Életmód, gasztronómia

Milyen egészségügyi előnyökkel jár a paradicsom fogyasztása? 

Agrofórum Online

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma Agrárkutatási Szolgálatának (ARS) és az Ohio Állami Egyetem (OSU) tudósai egy nemrég közzétett tanulmányban azt vizsgálták, hogy a paradicsom milyen egészségügyi előnyökkel járhat.

Az állatokkal végzett kutatások kimutatták, hogy a paradicsom beépítése az étrendbe csökkentheti az olyan krónikus betegségek előfordulását, mint a prosztata- és a májrák. Úgy vélték, hogy ezekért elsősorban a paradicsom által természetesen termelt vegyületek felelősek.

Az étkezés során történő felszívódást követően a paradicsomfélékben található vegyületek közül sok a májba vándorol, ahol lebomlanak. Egyes vegyületek egy ideig megmaradnak, míg mások gyorsan távoznak a szervezetből.

Eközben a májban vagy más szövetekben e vegyületek némelyike megváltoztathatja a génexpressziót olyan módon, amely pozitív egészségügyi előnyökkel jár. A kutatók a múltban nagyrészt a likopinra összpontosítottak, egy pigmentre, amely a paradicsom piros színét adja. A paradicsom azonban több ezer vegyületet termel, és kimutatták, hogy a paradicsomfogyasztás több előnnyel jár, mint a likopin önmagában. Az „összkép” szemlélete hiányzott.

Hat a májra

„Tudjuk, hogy a paradicsomfogyasztás számos egészségügyi előnnyel jár, és tanulmányunk célja az volt, hogy mélyebbre merüljünk abban, mi történik paradicsomfogyasztáskor abból a szempontból, hogy mi szívódik fel, és hogyan változik a génexpresszió – mondta Michael Dzakovich Ph.D., a USDA-ARS Gyermektáplálkozási Kutatóközpont tudósa.

Ahelyett, hogy csak egy vegyületre összpontosítottunk volna, a metabolizmusnak nevezett technológiát használtuk fel, hogy széleskörűen profilozzuk, hogyan változik több száz kémiai vegyület a májban a paradicsomfogyasztás következtében.

Transzkriptomikát is használtunk, hogy megmérjük, hogyan változik egyszerre az összes kimutatható gén a májban. Ez a megközelítés értékes betekintést nyújtott számunkra azokba a lehetséges mechanizmusokba, amelyek révén a paradicsomfogyasztás hatással van a májra és potenciálisan az egész szervezetre.”

Olyan egerek májszövetét vizsgálták a tudósok, amelyeket kontroll étrenddel vagy paradicsommal dúsított kontroll étrenddel etettek, hogy meghatározzák, milyen paradicsom vegyületeket találtak a májban, és hogyan változott a génexpresszió.

A paradicsommal táplált egerek kétféle étrendet kaptak, amelyekhez kereskedelmi forgalomban kapható narancssárga és piros paradicsomfajtákat adtak. Mivel kémiailag nem minden paradicsomfajta azonos, több fajta használata lehetővé tette annak átfogóbb vizsgálatát, hogy a paradicsomfogyasztás általában hogyan hat a májra.

Csökkentik a koleszterin felszívódását

„Számos olyan metabolitot [az anyagcsere során keletkező molekulákat] fedeztünk fel, amelyekről még soha nem számoltak be a májban. A vérben, a bőrben és a vizeletben már több ilyen vegyületet is találtak, de adataink azt mutatják, hogy ezek a molekulák sokkal kiterjedtebben metabolizálódnak, mint ahogyan azt eddig gondoltuk –  nyilatkozta Dzakovich.

A metabolitok a paradicsomban egyedülálló módon termelődő szteroid alkaloidokból származnak. A szteroid alkaloidokról mind in vitro [laboratóriumi], mind állatkísérletekben kimutatták, hogy csökkentik a koleszterin felszívódását, csökkentik a rákos sejtek szaporodását és csökkentik az izomsorvadást.

Emellett hasonlítanak számos, a szervezet által előállított fontos jelző molekulákhoz. Ésszerűnek tűnik a feltevés, hogy ezek a paradicsomban található vegyületek olyan csoportjának részét képezhetik, amelyek jótékony hatással vannak az emberi egészségre.”

Emellett a tudósok megfigyelték, hogy a paradicsomfajtától függetlenül megnövekedett a xenobiotikus anyagcserével kapcsolatos gének aktiválódása, vagyis egy sor olyan biológiai folyamaté, amely segít a szervezetünknek méregteleníteni magát.

Ez arra a feltételezésre vezette a kutatókat, hogy a paradicsom az emberi egészségre gyakorolt egyik jótékony hatása abban rejlik, miszerint elősegíti a potenciálisan mérgező vegyületek kiválasztását lehetővé tevő enzimek termelődését. Hasonló génexpressziós profilokat hoztak összefüggésbe a rák kialakulásának megelőzésével a káposztafélékhez (például a brokkolihoz) hasonló zöldségek fogyasztása miatt.

(Fotó: LoggaWiggler/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kenyeret sütni újra menő – Mutatjuk, miért hódítanak az ősgabonák

2025. augusztus 19. 14:10

Ősi gabonák, bio minőség, valódi kovász: így lehet egészséges és különleges az idei új kenyér – mutatjuk, hogyan!

Így hasznosíthatja a cickafarkfüvet otthon

2025. augusztus 18. 13:10

A cickafarkfű erősíti az immunrendszert, enyhíti a görcsöket és sebgyógyító hatású – mutatjuk, hogyan használhatja hatékonyan!

Nyitott Porták Napjai – Gasztronómiai és kulturális kalandok

2025. augusztus 18. 08:10

Országszerte több mint 150 családi gazdaság, pince és manufaktúra nyitja meg kapuit 2025. augusztus 23. és október 4. között.

Édes, roppanós, friss – a tökéletes főtt kukorica receptje

2025. augusztus 8. 16:10

A friss kukorica édes és illatos, de csak akkor, ha tudjuk, hogyan főzzük meg helyesen. Mutatjuk a lépéseket a tökéletes eredményhez.

Paradicsom ápolása a vegyszermentes növényvédelem szem előtt tartásával

2024. május 31. 09:10

Sokkal könnyebb és egyszerűbb a szabadföldi növények gondozása, nem kell a fényhiány és a magas páratartalom miatt a betegségek fellépésével olyan mértékben számolni.

Hány fok kell ahhoz éjjel, hogy a palánták a fólia alatt ne károsodjanak?

2025. március 15. 04:37

Hány fok kell ahhoz éjjel, hogy a jelenleg cserepekben növő paradicsom- és paprikapalánták a fóliában éjszaka kinn maradhassanak károsodás nélkül? Nem fóliába kívánom kiültetni, hanem majd szabadföldbe, és kiültetésig tartanám ott, mivel nincs már máshol hely számukra.

A spanyol paradicsomtermesztőket csúnyán lekörözték a hollandok

2024. április 5. 16:40

Az almeriai paradicsomtermesztők az extrém hőség miatt rendkívül kevés termést tudnak betakarítani, miközben a hollandiai üvegházban termelt paradicsom valósággal elárasztja a spanyol piacot. 

Hódítanak a tájfajta paradicsompalánták

2023. április 21. 13:51

Újra hódíthatnak a kiskertekben a zamatos ízeket ígérő tájfajta, bio paradicsompalánták.