Életmód, gasztronómia

Élelmiszer-pazarlás megelőzése szüretkor

Agrofórum Online

Kerttulajdonosként és termelőként is nagy felelősségünk van az élelmiszer-pazarlás témakörében is. Ez nemcsak az ökolábnyom kérdését feszegeti, hanem egy olyan problémát is, hogy rengeteg élelmiszer kerül azért kukába, mert „már nem olyan szép”.

Természetes szokása a legtöbb embernek, hogy csak a tökéletes zöldséget vagy gyümölcsöt eszi meg. Az élelmiszer-pazarlás többnyire itt kezdődik, de idesorolható az is, amikor ismerjük a szöveget: „Most dobjam ki a csomagolt jégsalátát, vagy várjam meg, míg megromlik?” És persze ez csak poénkodás, de a valóság az, hogy sokkal több élelmiszer romlik meg a hűtőben, mint az elvárható lenne. Túlvásárlás miatt, és nem reálisan, szemünkkel vásárlás okán fordul elő ez többnyire.

De a termelői oldalon is keletkezik élelmiszer-hulladék, mi több, még a házikertben is!

Kicsit görbe, kicsit savanyú, de a mienk

Nem, nem a filmből akartam idézni az ominózus déligyümölcsnél elmondottakat, hanem arra a klasszikus esetre utaltam, hogy a sérült gyümölcs és zöldség sokszor a házikertben is a komposzton végzi. Pedig a legtöbb csak szépséghibás, és kompótba, lekvárba rakva azokat, ki kérdezi meg, hogy vajon milyen nagy vagy szép volt a gyümölcs?

Szaktanácsadóként dolgoztam egy olyan mezőgazdasági cégnek, aki multihoz szállított be és egy méretellenőrző rendszeren keresztül került lecsomagolásra a zöldség. Ami nem ment át a szín/méret/forma vizsgán, az ment egy ládába ömlesztve, és vagy kiöntötték a gazdaság egy csücskében, vagy ment a marhák elé. Igen: több tonna élelmiszer, ami igazából szemétként volt kezelve. Nézni is rossz volt, és amúgy nem mellesleg sok dolgozó hazavitte volna szíve szerint, csak nem engedték nekik.

Nem kell mindet kidobni, a java cefrének még jó lehet! (fotó: https://pixabay.com/hu/photos/almák-gyümölcs-rothadt-pazarlás-7464059/)

Házikerti szinten ami nem megy át a frissfogyasztásra való szűrőnkön, azt dolgozzuk fel!

A zöldségek és gyümölcsök feldolgozása nemcsak az öngondoskodást teszi lehetővé, de csökkenti a kidobni való alapanyag mennyiségét is.

Egy kicsi és görbe paprika, egy félig még jó paradicsom ugyanúgy megfelelő lecsóként, mintha a „patentül” szép termény került volna bele. Vegyük elő a régi szakácskönyveket, melyekben még szuper hagyományos receptek vannak a befőzési időszakra.

Ugyanígy nagy kedvencem az úgynevezett dobálós savanyúság, amikor a hűtőszekrény fiókjában már kicsit szikkadt sárgarépát, paprikát ugyanúgy beledobálhatjuk a savanyúságba, mint a friss terményt. A savanyúságlében megszívják magukat és egy tökéletes végeredmény, egy vegyes savanyúság lesz belőle, amivel megmentettünk nagyon sok kiló kidobandó élelmiszert.

Az élelmiszer-pazarlás ellen tudatossággal védekezhetünk, és nagyon sok praktika áll rendelkezésre, hogy valóban tehessünk ellene, és ne csak beszéljünk róla!

A végcél meg a cefre lenne?

Jó magyar szokás szerint – és itt a pálinkamesterek fel is húzzák a szemöldöküket és mordulnak egyet – a magyar ember lassan bármiből tud pálinkát főzni. Nem az a célom, hogy erre buzdítsak mindenkit, de van az a gyümölcs, ami például még kiváló lehet akár cefréhez is. Tehát elrugaszkodhatunk a klasszikus lekvár-lecsó-savanyúság háromszögtől, mert ezernyi és egy receptet találhatunk ki, és nyugodt szívvel pálinkafőzésre vagy almaborra is kalkulálhatunk, ha annyira sok a gyümölcs.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Miért csökken a vegánok száma? Most minden kiderül!

2025. augusztus 3. 11:10

Sok fogyasztó elbizonytalanodott a vegán étrend hatékonyságában: egészségi, gazdasági és ízélménybeli okokból térnek vissza húsos ételekhez.

Bioforradalom küszöbén: szárnyal a kereslet, bírják-e a hazai gazdák?

2025. július 21. 08:10

Rekord ütemben nő a bioélelmiszer-forgalom, csökken a biofelár, de a gazdáknak az átállás még mindig komoly kihívás.

Mi legyen a barackkal? Tippek a kajszi otthoni feldolgozásához

2025. július 12. 16:10

A friss barack gyorsan romlik, de szerencsére sokoldalú gyümölcs: mutatjuk, hogyan és mire dolgozhatjuk fel a nyár egyik legnépszerűbb termését.

5 ok, amiért a levendula nélkülözhetetlen otthon

2025. július 3. 16:10

A levendula nem csak illatos virág: nyugtat, szépít, fűszerez, és molyűzőként is működik – valódi kincs a háztartásban és a kertben is.

Stressz ,,helyett” gyümölcsöt és zöldséget!

2023. január 2. 15:25

Az Edith Cowan Egyetem (ECU) új kutatása szerint a gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend folytatása csökkenti a stresszt.

Végveszélyben a torma!

2018. december 12. 09:37

A mostani magas árak elképzelhető, hogy új termelőket vonzanak be, akik jó lehetőséget látnak a torma termesztésében, és várható, hogy akár új tőkét is tudnak invesztálni az ágazatba, de akad olyan gazda is, aki most, a csúcson kívánja ezt a munkát abbahagyni. Az ágazat legnagyobb problémája továbbra is a munkaerőhiány,

A belföldi fejes saláta termelői ára 15 százalékkal csökkent

2018. március 25. 09:41

A Budapesti Nagybani Piacon a belföldi fejes saláta kínálata egész évben folyamatos - olvasható az Agrárgazdasági Kutató Intézet zöldségpiaci jelentésében.

Mégis elfagyott, pedig betakartam!

2023. szeptember 22. 08:10

Lassan vége szeptembernek, és elmúlik a Vénasszonyok nyara is, elmúlnak a napsütéses, nappal kellemesen meleg, éjjel enyhén hűvös napok. Hogy mit hoz az október, azt nem lehet megjósolni, nem tudható, hogy a még talpon álló paprika, a gombabetegségektől megmenekült paradicsom, a másodvetésű bokorbab meddig bírja, vagy a Halottak napjára ültetett krizantém megmarad-e.