Életmód, gasztronómia

Kedvet csinálnak a zöldség- és gyümölcsfogyasztáshoz

NAK – Sajtóközlemény

A Zöldség- és Gyümölcsnapot idén negyedik alkalommal hirdeti meg az Európai Friss Csapat program, hagyományosan június 17-ére, amikortól a hazai gyümölcsszezon a kezdetét veszi. A kezdeményezés célja kedvet csinálni a zöldség- és gyümölcsfogyasztáshoz, valamint népszerűsíteni a hazai agrárium igazán zamatos, szezonális termékeit.

Az Európai Friss Csapat program egész évben ösztönzi a zöldség- és gyümölcsfogyasztást, hiszen a hazai szezonális zöldségek és gyümölcsök minden évszakban azt biztosítják az emberi szervezetnek, amire annak szüksége van. Nyáron a frissítő, hűsítő gyümölcsök kerülnek előtérbe, hiszen ezek esnek a legjobban a hőségben. Általában édes és savanykás ízűek, víztartalmuk pedig magas.

Az édes íz harmonizál, egyensúlyba hozza a többi ízt, a savanykás íz összehúzó hatású, segíti a testet a folyadék, a nedvesség megtartásában, míg pótlásukban a gyümölcsök lédússága nyújt támogatást. Összességében elmondható, hogy a legtöbb nyári szezonális gyümölcs kiváló szomjoltó és fantasztikusan frissítő, hűsítő hatású. Ne felejtkezzünk meg arról sem, hogy emellett számos vitamin és ásványianyag is található bennük, amelyektől még kifejezetten egészségesek is.

Piros bogyós gyümölcsök: hűsítő, frissítő ízek a meleg nyári napokra

Az idei Zöldség- és Gyümölcsnapon a piros bogyós gyümölcsök kerülnek a középpontba, amelyek közé sokféle nyári gyümölcs sorolható: a ribiszke, a málna, az áfonya és a szeder, illetve ezek különböző típusai.

A bogyós gyümölcsökre általában jellemző, hogy tele vannak C-vitaminnal, ásványi anyagokkal és kifejezetten magas az antioxidáns-tartalmuk. Az antioxidánsok képesek semlegesíteni a káros szabadgyököket, így segítenek megelőzni számos betegség kialakulását és lassítják az öregedés folyamatait is. A málna ORAC értéke*, vagyis antioxidáns-képessége például az első helyen álla gyümölcsök között. A szeder egy amerikai kutatás** szerint 15 százalékkal emeli a vér antioxidáns-tartalmát. Ez az antioxidáns tulajdonság a piros bogyósok egyik legnagyobb előnye – azon túl, hogy jellegzetes, élénk színüket is ennek köszönhetik.

A piros bogyós gyümölcsök ízvilágát az édes-savanyú íz határozza meg, az áfonya és a fekete ribizli esetében kiegészülve a kesernyés, fanyar ízzel. A málna ebből a szempontból is különleges, mert egyedülálló, harmonikus íze, aromája és jellegzetes tulajdonságai miatt más gyümölccsel szinte alig helyettesíthető. A bogyós gyümölcsök édes-savanykás jellegzetes íze csak akkor élvezhető igazán, amikor a gyümölcsök már tökéletesen megértek.

Már a vásárlásnál érdemes odafigyelni!

A bogyós gyümölcsök vásárlásánál érdemes fokozottan odafigyelni, hogy ép és egészséges bogyójú gyümölcsöket válasszunk. Sőt az áfonya esetében az is fontos, hogy egyenletes legyen a szemeken a fehéres-szürkés viaszos védőréteg. A tompa színű, túl puhának, nyálkás felületűnek tűnő, esetleg nedves gyümölcsöket ajánlott elkerülni.

Tárolás előtt el kell távolítani a sérült vagy penészes bogyókat, így megakadályozható a többi bogyó megromlása. Hűtőben tartva 2-3 napig állnak el. Megmosni pedig csak közvetlenül a fogyasztás előtt szabad ezeket a gyümölcsöket, különben könnyen megpenészedhetnek.

A bogyó mindenbe jó!

Természetesen a bogyós gyümölcsök is frissen fogyasztva a legfinomabbak és így tartalmazzák a legtöbb tápanyagot, de elkészítési lehetőségeik is nagyon változatosak: hideg gyümölcsleves, lekvár, különböző sütemények, szörp, pohárkrém, turmix vagy egy frissítő smoothie. Szóval, mindenbe felhasználhatók, amik édes ízvilágúak, és jól passzol hozzájuk egy kis savanykás kontraszt.

A piros-lilás bogyós gyümölcsök színanyaga, növényi hatású vegyülete (fitonutriense) az antocianin, amely jó hatással van a szív- és érrendszerünkre és daganatmegelőző hatása is van

mondta el Fülöp Lili, az Európai Friss Csapat program dietetikusa. Hozzátette, hogy a szeder, a málna vagy a cseresznye gyakori, szezonális fogyasztásával nagy mennyiségű fitonutrienst tudunk a szervezetünkbe vinni, akár egy finom galette-tel, amely egy nagyon egyszerűen elkészíthető sütemény, és uzsonnára is bátran fogyasztható.

Zöldség- és Gyümölcsnap június 17-én

A Zöldség- és Gyümölcsnap a hazai gyümölcsszezon beköszöntével arra próbál mindenkit ösztönözni, hogy fogyasszon rendszeresen friss zöldséget és gyümölcsöt, lehetőleg minden étkezéskor, hiszen innentől a friss, zamatos hazai termesztésű gyümölcsök bőséges kínálata válik elérhetővé a piacokon és a boltokban. Mindenképpen érdemes szezonális, hazai termékeket választani, mert ezeket akkor szedik le, amikor a legfinomabbak, a legjobb minőségűek, helyben teremnek, nem utaznak több száz, több ezer kilométert és vásárlásukkal a helyi termelőket támogathatjuk.

Magyarország #ZöldségGyümölcsHőse 2023

A Zöldség- és Gyümölcsnapnak még egy hagyományos eleme van: a Magyarország Zöldség-Gyümölcs Hőse pályázat eredményhirdetése.

A NAK és edukációs programja, az Európai Friss Csapat április elején hirdette meg a Zöldség-Gyümölcs Hős pályázatot, azért, hogy elismerje az olyan személyek kiemelkedő teljesítményét, akik elkötelezetten tesznek a zöldség- és gyümölcsfogyasztás népszerűsítéséért hazánkban, kifejezetten a gyermekek körében. A pályázat június 7-én lezárult, és a beérkező pályamunkák közül a NAK zsűrije 2023-ban Magyarország Zöldség-Gyümölcs Hősének Petrilla Csaba történelem-földrajz szakos tanárt választotta, aki a Budapest XVIII. kerületi Gloriett Sportiskolai Általános IskolaZöld Közösség programjának részeként veteményest és gyümölcsöst alakított ki a gyerekekkel az iskolaudvaron, amelyet közösen gondoznak. A megtisztelő cím mellé, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara jóvoltából, 100 kilogramm zöldség és gyümölcs is jár a nyertesnek és a diákoknak.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Elképesztően finom és egészséges – a makk-kávé visszatért!

2025. november 14. 14:10

Nemcsak egészséges, hanem lélekmelengető is: a makk-kávé a természet legújabb ajándéka a tudatos kávézóknak.

A méz, ami nem is virágból készül

2025. november 10. 16:10

Nem virágból származik, mégis az egyik legerősebb gyógyító méz: az erdei mézharmat tele van ásványi anyaggal és természetes antibiotikummal.

Lefagyaszthatjuk a kenyeret vagy sem? A válasz mindenkit meg fog lepni

2025. november 9. 11:10

A hűtőbe, fagyasztóba téve hosszabb időn keresztül megőrizhetjük ételeink minőségét. De vajon érdemes a kenyerekkel és más pékárukkal is így bánni?

Három módszer: így készül a tökéletes házi birsalmalé

2025. november 8. 14:10

Illatos, aranyló és egészséges – a házi birsalmalé a legjobb őszi ital, amit bárki könnyen elkészíthet otthon.

Hajtatott paradicsom rossz termékenyülésének okai és megszüntetése I. - Okok

2020. január 14. 04:38

A változó technikai színvonal, az egyre bővülő fajtaválaszték, a növekvő konkurenciából adódó kisebb haszon sokkal pontosabb, fajtatípusra, nem egy esetben fajtára megválasztott technológia alkalmazását feltételezi a paradicsomtermesztőktől.

Hajtatott paradicsom fitotechnikai munkái II. - Levelezés, tetejezés, kocsánytartó klipszek elhelyezése

2021. június 10. 04:38

A javuló termésátlagokban nagy szerepe van az egyre pontosabban és szakszerűbben végzett fitotechnikai munkáknak, így a szárrögzítésnek és elfektetésnek, a kacsozásnak, a levelezésnek, a fürtszabályozásnak.

A legdrágább zöldség 1000 euróba kerül

2024. április 26. 14:10

A legdrágább zöldség ára elérheti az 1000 eurót. A komló hajtásának fejlődését ugyanis nem lehet szabályozni.

Hajtatott paradicsom rossz termékenyülésének okai és megszüntetése II. - Megoldások

2020. január 15. 04:37

Napjainkban a korszerű, talaj nélküli és konténeres paradicsomhajtatás során tapasztalt kiemelkedő terméseredmények (50-70 kg/négyzetméter) elképzelhetetlenek valamilyen megtermékenyítést elősegítő eljárás hiányában.