Életmód, gasztronómia

Élelmiszer-pazarlás megelőzése szüretkor

Agrofórum Online

Kerttulajdonosként és termelőként is nagy felelősségünk van az élelmiszer-pazarlás témakörében is. Ez nemcsak az ökolábnyom kérdését feszegeti, hanem egy olyan problémát is, hogy rengeteg élelmiszer kerül azért kukába, mert „már nem olyan szép”.

Természetes szokása a legtöbb embernek, hogy csak a tökéletes zöldséget vagy gyümölcsöt eszi meg. Az élelmiszer-pazarlás többnyire itt kezdődik, de idesorolható az is, amikor ismerjük a szöveget: „Most dobjam ki a csomagolt jégsalátát, vagy várjam meg, míg megromlik?” És persze ez csak poénkodás, de a valóság az, hogy sokkal több élelmiszer romlik meg a hűtőben, mint az elvárható lenne. Túlvásárlás miatt, és nem reálisan, szemünkkel vásárlás okán fordul elő ez többnyire.

De a termelői oldalon is keletkezik élelmiszer-hulladék, mi több, még a házikertben is!

Kicsit görbe, kicsit savanyú, de a mienk

Nem, nem a filmből akartam idézni az ominózus déligyümölcsnél elmondottakat, hanem arra a klasszikus esetre utaltam, hogy a sérült gyümölcs és zöldség sokszor a házikertben is a komposzton végzi. Pedig a legtöbb csak szépséghibás, és kompótba, lekvárba rakva azokat, ki kérdezi meg, hogy vajon milyen nagy vagy szép volt a gyümölcs?

Szaktanácsadóként dolgoztam egy olyan mezőgazdasági cégnek, aki multihoz szállított be és egy méretellenőrző rendszeren keresztül került lecsomagolásra a zöldség. Ami nem ment át a szín/méret/forma vizsgán, az ment egy ládába ömlesztve, és vagy kiöntötték a gazdaság egy csücskében, vagy ment a marhák elé. Igen: több tonna élelmiszer, ami igazából szemétként volt kezelve. Nézni is rossz volt, és amúgy nem mellesleg sok dolgozó hazavitte volna szíve szerint, csak nem engedték nekik.

Nem kell mindet kidobni, a java cefrének még jó lehet! (fotó: https://pixabay.com/hu/photos/almák-gyümölcs-rothadt-pazarlás-7464059/)

Házikerti szinten ami nem megy át a frissfogyasztásra való szűrőnkön, azt dolgozzuk fel!

A zöldségek és gyümölcsök feldolgozása nemcsak az öngondoskodást teszi lehetővé, de csökkenti a kidobni való alapanyag mennyiségét is.

Egy kicsi és görbe paprika, egy félig még jó paradicsom ugyanúgy megfelelő lecsóként, mintha a „patentül” szép termény került volna bele. Vegyük elő a régi szakácskönyveket, melyekben még szuper hagyományos receptek vannak a befőzési időszakra.

Ugyanígy nagy kedvencem az úgynevezett dobálós savanyúság, amikor a hűtőszekrény fiókjában már kicsit szikkadt sárgarépát, paprikát ugyanúgy beledobálhatjuk a savanyúságba, mint a friss terményt. A savanyúságlében megszívják magukat és egy tökéletes végeredmény, egy vegyes savanyúság lesz belőle, amivel megmentettünk nagyon sok kiló kidobandó élelmiszert.

Az élelmiszer-pazarlás ellen tudatossággal védekezhetünk, és nagyon sok praktika áll rendelkezésre, hogy valóban tehessünk ellene, és ne csak beszéljünk róla!

A végcél meg a cefre lenne?

Jó magyar szokás szerint – és itt a pálinkamesterek fel is húzzák a szemöldöküket és mordulnak egyet – a magyar ember lassan bármiből tud pálinkát főzni. Nem az a célom, hogy erre buzdítsak mindenkit, de van az a gyümölcs, ami például még kiváló lehet akár cefréhez is. Tehát elrugaszkodhatunk a klasszikus lekvár-lecsó-savanyúság háromszögtől, mert ezernyi és egy receptet találhatunk ki, és nyugodt szívvel pálinkafőzésre vagy almaborra is kalkulálhatunk, ha annyira sok a gyümölcs.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tiszta fejjel a pálinkáról: mitől igazi a hungarikum? + videó

2025. augusztus 26. 16:10

Csak hazai gyümölcsből, szigorú szabályok mentén: Barabás Attila nagymester lerántja a leplet a pálinkáról keringő tévhitekről.

Házilag készített körömvirágkenőcs: recept!

2025. augusztus 24. 16:10

Természetes sebgyógyító és bőrápoló: készítsen otthon körömvirágkenőcsöt, amely megnyugtatja, regenerálja és védi bőrét!

A házi befőttek és dzsemek készítése hódít: íme a legjobb házi ötletek!

2025. augusztus 24. 05:40

A házi befőzés nemcsak hasznos, hanem örömteli elfoglaltság is, amelyben akár az egész család részt vehet.

Rejtett hibák, durva szabályszegések – ez a Nébih mérlege

2025. augusztus 22. 14:10

Több mint 160 ellenőrzést végzett a Nébih a nyári szezonban. Az első kör tapasztalatai alapján javul a higiénia, de nem mindenhol.

Élelmiszerek népszerűsítését finanszírozza az Európai Unió

2018. október 23. 14:37

Az Európai Bizottság 172,5 millió euróval (mintegy 55,2 milliárd forint) finanszírozza az uniós agrár-élelmiszeripari termékek népszerűsítését Európában és világszerte – közölte az uniós bizottság.

FruitVeB: gyorsítani kell a támogatások kifizetését

2020. április 7. 07:36

A kifizetési kérelmek sok projekt esetében már 6 hónapja benyújtásra kerültek, de nagyon lassú a kifizetési kérelmek ügyintézése.

Szabadföldi zöldségtermesztés a hétvégi telkünkön talajtakarással

2018. április 25. 14:40

Községeink határában elterülő, családi tulajdonban lévő kisebb telkek sok lehetőséget rejtenek magukban. Többek között megteremhet rajta számos zöldség- és gyümölcsféle is a család szükségletének kielégítésére.

Zöldségtermesztőknek a foszfortrágyázásról

2023. január 17. 11:28

Jól ismert hazai növénytermesztési lapunkban nemrég egy írás jelent meg a foszforról, amelyben a szerző az alacsony talaj-foszforszintet a hazai termőföldek egyik termés-limitáló tényezőjének nevezte. A zöldségfélék esetében nem végeztünk felmérést, nincsenek külön pontos ismereteink a szántóföldi zöldségfélékkel hasznosított területek foszforellátottságáról, ha nem is limitáló tényező, de valószínű a tápanyagellátás egyik gyenge, vagy éppen a leggyengébb láncszeme.