Életmód, gasztronómia

Egy virágkötészet napi tevékenységei II. rész

Agrofórum Online

A korábbi cikkből megtudhattuk, melyek azok a fontos lépések, melyek nélkülözhetetlenek egy virágüzletben, ha megérkezik a rendelt cserepes áru. Ezek az információk otthonunkban is hasznosak lehetnek, hiszen minél nagyobb odafigyeléssel alakítjuk ki új környezetüket, annál hosszabb ideig pompáznak majd ablakunkban, kertünkben, vagy díszítik otthonunkat. Az alapvető gondoskodás, tisztán tartás, elszáradt, fertőzött növények eltávolítása, megfelelő és szellőzött közeg kialakítása minden növény esetében nélkülözhetetlen, legyen szó vágott, vagy cserepes virágról.

A vágott virágok tartásáról…

0. Újrahasznosítás

Nulladik pontként íme egy apró javaslat, mellyel megkönnyíthetjük az életünket: léteznek olyan cserepes növények, melyek valamilyen oknál fogva nem az elvárásoknak megfelelően fejlődtek, kisebb a virága az elvártnál, vagy egyszerűen nem piacképes. Ne dobjuk ki őket, várjuk meg a színes virágok megjelenését, vágjuk le őket, és tegyük csokorba vagy vázába. Az üzletekben is így hasznosítják őket, és nem titok, hogy van is rá igény. Például egy agapantusz vagy kála remekül mutat a vasárnapi ebéd asztalán. Emellett a növényt is segítjük, hiszen következő évben újult erővel hajt ki. (Egyesek igénylik a tavaszi átültetést, mindenképp járjunk utána, ha otthoni praktikához folyamodnánk.)

1. Szárvágás

Biztos vagyok benne, hogy számtalanszor hallottuk már a vágott virágok szárának visszavágását. De ismerjük a módját és miértjét? Ezt a folyamatot a virágüzletben a beérkezés után azonnal elvégzik, mi is cselekedjünk hát így otthon, legyen az bolti, piacos, vagy útszéli vásár. Miután kicsomagoltuk, egy éles késsel a szárvégeket ferdén, hosszú metszlappal vágjuk. Ennek célja, hogy a vizet minél nagyobb felületen képes legyen felvenni. Mivel a metszlap sejtjei viszonylag hamar elhalnak, elnyálkásodnak, ezért ilyenkor már nem képesek a víz felvételére. Így 1-2 naponta ismételjük a folyamatot, ezáltal a vízfelvevő képességet és az élettartamat növelhetjük.

2. Levéleltávolítás és megfelelő közeg

A virágüzletekben szinte elengedhetetlen, hogy a vázák rendszeresen fertőtlenítve és alaposan átmosva várják az újonnan érkező virágokat. A vázákba friss, tiszta vizet öntve helyezzük minél mélyebbre a növényeinket, melyekről előzőleg eltávolítottuk a vízzel érintkező leveleket. Ha ezt a lépést kihagyjuk, nagyobb eséllyel fertőződik meg a víz, vagy indul rothadásnak ez az élő szervezet. A higiénián kívül a tápanyagokról sem feledkeznek meg a szakemberek. Szintén élettartam növelés céljából a vízbe vágottvirág-tápot tehetnek, melyben a növény megtalálja a számára fontos ásványi sókat és cukrokat, de akár fertőzésgátló anyagokkal is elősegíthetik a betegségek elkerülését.

3. Tárolás és hőigény

Talán nem is gondolnánk mennyi tényező befolyásolja a vágott virágok minőségét még tárolás során is. Kerüljük a dohányfüstnek való kitettséget, valamint a zöldséggel, gyümölccsel való egy térben tárolást. A gyümölcsök és zöldségek etilén termelése korábbi elnyíláshoz vezet (magas etilén-tartalmú alap gyümölcsünk például az alma). Emellett a magas hőmérséklet a bimbók nyílását gyorsítja, mely tulajdonságát akár hasznunkra is fordíthatjuk, de a szakmabeliek olykor nyilasztó szereket is bevetnek a cél elérése érdekében. A vágott virágok piacképesek és hosszabb élettartamúak lesznek alacsonyabb hőmérsékleten. Ennek az egyszerű oka, hogy ilyenkor az életfolyamataik lelassulnak. A virágüzletekben ennek eleget téve éjszakára (vagy akár több napra is) hűtőbe helyezik, de fontos ismerni a hőigényüket, hiszen könnyen megfázhatnak.

Felhasznált irodalom: Tóth Imre – Dísznövényismeret virágkötőknek, 2000., Mezőgazda Kiadó

Fotókat készítette: Darab Zsuzsa (xyz weddings)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Elképesztően finom és egészséges – a makk-kávé visszatért!

2025. november 14. 14:10

Nemcsak egészséges, hanem lélekmelengető is: a makk-kávé a természet legújabb ajándéka a tudatos kávézóknak.

A méz, ami nem is virágból készül

2025. november 10. 16:10

Nem virágból származik, mégis az egyik legerősebb gyógyító méz: az erdei mézharmat tele van ásványi anyaggal és természetes antibiotikummal.

Lefagyaszthatjuk a kenyeret vagy sem? A válasz mindenkit meg fog lepni

2025. november 9. 11:10

A hűtőbe, fagyasztóba téve hosszabb időn keresztül megőrizhetjük ételeink minőségét. De vajon érdemes a kenyerekkel és más pékárukkal is így bánni?

Három módszer: így készül a tökéletes házi birsalmalé

2025. november 8. 14:10

Illatos, aranyló és egészséges – a házi birsalmalé a legjobb őszi ital, amit bárki könnyen elkészíthet otthon.

Mitől barnul meg a birs gyümölcsének húsa?

2022. november 11. 04:36

Bár idén sokat termett a birsalmánk, gyümölcsének húsa barna. Éretten szedtük és saját pincében tároltjuk. Már előző években is tapasztaltuk ezt az elváltozást. Mi okozza, lehet védekezni ellene?

Miért nem keltek ki a saját gyűjtésből származó paprikamagok?

2023. március 25. 11:37

Miért nem keltek ki a saját gyűjtésből származó paprikamagok? Én hibázhattam valamiben, vagy a magokkal lehetett a gond?

Mindent a laskagombáról

2024. február 22. 05:40

Ugyan a csiperkegomba töretlen sikeréhez még nem hasonlítható a laskagomba népszerűsége, de kiváló emészthetőségének és széles körű felhasználásának hála mára már megelőzte a keresettsége a shii-take gombáét.

Panasonic CO₂-es hűtős rendszer: precíz hőmérséklet-szabályozás a gombatárolásnál

2021. augusztus 1. 10:38

A készülékek hatékony, fenntartható és környezetbarát hűtést biztosítanak köszönhetően a természetes hűtőközegnek, a CO₂-nek.