Életmód, gasztronómia

Tiltólistás ételek, amelyeket soha ne adjunk a kutyánknak

Agrofórum Online

Tévesen a legtöbben azt gondoljuk, hogy amit mi, emberek megehetünk, az a kutyánk számára is biztonságos, de ez nem így van. Az ő emésztőrendszerük ugyanis kicsit másképp működik, mint az emberé.

Ahogy vannak ételek, amelyek a kutyáknak és embereknek egyaránt egészségesek és ízletesek, vannak olyanok is, amelyeket mi akár mindennap elfogyaszthatunk, nekik azonban kis dózisban is halálos lehet. Gondoljunk itt például a mazsolára vagy a penészes dióra. Ez utóbbi a legtöbb kertben megtalálható, és amelyről kevesen tudják, mennyire veszélyes rájuk nézve. Éppen ezért nagyon fontos, hogy megtanuljuk, mely gyümölcsöket és zöldségeket ehetik a kutyák.

  • Avokádó
    Sosem szabad a kutyáknak avokádót adni. Az avokádó magja, héja és levelei persint tartalmaznak, egy olyan toxint, amely gyakran okoz hányást és hasmenést a kutyáknál. Az avokádó gyümölcsének húsos belseje ugyan nem tartalmaz annyi persint, mint a növény többi része, de a kutyák számára még így is túl sok lehet. Az avokádó húsa magas zsírtartalmú is, ami a kutyáknál gyomor- és bélrendszeri zavarokat, illetve hasnyálmirigy-gyulladást okozhat.
  • Cseresznye
    A kutyák nem ehetnek cseresznyét. A cseresznyemag ciánt tartalmaz, és mérgező a kutyák számára. A cián megzavarja a sejtek oxigénszállítását, ami azt jelenti, hogy a kutya vérsejtjei nem jutnak elegendő oxigénhez. Ha a kutya a kertben mégis lehullott cseresznyét evett, célszerű mielőbb állatorvoshoz fordulni.
  • Szőlő
    A kutyáknak soha nem szabad szőlőt (sem mazsolát!) enniük. Mind a szőlő, mind a mazsola mérgező a kutyák számára, függetlenül a kutya fajtájától, nemétől vagy korától. A szőlő annyira mérgező, hogy akut veseelégtelenséghez vezethet.
  • Paradicsom
    A kutyáknak kerülniük kell a paradicsom fogyasztását. Míg a paradicsom gyümölcsének érett húsa általában biztonságos a kutyák számára, a paradicsom zöld részei szolanint, mérgező anyagot tartalmaznak. A kutyának nagy mennyiségű paradicsomot kellene elfogyasztania ahhoz, hogy megbetegedjen, de a biztonság kedvéért jobb, ha egyáltalán nem fogyaszt paradicsomot.
  • Spárga
    A kutyák nem ehetnek spárgát. A spárga túl kemény ahhoz, hogy nyersen elfogyasztható legyen, és mire megfőzzük, hogy a kutyák számára elég puha legyen, a spárga elveszíti értékes tápanyagainak nagy részét.
  • Gomba
    A kutyáknak kerülniük kell a gombafogyasztást. A vadon termő gombák mérgezőek lehetnek a kutyák számára. Bár a világszerte előforduló 50 000 gombafajból csak 50-100 faj mérgező, ezek árthatnak a kutyának. Míg a vadon termő gombákról le kell mondani, a szupermarketben emberi fogyasztásra vásárolt, mosott gombák általában nem ártanak a kutyáknak.
  • Hagyma
    A kutyáknak soha nem szabad hagymát enniük. Ha a kutya mégis hagymát evett, haladéktalanul állatorvoshoz kell vinni. A hagyma, a póréhagyma és a metélőhagyma a legtöbb háziállat, különösen a macskák számára mérgező. A hagyma elfogyasztása a kutya vörösvérsejtjeinek megrepedését okozhatja, és hányást, hasmenést, gyomorfájást és hányingert is okozhat. A hagymamérgezés súlyosabb a japán kutyafajták, például az akitákra és a shiba inukra nézve, de minden kutya nagyon érzékeny rá.
  • Dió
    A dió az utóbbi években került fel a tiltólistára, ugyanis az ép dió kifejezetten egészséges. A dióburok-fúrólégy tevékenysége nyomán azonban a kertben lehullott dió sokszor válik penészessé, és mikotoxinnal szennyeződik. A fertőzött diót elfogyasztó kutyák néhány órán belül súlyos epilepsziaszerű tüneteket mutatnak, és gyors orvosi segítség nélkül el is pusztulhatnak. A lehullott, beteg diót mindig akkurátusan távolítsuk el!

Forrás: https://www.akc.org/expert-advice/nutrition/fruits-vegetables-dogs-can-and-cant-eat/

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mi legyen a barackkal? Tippek a kajszi otthoni feldolgozásához

2025. július 12. 16:10

A friss barack gyorsan romlik, de szerencsére sokoldalú gyümölcs: mutatjuk, hogyan és mire dolgozhatjuk fel a nyár egyik legnépszerűbb termését.

5 ok, amiért a levendula nélkülözhetetlen otthon

2025. július 3. 16:10

A levendula nem csak illatos virág: nyugtat, szépít, fűszerez, és molyűzőként is működik – valódi kincs a háztartásban és a kertben is.

Diéta alatt is lehet gyümölcsöt enni – mutatjuk, hogyan

2025. június 30. 16:10

Nem minden gyümölcs emeli meg hirtelen a vércukorszintet – mutatjuk, melyeket és hogyan fogyassza IR vagy diéta mellett is biztonsággal!

A borsmenta, ami megmenti a nyári kánikulától

2025. június 29. 14:10

A borsmenta hűsít, frissít és gyógyít: mutatjuk, hogyan használja italban, borogatásként, vagy akár aromaterápiában a nyári hónapokban!

Batátát a kertekbe! II. rész

2019. január 17. 05:38

A batátát nagy sor- és tőtávolságra ültetik, a kezdeti felgyomosodása igen jelentős lehet. Bár később, a hatalmas lombtömegének köszönhetően jó gyomelnyomó, a gyomprobléma megoldására érdemes agroszövetet használni. Homokos talajon termelt batátáról tövenként 1,5-2,5 kg termést takarítanak be, ahol az átlag gumóméret 200-600 g.

Hajtatott paprika tavaszi ültetése

2020. március 5. 04:36

Kétségtelen, a jövő útja a vízkultúrás hajtatás, de az úgynevezett előnövények után (pl. hónapos retek, karalábé, fejes saláta, kínai kel stb.), helye lesz a kései ültetésű paprikáknak.

Lila elszíneződés a paprika termésén - Mi okozza a jelenséget?

2019. március 13. 10:59

Néhány kártevő és betegség is kiválthatja az említett színelváltozást, de ilyen esetben egyéb jellegzetes, a kártevőre és kórokozóra jellemző tünetek is felfedezhetők a bogyón vagy a leveleken, amelyek egyértelművé teszik az antociánosodás okát. Többnyire a jelenség abiotikus környezeti tényezőkre vezethető vissza.

Mivel bűvölte el az embereket a zeller?

2024. május 11. 12:10

Érdemes a hazánkban a mai napig kedvelt zöldségnövény, a zeller érdekes fordulatokban gazdag történetével jobban megismerkedni.