Életmód, gasztronómia

Milyen egészségügyi előnyökkel jár a paradicsom fogyasztása? 

Agrofórum Online

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma Agrárkutatási Szolgálatának (ARS) és az Ohio Állami Egyetem (OSU) tudósai egy nemrég közzétett tanulmányban azt vizsgálták, hogy a paradicsom milyen egészségügyi előnyökkel járhat.

Az állatokkal végzett kutatások kimutatták, hogy a paradicsom beépítése az étrendbe csökkentheti az olyan krónikus betegségek előfordulását, mint a prosztata- és a májrák. Úgy vélték, hogy ezekért elsősorban a paradicsom által természetesen termelt vegyületek felelősek.

Az étkezés során történő felszívódást követően a paradicsomfélékben található vegyületek közül sok a májba vándorol, ahol lebomlanak. Egyes vegyületek egy ideig megmaradnak, míg mások gyorsan távoznak a szervezetből.

Eközben a májban vagy más szövetekben e vegyületek némelyike megváltoztathatja a génexpressziót olyan módon, amely pozitív egészségügyi előnyökkel jár. A kutatók a múltban nagyrészt a likopinra összpontosítottak, egy pigmentre, amely a paradicsom piros színét adja. A paradicsom azonban több ezer vegyületet termel, és kimutatták, hogy a paradicsomfogyasztás több előnnyel jár, mint a likopin önmagában. Az „összkép” szemlélete hiányzott.

Hat a májra

„Tudjuk, hogy a paradicsomfogyasztás számos egészségügyi előnnyel jár, és tanulmányunk célja az volt, hogy mélyebbre merüljünk abban, mi történik paradicsomfogyasztáskor abból a szempontból, hogy mi szívódik fel, és hogyan változik a génexpresszió – mondta Michael Dzakovich Ph.D., a USDA-ARS Gyermektáplálkozási Kutatóközpont tudósa.

Ahelyett, hogy csak egy vegyületre összpontosítottunk volna, a metabolizmusnak nevezett technológiát használtuk fel, hogy széleskörűen profilozzuk, hogyan változik több száz kémiai vegyület a májban a paradicsomfogyasztás következtében.

Transzkriptomikát is használtunk, hogy megmérjük, hogyan változik egyszerre az összes kimutatható gén a májban. Ez a megközelítés értékes betekintést nyújtott számunkra azokba a lehetséges mechanizmusokba, amelyek révén a paradicsomfogyasztás hatással van a májra és potenciálisan az egész szervezetre.”

Olyan egerek májszövetét vizsgálták a tudósok, amelyeket kontroll étrenddel vagy paradicsommal dúsított kontroll étrenddel etettek, hogy meghatározzák, milyen paradicsom vegyületeket találtak a májban, és hogyan változott a génexpresszió.

A paradicsommal táplált egerek kétféle étrendet kaptak, amelyekhez kereskedelmi forgalomban kapható narancssárga és piros paradicsomfajtákat adtak. Mivel kémiailag nem minden paradicsomfajta azonos, több fajta használata lehetővé tette annak átfogóbb vizsgálatát, hogy a paradicsomfogyasztás általában hogyan hat a májra.

Csökkentik a koleszterin felszívódását

„Számos olyan metabolitot [az anyagcsere során keletkező molekulákat] fedeztünk fel, amelyekről még soha nem számoltak be a májban. A vérben, a bőrben és a vizeletben már több ilyen vegyületet is találtak, de adataink azt mutatják, hogy ezek a molekulák sokkal kiterjedtebben metabolizálódnak, mint ahogyan azt eddig gondoltuk –  nyilatkozta Dzakovich.

A metabolitok a paradicsomban egyedülálló módon termelődő szteroid alkaloidokból származnak. A szteroid alkaloidokról mind in vitro [laboratóriumi], mind állatkísérletekben kimutatták, hogy csökkentik a koleszterin felszívódását, csökkentik a rákos sejtek szaporodását és csökkentik az izomsorvadást.

Emellett hasonlítanak számos, a szervezet által előállított fontos jelző molekulákhoz. Ésszerűnek tűnik a feltevés, hogy ezek a paradicsomban található vegyületek olyan csoportjának részét képezhetik, amelyek jótékony hatással vannak az emberi egészségre.”

Emellett a tudósok megfigyelték, hogy a paradicsomfajtától függetlenül megnövekedett a xenobiotikus anyagcserével kapcsolatos gének aktiválódása, vagyis egy sor olyan biológiai folyamaté, amely segít a szervezetünknek méregteleníteni magát.

Ez arra a feltételezésre vezette a kutatókat, hogy a paradicsom az emberi egészségre gyakorolt egyik jótékony hatása abban rejlik, miszerint elősegíti a potenciálisan mérgező vegyületek kiválasztását lehetővé tevő enzimek termelődését. Hasonló génexpressziós profilokat hoztak összefüggésbe a rák kialakulásának megelőzésével a káposztafélékhez (például a brokkolihoz) hasonló zöldségek fogyasztása miatt.

(Fotó: LoggaWiggler/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Levághatom a szomszédból átnyúló faágakat és akár el is tüzelhetem azokat?

2025. december 2. 09:10

Mit tehetünk azokkal az ágakkal, levelekkel, termésekkel, amelyek a szomszéd fájáról, bokráról potyognak át hozzánk? A válasz meglepő!

Virágmézek gyógyhatásai – melyik mire jó?

2025. december 2. 08:10

A virágmézek nemcsak édes finomságok, hanem természetes gyógyszerek is: minden mézfajta másképp segíti a szervezet működését és gyógyulását.

Öt étel, amely valóban életveszélyes lehet

2025. november 29. 07:10

Van öt olyan élelmiszer a világon, amelynél egyetlen hiba is végzetes lehet – mégis milliók fogyasztják nap mint nap.

Komposztálhatunk télen is, ha betartjuk ezeket az alapvető szabályokat

2025. november 23. 09:10

A szerves hulladék „eltüntetésének” megfelelő módszere a komposztálás. Ezt mindenki a meleg időhöz köti, pedig télen sem kell lemondanunk róla.

Rhizobium rhizogenes járvány tört ki egy belga paradicsomtermesztőnél

2024. január 2. 15:40

Belgiumban egy 3,8 hektáros területen működő paradicsomtermesztő a Rhizobium rhizogenes fertőzés kirobbanásával szembesült, amelynek egyik jellemző tünete a túlzott gyökérnövekedés.

Növényvédelmi előrejelzés: a hőség a kártevőknek kedvez

2018. augusztus 8. 06:21

A sok évre visszatekintő meteorológiai statisztikák alapján a július a legmelegebb hónap. Erre cáfolt rá az augusztus első dekádjára jellemző hőséghullám. A nappali legmagasabb hőmérséklet az utóbbi napokban 30 0C- alatt ritkán járt, az éjszaka pedig nem csökkent 20 0C alá. A hőséget csak ritkán enyhítették záporok, zivatarok.

Sűrűbbre vagy ritkábbra ültessem? (II. rész) – Melegigényes zöldségfajok ültetése

2024. április 16. 09:10

Szabadföldre kockázattal április végétől, biztonságosan a talajmenti fagyok elmúltával, május közepétől ültethetők az úgynevezett melegigényes, két nagy és fontos családhoz, a burgonyafélékhez és a kabakosokhoz tartozó zöldségfélék.

Paradicsompüré kényszermunkával? Kínai lehet az olasz paradicsom

2024. december 15. 14:10

A ZDF és a BBC televíziók kutatása szerint kényszermunkával készülhet Kínában a paradicsompüré, nem Olaszországból származik.