Életmód, gasztronómia

Egy virágkötészet napi tevékenységei II. rész

Agrofórum Online

A korábbi cikkből megtudhattuk, melyek azok a fontos lépések, melyek nélkülözhetetlenek egy virágüzletben, ha megérkezik a rendelt cserepes áru. Ezek az információk otthonunkban is hasznosak lehetnek, hiszen minél nagyobb odafigyeléssel alakítjuk ki új környezetüket, annál hosszabb ideig pompáznak majd ablakunkban, kertünkben, vagy díszítik otthonunkat. Az alapvető gondoskodás, tisztán tartás, elszáradt, fertőzött növények eltávolítása, megfelelő és szellőzött közeg kialakítása minden növény esetében nélkülözhetetlen, legyen szó vágott, vagy cserepes virágról.

A vágott virágok tartásáról…

0. Újrahasznosítás

Nulladik pontként íme egy apró javaslat, mellyel megkönnyíthetjük az életünket: léteznek olyan cserepes növények, melyek valamilyen oknál fogva nem az elvárásoknak megfelelően fejlődtek, kisebb a virága az elvártnál, vagy egyszerűen nem piacképes. Ne dobjuk ki őket, várjuk meg a színes virágok megjelenését, vágjuk le őket, és tegyük csokorba vagy vázába. Az üzletekben is így hasznosítják őket, és nem titok, hogy van is rá igény. Például egy agapantusz vagy kála remekül mutat a vasárnapi ebéd asztalán. Emellett a növényt is segítjük, hiszen következő évben újult erővel hajt ki. (Egyesek igénylik a tavaszi átültetést, mindenképp járjunk utána, ha otthoni praktikához folyamodnánk.)

1. Szárvágás

Biztos vagyok benne, hogy számtalanszor hallottuk már a vágott virágok szárának visszavágását. De ismerjük a módját és miértjét? Ezt a folyamatot a virágüzletben a beérkezés után azonnal elvégzik, mi is cselekedjünk hát így otthon, legyen az bolti, piacos, vagy útszéli vásár. Miután kicsomagoltuk, egy éles késsel a szárvégeket ferdén, hosszú metszlappal vágjuk. Ennek célja, hogy a vizet minél nagyobb felületen képes legyen felvenni. Mivel a metszlap sejtjei viszonylag hamar elhalnak, elnyálkásodnak, ezért ilyenkor már nem képesek a víz felvételére. Így 1-2 naponta ismételjük a folyamatot, ezáltal a vízfelvevő képességet és az élettartamat növelhetjük.

2. Levéleltávolítás és megfelelő közeg

A virágüzletekben szinte elengedhetetlen, hogy a vázák rendszeresen fertőtlenítve és alaposan átmosva várják az újonnan érkező virágokat. A vázákba friss, tiszta vizet öntve helyezzük minél mélyebbre a növényeinket, melyekről előzőleg eltávolítottuk a vízzel érintkező leveleket. Ha ezt a lépést kihagyjuk, nagyobb eséllyel fertőződik meg a víz, vagy indul rothadásnak ez az élő szervezet. A higiénián kívül a tápanyagokról sem feledkeznek meg a szakemberek. Szintén élettartam növelés céljából a vízbe vágottvirág-tápot tehetnek, melyben a növény megtalálja a számára fontos ásványi sókat és cukrokat, de akár fertőzésgátló anyagokkal is elősegíthetik a betegségek elkerülését.

3. Tárolás és hőigény

Talán nem is gondolnánk mennyi tényező befolyásolja a vágott virágok minőségét még tárolás során is. Kerüljük a dohányfüstnek való kitettséget, valamint a zöldséggel, gyümölccsel való egy térben tárolást. A gyümölcsök és zöldségek etilén termelése korábbi elnyíláshoz vezet (magas etilén-tartalmú alap gyümölcsünk például az alma). Emellett a magas hőmérséklet a bimbók nyílását gyorsítja, mely tulajdonságát akár hasznunkra is fordíthatjuk, de a szakmabeliek olykor nyilasztó szereket is bevetnek a cél elérése érdekében. A vágott virágok piacképesek és hosszabb élettartamúak lesznek alacsonyabb hőmérsékleten. Ennek az egyszerű oka, hogy ilyenkor az életfolyamataik lelassulnak. A virágüzletekben ennek eleget téve éjszakára (vagy akár több napra is) hűtőbe helyezik, de fontos ismerni a hőigényüket, hiszen könnyen megfázhatnak.

Felhasznált irodalom: Tóth Imre – Dísznövényismeret virágkötőknek, 2000., Mezőgazda Kiadó

Fotókat készítette: Darab Zsuzsa (xyz weddings)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kiderült, miből készítik a növényi alapú mézet, óriási a felháborodás

2025. december 13. 16:10

Húspótlók, tojáspótlók és más efféle élelmiszerek már az európai piacokon is találhatók, a mézpótló viszont sokaknál keltett megütközést.

Napi 1000 liter vizet teremtettek a semmiből, valóságos csoda történt

2025. december 12. 09:10

2,2 milliárd ember nem jut megfelelő, egészséges ivóvízhez a Földön. Nekik is megoldást jelenthet egy új, amerikai-izraeli találmány, amely zéró energiabefektetéssel működik. Valódi csoda!

Szénsavas vízzel öntözve sokat ártok a szobanövényeknek? A válasz meglepő lesz

2025. december 10. 16:10

A kissé állott, szobahőmérsékletű esővíz talán a legjobb a szobanövények öntözéséhez, ám ez nem mindenki számára elérhető. Ilyenkor jönnek elő a különleges alternatívák.

Olcsó karácsonyi trükkök: ünnepi klasszikusok diómentesen, recepttel

2025. december 10. 08:10

Idén a dió ára sokakat sokkol, de a karácsonyi sütésről ezért még nem mondunk le. Kipróbált receptjeinkkel könnyen pótolható az alapanyag.

A teljesen narancssárga sütőtök már érettnek tekinthető?

2025. október 17. 04:40

Szeretném megkérdezni Önöktől, hogy a teljesen narancssárga sütőtököt minden esetben érettnek tekinthetjük?

Miért barnul meg az alma gyümölcshúsa a magház körül?

2024. január 21. 04:38

A tavalyi almatermések húsa belül megbarnult, a héjon semmi tünet nem látható, ránézésre egészségesnek látszanak a gyümölcsök. A barnulás a magok körül fejlődött ki, nem egyenletes a megjelenése. Mi lehet a baj? Szeretném a jövőben megelőzni a betegséget.

Almatárolás felsőfokon

2022. augusztus 4. 07:32

Napjainkban a hosszútávú tárolásra a termelők motivációja inkább a felvásárlási ár lehetséges emelkedése lett, amely sajnos nem midig váltja be a hozzá fűzött reményeket.

Mit tegyünk, ha sok a csemegeszőlő a kertben?

2022. október 22. 05:38

Nézzük is sorban, melyek a mi bevált trükkjeink, ha nagyon sok a szőlő a kertben.