Életmód

Hogyan kell helyesen főtt kukoricát készíteni?

Agrofórum Online

Azt hihetnénk, hogy a kukoricafőzés egyszerű: csak vízbe tesszük a kukoricacsöveket és megfőzzük, akár a tésztát. A valóság azonban távol áll ettől. Az igazi, ízes főtt kukorica ugyanis ennél sokkal körülményesebben készül.

Mára, bár hazánk agrárország, a főtt kukorica ára a Balaton partján elképesztő magasságba emelkedett. Persze, mondhatjuk, hogy aki a tűző napon, a 38 fokban a biciklijére erősített ládából árulja, megkérheti a bekerülési ár sokszorosát, de azért mindenki jobban jár, ha a főtt kukoricáját mégiscsak maga készíti el.

Honnan tudhatjuk, hogy friss a kukorica?

A kukoricacsövek ára mostanra szépen mérséklődött, mindegy, hogy a helyi kisboltban, a hipermarketekben vagy a piacon vesszük meg, ám mindig érdemes benézni a zöld levelek alá, hogy lássuk, milyen állapotú kukoricát kínálnak nekünk.

Ha a cső fele „üres”, vagyis csak a felén vannak kukoricaszemek, vagy a szemek túl fehérek és picik még, válasszunk másikat. Ha a kukoricaszemek „ráncosak”, akkor is nézzünk másik cső után, hiszen ezt azt jelenti, a kukorica már régóta a boltban áll. Az egészséges kukoricaszemek harsogó sárgák, feszesek, kerekek, az őket beborító levelek élénk zöldek, véletlenül sem szárazak!

A kukorica szezonja júniustól szeptemberig tart. Konzerv vagy fagyasztott kukoricát is vehetünk, de ez meg sem közelíti íz, állag és élmény tekintetében a frissen főtt kukoricát, így ezeket legfeljebb saláta alapanyagként használjuk, mintsem fő fogásként.

Hogyan főzzük meg a kukoricát?

  1. Először is, mossuk meg a csöveket, majd 2-3 kukoricacsőről húzzuk le a zöld leveleket és béleljük ki ezekkel egy fazék alját. Mehet rá a „kukoricabajusz” is, ettől csak még jobb ízeket kapunk.
  2. Eztán a levelekre rétegezzük a kukoricacsöveket, minden réteg közé újabb leveleket teszünk, és a fazék tetejét is levelekkel zárjuk.
  3. Felöntjük hideg vízzel a fazekat (nem sózzuk meg!) és az egészet és lefedve, takaréklángon főzni kezdjük. Az elpárolgó vizet időnként pótoljuk, és kb. 10-15 perc elteltével villával ellenőrizzük, megpuhulnak-e már a csövek. Fajtától függően a főzési idő változhat, néha 30-35 perc is szükséges lehet, de ezt látjuk a főzés során. Sózni azért nem szabad a kukoricát, mert megkeményednek a szemek.
  4. A főtt kukoricát frissen el kell fogyasztani. Ha marad, érdemes még aznap a saját főzőlevében állni hagyni és később elfogyasztani, ha pedig mindenképp el kell raknunk, fóliába csavarva, hűtőben tároljuk, különben kiszárad és kellemetlen állagú lesz.

Sok autós takarmánykukoricát lop a földekről…

Ez sajnos egy tipikus magyar szokás, ami egészen addig tart, amíg a tolvajok otthon rá nem jönnek, hogy a takarmánykukorica nem lesz olyan, mint a csemegekukorica. Igaz, ha enyhén cukros vízben főzik meg, valamivel jobban megpuhulnak a szemek, de akkor sem lesz összehasonlítható a csemegekukorica ízével és állagával.

Hogyan készítsünk grillezett kukoricát? 

Bár a magyarok jellemzően főtt kukoricát fogyasztanak a nyári hónapokban, a mediterrán országokban nagy divat a grillezett kukorica, amit ha egyszer megkóstol az ember, később maga is szívesen elkészíti.

Ez esetben a már elkészült főtt kukoricát kell olívaolajjal vagy ízes (fokhagymás, zöldfűszeres) fűszervajjal megkenni, saslikrúdra szúrni (akár kisebb-nagyobb hasábokra vágva), és a grillrácson időnként megforgatva egyenletesen megpirítani.

Remekül illik hozzá minden frissen sült húsféleség, grillsajt, grillpizza és a kevert saláták. Maga a grillezési idő néhány perc csupán, figyelni kell, hogy a kukoricaszemek csak megpiruljanak, de ne égjenek meg.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ünnepi asztaldíszek – zöldségekből

2024. december 17. 13:10

Ha asztaldísznek „álcázzuk” a zöldségeket, biztos, hogy jól fogynak majd, egészségesebbé téve a sokszor kalóriadús karácsonyi étkezést.

Gyűjtsük össze a tobozokat, áldani fogjuk magunkat érte!

2024. december 15. 10:10

Tudja, mi az a life hack? Olyan ötletes megoldás, amely megkönnyíti az életet otthon és a ház körül. Mutatunk néhányat a karácsonyi szezonra.

Alternatív fűtési megoldások: mikor érdemes faaprítékkal fűteni?

2024. december 13. 09:40

Ha valaki alternatív fűtési rendszerre szavaz, már a fatüzelésen belül is többféle megoldást választhat. Kinek ajánlott faaprítékot használni?

Aki spórol, miért költ hatezer forintot egy dubaji csokira?

2024. december 11. 13:10

Egyszerűen emelni az árakat, de semmi újat nem kínálni kockázatos stratégia, amely jogosan büntetendő a vásárlók részéről.

Stabilan első Európában a hazai csemegekukorica szegmens

2021. augusztus 11. 11:00

A koronavírus járvány és a bizonytalan időjárás ellenére stabil a kereslet a magyar csemegekukorica iránt. A közkedvelt zöldségféléből idén 30 ezer hektárról mintegy félmillió tonnát takaríthatnak be a termelők. A termény többségéből különféle feldolgozóipari termékek készülnek, amelyek keresett exportcikkek. Jó hír a gazdáknak, hogy új fajták bevezetésével nagyban sikerült visszaszorítani egy, a növény hozamát csökkentő vírust, hangzott el a Syngenta kabai szakmai rendezvényén.

A Laudis felhasználásának lehetőségei, tapasztalatai a csemegekukorica gyomirtásában

2019. április 28. 04:46

A Laudis azon kevés gyomirtó szerek egyike, amely engedélyeztetése, regisztrációja párhuzamosan folyt a különböző termesztési célú kukoricákban (hibrid-előállító vonalak, takarmánykukorica és csemegekukorica), és felhasználási engedélyét együtt is kapta meg a különböző termesztési célú kukoricákban.

Dél-Ukrajna titkos kertje: üvegházi csoda csemegekukoricával!

2024. március 28. 10:10

Ukrajna déli részén a termelők azon fáradoznak, hogy újabb „csodát” hozzanak létre, munkájuknak köszönhetően a csemegekukorica életre kelt az üvegházak melegében, és ha minden jól megy, hamarosan megjelenik az asztalokon is.

Ha csemegekukorica, akkor Magyarország!

2024. november 4. 09:10

Kevesen tudják, de hazánk nagyban hozzájárul a nemzetközi csemegekukorica-forgalomhoz, hiszen igen előkelő mennyiségű termést állítunk elő itthon. A csemegekukorica termesztéséről, növényvédelméről, nehézségekről, és kilátásokról készült riport.