú, így főképp a sűrítéshez, panírozáshoz, kelt tészták és sütemények készítésekor vesszük le a polcról. A kenyérliszt (pl.: BL 80; BL 112; BL 160) több héjrészt tartalmaz mint a finomliszt,  sötétebb színű is annál. Nevének megfelelően kenyérfélékhez a legalkalmasabb.

A teljes kiőrlésű liszt (BL 200), a búzaszem külső rétegeit (korpa) és a csírát is tartalmazza. A fogós liszt, rétesliszt vagy grízes liszt a finomlisztnél lényegesen érdesebb tapintású, nagyobb szemcseméretű. Mivel sikértartalma – amely főként a tészta rugalmasságát és nyújthatóságát határozza meg – az őrlés során kevéssé károsodott, ezért olyan termékeknél használják, ahol a jó sikérminőség elsőrendű követelmény.

Mi mit jelent?

A búza- és rozslisztek csomagolásán, a beavatatlanok számára, rejtélyes betű- és számkombinációk sorakoznak. Ezek a jelölések a Magyar Élelmiszerkönyvben rögzítetteknek megfelelően a következőket jelentik: 

Az első betű a búzát (B), a rozst (R), a durumbúzát (D), a Graham-búzát (G), a tönkölybúzát (TB) jelöli. A második betű a szemcseméretet: L= liszt – apró szemcséjű finomliszt, F=fogós, FF=kétszer-fogós, FFF=háromszor-fogós – durva szemcseméretű (pl. rétesliszt), D=dara. A szám pedig a hamutartalmat fejezi ki. Minél nagyobb ez az érték, annál több a lisztben a korpa, ezáltal az ásványi anyagok aránya, illetve minél kisebb ez a szám, annál fehérebb a liszt.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A csipkebogyó így őrzi meg erejét: szüret és feldolgozás szabályai

2025. szeptember 6. 14:10

A csipkebogyó gazdag C-vitamin-tartalma miatt értékes gyógynövény. A megfelelő időben szedve és feldolgozva egész télen kincset ér.

Házias ízek, illatok, hagyományok – ilyen a Nyitott Porták varázsa

2025. szeptember 1. 08:10

Egy nap alatt bejárni Szatmár-Bereget? A Nyitott Porták rendezvényen szarvasmarhától a kötött tésztáig, lekvárfőzéstől a házi süteményekig mindent átéltem.

Tiszta fejjel a pálinkáról: mitől igazi a hungarikum? + videó

2025. augusztus 26. 16:10

Csak hazai gyümölcsből, szigorú szabályok mentén: Barabás Attila nagymester lerántja a leplet a pálinkáról keringő tévhitekről.

Házilag készített körömvirágkenőcs: recept!

2025. augusztus 24. 16:10

Természetes sebgyógyító és bőrápoló: készítsen otthon körömvirágkenőcsöt, amely megnyugtatja, regenerálja és védi bőrét!

Mivel tudom megakadályozni a lisztharmat fertőzését a szőlőnél?

2023. június 28. 04:38

Házikertben a szőlőn megjelent a lisztharmat. Az utolsó permetezésem ellene 06.15-én volt Topas+Ridomil Gold+Thiovit kombinációval. A fertőzést mivel tudom blokkolni? A felszívódó szernek 10 nap után nem kellene hosszabb védelmet nyújtani?

Megjelent a Nufarmer Magazin 32. száma!

2022. április 5. 10:37

Magazinunkban azokat a gyomirtó, gomba- és rovarölő termékeket, valamint technológiákat mutatjuk be, amelyek tavasszal hatékonyan használhatók a szántóföldi kultúrákban, szőlőben és gyümölcsösökben.

Tavaszi növényvédelem kalászosokban

2020. február 26. 08:02

Ahogy tavaly, úgy 2020-ban is bevált növényvédő szereket, kipróbált növényvédelmi technológiákat ajánlunk a jövedelmező gabonatermesztéshez.

AM: a fenntartható növényvédelemhez a növényorvosok munkája nélkülözhetetlen

2023. február 21. 15:31

Magyarország egyetért azzal, hogy csökkenteni kell a növényvédőszerek használatát, de olyan uniós megállapodásra van szükség, amely megtalálja a kényes egyensúlyt az egészségügyi, a környezet- és klímavédelmi, valamint a versenyképességi és gazdasági szempontok között.