Életmód, gasztronómia

Egy virágkötészet napi tevékenységei II. rész

Agrofórum Online

A korábbi cikkből megtudhattuk, melyek azok a fontos lépések, melyek nélkülözhetetlenek egy virágüzletben, ha megérkezik a rendelt cserepes áru. Ezek az információk otthonunkban is hasznosak lehetnek, hiszen minél nagyobb odafigyeléssel alakítjuk ki új környezetüket, annál hosszabb ideig pompáznak majd ablakunkban, kertünkben, vagy díszítik otthonunkat. Az alapvető gondoskodás, tisztán tartás, elszáradt, fertőzött növények eltávolítása, megfelelő és szellőzött közeg kialakítása minden növény esetében nélkülözhetetlen, legyen szó vágott, vagy cserepes virágról.

A vágott virágok tartásáról…

0. Újrahasznosítás

Nulladik pontként íme egy apró javaslat, mellyel megkönnyíthetjük az életünket: léteznek olyan cserepes növények, melyek valamilyen oknál fogva nem az elvárásoknak megfelelően fejlődtek, kisebb a virága az elvártnál, vagy egyszerűen nem piacképes. Ne dobjuk ki őket, várjuk meg a színes virágok megjelenését, vágjuk le őket, és tegyük csokorba vagy vázába. Az üzletekben is így hasznosítják őket, és nem titok, hogy van is rá igény. Például egy agapantusz vagy kála remekül mutat a vasárnapi ebéd asztalán. Emellett a növényt is segítjük, hiszen következő évben újult erővel hajt ki. (Egyesek igénylik a tavaszi átültetést, mindenképp járjunk utána, ha otthoni praktikához folyamodnánk.)

1. Szárvágás

Biztos vagyok benne, hogy számtalanszor hallottuk már a vágott virágok szárának visszavágását. De ismerjük a módját és miértjét? Ezt a folyamatot a virágüzletben a beérkezés után azonnal elvégzik, mi is cselekedjünk hát így otthon, legyen az bolti, piacos, vagy útszéli vásár. Miután kicsomagoltuk, egy éles késsel a szárvégeket ferdén, hosszú metszlappal vágjuk. Ennek célja, hogy a vizet minél nagyobb felületen képes legyen felvenni. Mivel a metszlap sejtjei viszonylag hamar elhalnak, elnyálkásodnak, ezért ilyenkor már nem képesek a víz felvételére. Így 1-2 naponta ismételjük a folyamatot, ezáltal a vízfelvevő képességet és az élettartamat növelhetjük.

2. Levéleltávolítás és megfelelő közeg

A virágüzletekben szinte elengedhetetlen, hogy a vázák rendszeresen fertőtlenítve és alaposan átmosva várják az újonnan érkező virágokat. A vázákba friss, tiszta vizet öntve helyezzük minél mélyebbre a növényeinket, melyekről előzőleg eltávolítottuk a vízzel érintkező leveleket. Ha ezt a lépést kihagyjuk, nagyobb eséllyel fertőződik meg a víz, vagy indul rothadásnak ez az élő szervezet. A higiénián kívül a tápanyagokról sem feledkeznek meg a szakemberek. Szintén élettartam növelés céljából a vízbe vágottvirág-tápot tehetnek, melyben a növény megtalálja a számára fontos ásványi sókat és cukrokat, de akár fertőzésgátló anyagokkal is elősegíthetik a betegségek elkerülését.

3. Tárolás és hőigény

Talán nem is gondolnánk mennyi tényező befolyásolja a vágott virágok minőségét még tárolás során is. Kerüljük a dohányfüstnek való kitettséget, valamint a zöldséggel, gyümölccsel való egy térben tárolást. A gyümölcsök és zöldségek etilén termelése korábbi elnyíláshoz vezet (magas etilén-tartalmú alap gyümölcsünk például az alma). Emellett a magas hőmérséklet a bimbók nyílását gyorsítja, mely tulajdonságát akár hasznunkra is fordíthatjuk, de a szakmabeliek olykor nyilasztó szereket is bevetnek a cél elérése érdekében. A vágott virágok piacképesek és hosszabb élettartamúak lesznek alacsonyabb hőmérsékleten. Ennek az egyszerű oka, hogy ilyenkor az életfolyamataik lelassulnak. A virágüzletekben ennek eleget téve éjszakára (vagy akár több napra is) hűtőbe helyezik, de fontos ismerni a hőigényüket, hiszen könnyen megfázhatnak.

Felhasznált irodalom: Tóth Imre – Dísznövényismeret virágkötőknek, 2000., Mezőgazda Kiadó

Fotókat készítette: Darab Zsuzsa (xyz weddings)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Húsvéti termelői piacok és kézműves vásárok

2025. április 19. 13:10

Húsvét előtt országszerte rendezett termelői piacok és kézműves vásárok élénkítik a helyi gazdaságot, és ápolják a húsvéti hagyományokat.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Hogyan tároljuk be a diót?

2022. november 1. 10:37

Gyakori kérdések listáján szerepel ez a kérdés: hogyan jobb a diót tárolni? Évekig eláll a dió, ha jól tároljuk: valódi tippeket mutatunk be a sikeres diótárolásért.

Mészkerülő növények és amit tudni érdemes róluk

2022. május 10. 05:38

A mésszel a talajban több gond is van. Nem csak önmagában az, ha olyan növényt ültetünk a meszes talajba, ami nem bírja a meszet, de még a betárolásnál is gond lehet például egyes gyümölcsöknél.

Betárolt gabona költséghatékony hő és nedvesség csökkentése síktárolókban!

2018. november 5. 12:36

Sikeres megoldás egy mobil gabonaszellőztető (Tayfun) alkalmazása, amit akár csak egy kis körzetben történő gabona szellőztetésére (gócpont kezelésre), de akár az egész síktárolónk átszellőztetésére is használhatunk.

Élelmiszer-tárolás okosan II. – Mennyi ideig tárolhatjuk az ételeket a hűtőszekrényben?

2023. január 21. 05:37

Bármennyire is kényelmes megoldás az élelmiszerek és ételek hűtőszekrényben történő tárolása, bizony ügyelnünk kell arra, hogy a megfelelő módon tároljuk a betevőt, és ne lépjük túl azt az időt, amin belül az étel még biztonságosan elfogyasztható. Lássuk, milyen ételeket és mennyi ideig ajánlott tárolni a hűtőszekrényben!