15℃ 10℃
október 10. Gedeon, Ferenc, Bendegúz
Életmód, gasztronómia

Tiltólistás ételek, amelyeket soha ne adjunk a kutyánknak

Agrofórum Online

Tévesen a legtöbben azt gondoljuk, hogy amit mi, emberek megehetünk, az a kutyánk számára is biztonságos, de ez nem így van. Az ő emésztőrendszerük ugyanis kicsit másképp működik, mint az emberé.

Ahogy vannak ételek, amelyek a kutyáknak és embereknek egyaránt egészségesek és ízletesek, vannak olyanok is, amelyeket mi akár mindennap elfogyaszthatunk, nekik azonban kis dózisban is halálos lehet. Gondoljunk itt például a mazsolára vagy a penészes dióra. Ez utóbbi a legtöbb kertben megtalálható, és amelyről kevesen tudják, mennyire veszélyes rájuk nézve. Éppen ezért nagyon fontos, hogy megtanuljuk, mely gyümölcsöket és zöldségeket ehetik a kutyák.

  • Avokádó
    Sosem szabad a kutyáknak avokádót adni. Az avokádó magja, héja és levelei persint tartalmaznak, egy olyan toxint, amely gyakran okoz hányást és hasmenést a kutyáknál. Az avokádó gyümölcsének húsos belseje ugyan nem tartalmaz annyi persint, mint a növény többi része, de a kutyák számára még így is túl sok lehet. Az avokádó húsa magas zsírtartalmú is, ami a kutyáknál gyomor- és bélrendszeri zavarokat, illetve hasnyálmirigy-gyulladást okozhat.
  • Cseresznye
    A kutyák nem ehetnek cseresznyét. A cseresznyemag ciánt tartalmaz, és mérgező a kutyák számára. A cián megzavarja a sejtek oxigénszállítását, ami azt jelenti, hogy a kutya vérsejtjei nem jutnak elegendő oxigénhez. Ha a kutya a kertben mégis lehullott cseresznyét evett, célszerű mielőbb állatorvoshoz fordulni.
  • Szőlő
    A kutyáknak soha nem szabad szőlőt (sem mazsolát!) enniük. Mind a szőlő, mind a mazsola mérgező a kutyák számára, függetlenül a kutya fajtájától, nemétől vagy korától. A szőlő annyira mérgező, hogy akut veseelégtelenséghez vezethet.
  • Paradicsom
    A kutyáknak kerülniük kell a paradicsom fogyasztását. Míg a paradicsom gyümölcsének érett húsa általában biztonságos a kutyák számára, a paradicsom zöld részei szolanint, mérgező anyagot tartalmaznak. A kutyának nagy mennyiségű paradicsomot kellene elfogyasztania ahhoz, hogy megbetegedjen, de a biztonság kedvéért jobb, ha egyáltalán nem fogyaszt paradicsomot.
  • Spárga
    A kutyák nem ehetnek spárgát. A spárga túl kemény ahhoz, hogy nyersen elfogyasztható legyen, és mire megfőzzük, hogy a kutyák számára elég puha legyen, a spárga elveszíti értékes tápanyagainak nagy részét.
  • Gomba
    A kutyáknak kerülniük kell a gombafogyasztást. A vadon termő gombák mérgezőek lehetnek a kutyák számára. Bár a világszerte előforduló 50 000 gombafajból csak 50-100 faj mérgező, ezek árthatnak a kutyának. Míg a vadon termő gombákról le kell mondani, a szupermarketben emberi fogyasztásra vásárolt, mosott gombák általában nem ártanak a kutyáknak.
  • Hagyma
    A kutyáknak soha nem szabad hagymát enniük. Ha a kutya mégis hagymát evett, haladéktalanul állatorvoshoz kell vinni. A hagyma, a póréhagyma és a metélőhagyma a legtöbb háziállat, különösen a macskák számára mérgező. A hagyma elfogyasztása a kutya vörösvérsejtjeinek megrepedését okozhatja, és hányást, hasmenést, gyomorfájást és hányingert is okozhat. A hagymamérgezés súlyosabb a japán kutyafajták, például az akitákra és a shiba inukra nézve, de minden kutya nagyon érzékeny rá.
  • Dió
    A dió az utóbbi években került fel a tiltólistára, ugyanis az ép dió kifejezetten egészséges. A dióburok-fúrólégy tevékenysége nyomán azonban a kertben lehullott dió sokszor válik penészessé, és mikotoxinnal szennyeződik. A fertőzött diót elfogyasztó kutyák néhány órán belül súlyos epilepsziaszerű tüneteket mutatnak, és gyors orvosi segítség nélkül el is pusztulhatnak. A lehullott, beteg diót mindig akkurátusan távolítsuk el!

Forrás: https://www.akc.org/expert-advice/nutrition/fruits-vegetables-dogs-can-and-cant-eat/

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mítosz vagy tudomány: a méhpempő valóban teljesítményfokozó?

2025. október 10. 11:10

A méhpempő hatásait számos legenda övezi. De vajon valóban javítja az immunrendszer működését és a fizikai teljesítményt, vagy csupán mítosz?

Baj van a sütőtökkel, ezekre ügyeljen fogyasztás előtt

2025. október 7. 16:10

Az év során ritkán jut a tányérunkra az édes és laktató sült tökből, aminek azonban a hátrányait is érdemes mérlegelni.

Chia mag: a titok az egészséges szívért

2025. október 2. 07:10

A chia mag apró, mégis óriási erejű szuperélelmiszer, amely gazdag tápanyagaival támogathatja egészségünket.

4+1 gyógynövény, ami elűzi a téli depressziót

2025. szeptember 27. 11:10

A téli hónapok hosszú, sötét napjai gyakran rontják a hangulatot és csökkentik az energiaszintet, ezért érdemes természetes megoldásokhoz, például gyógynövényekhez nyúlni, amelyek segíthetnek a testi-lelki egyensúly fenntartásában.

Óriásberuházás valósulhat meg Mosonmagyaróvár térségében

2019. május 20. 08:17

Ha a beruházás a tervek szerint elkészül, s jelentősen megnő a paprika-, paradicsom- és az uborkatermelés, az nemcsak a magyar piacot látja el egész évben, de magas hozzáadott értékű áruként jóval jövedelmezőbb, mint a gabonanövények értékesítése.

Hódítanak a tájfajta paradicsompalánták

2023. április 21. 13:51

Újra hódíthatnak a kiskertekben a zamatos ízeket ígérő tájfajta, bio paradicsompalánták.

Idén több hajtatott zöldséget takaríthatnak be a termelők

2018. április 23. 11:53

A magyar primőráru több szempontból jobb az importnál: a frissesség mellett a belföldön termelt fajták döntő többsége megfelel a magyar fogyasztói elvárásoknak és élelmiszerbiztonsági szempontból is megbízhatóbbak

Miért ízes a paradicsom?

2021. július 17. 07:36

A kutatócsoport által kifejlesztett új módszernek köszönhetően a pigmentkoncentrációk elemzése nagyszámú mintában, valamint más gyümölcsök és zöldségek esetében is sikerrel megoldható, amely információk hozzájárulhatnak nemesítési irányok kialakításához.