Életmód

Kedvet csinálnak a zöldség- és gyümölcsfogyasztáshoz

NAK – Sajtóközlemény

A Zöldség- és Gyümölcsnapot idén negyedik alkalommal hirdeti meg az Európai Friss Csapat program, hagyományosan június 17-ére, amikortól a hazai gyümölcsszezon a kezdetét veszi. A kezdeményezés célja kedvet csinálni a zöldség- és gyümölcsfogyasztáshoz, valamint népszerűsíteni a hazai agrárium igazán zamatos, szezonális termékeit.

Az Európai Friss Csapat program egész évben ösztönzi a zöldség- és gyümölcsfogyasztást, hiszen a hazai szezonális zöldségek és gyümölcsök minden évszakban azt biztosítják az emberi szervezetnek, amire annak szüksége van. Nyáron a frissítő, hűsítő gyümölcsök kerülnek előtérbe, hiszen ezek esnek a legjobban a hőségben. Általában édes és savanykás ízűek, víztartalmuk pedig magas.

Az édes íz harmonizál, egyensúlyba hozza a többi ízt, a savanykás íz összehúzó hatású, segíti a testet a folyadék, a nedvesség megtartásában, míg pótlásukban a gyümölcsök lédússága nyújt támogatást. Összességében elmondható, hogy a legtöbb nyári szezonális gyümölcs kiváló szomjoltó és fantasztikusan frissítő, hűsítő hatású. Ne felejtkezzünk meg arról sem, hogy emellett számos vitamin és ásványianyag is található bennük, amelyektől még kifejezetten egészségesek is.

Piros bogyós gyümölcsök: hűsítő, frissítő ízek a meleg nyári napokra

Az idei Zöldség- és Gyümölcsnapon a piros bogyós gyümölcsök kerülnek a középpontba, amelyek közé sokféle nyári gyümölcs sorolható: a ribiszke, a málna, az áfonya és a szeder, illetve ezek különböző típusai.

A bogyós gyümölcsökre általában jellemző, hogy tele vannak C-vitaminnal, ásványi anyagokkal és kifejezetten magas az antioxidáns-tartalmuk. Az antioxidánsok képesek semlegesíteni a káros szabadgyököket, így segítenek megelőzni számos betegség kialakulását és lassítják az öregedés folyamatait is. A málna ORAC értéke*, vagyis antioxidáns-képessége például az első helyen álla gyümölcsök között. A szeder egy amerikai kutatás** szerint 15 százalékkal emeli a vér antioxidáns-tartalmát. Ez az antioxidáns tulajdonság a piros bogyósok egyik legnagyobb előnye – azon túl, hogy jellegzetes, élénk színüket is ennek köszönhetik.

A piros bogyós gyümölcsök ízvilágát az édes-savanyú íz határozza meg, az áfonya és a fekete ribizli esetében kiegészülve a kesernyés, fanyar ízzel. A málna ebből a szempontból is különleges, mert egyedülálló, harmonikus íze, aromája és jellegzetes tulajdonságai miatt más gyümölccsel szinte alig helyettesíthető. A bogyós gyümölcsök édes-savanykás jellegzetes íze csak akkor élvezhető igazán, amikor a gyümölcsök már tökéletesen megértek.

Már a vásárlásnál érdemes odafigyelni!

A bogyós gyümölcsök vásárlásánál érdemes fokozottan odafigyelni, hogy ép és egészséges bogyójú gyümölcsöket válasszunk. Sőt az áfonya esetében az is fontos, hogy egyenletes legyen a szemeken a fehéres-szürkés viaszos védőréteg. A tompa színű, túl puhának, nyálkás felületűnek tűnő, esetleg nedves gyümölcsöket ajánlott elkerülni.

Tárolás előtt el kell távolítani a sérült vagy penészes bogyókat, így megakadályozható a többi bogyó megromlása. Hűtőben tartva 2-3 napig állnak el. Megmosni pedig csak közvetlenül a fogyasztás előtt szabad ezeket a gyümölcsöket, különben könnyen megpenészedhetnek.

A bogyó mindenbe jó!

Természetesen a bogyós gyümölcsök is frissen fogyasztva a legfinomabbak és így tartalmazzák a legtöbb tápanyagot, de elkészítési lehetőségeik is nagyon változatosak: hideg gyümölcsleves, lekvár, különböző sütemények, szörp, pohárkrém, turmix vagy egy frissítő smoothie. Szóval, mindenbe felhasználhatók, amik édes ízvilágúak, és jól passzol hozzájuk egy kis savanykás kontraszt.

A piros-lilás bogyós gyümölcsök színanyaga, növényi hatású vegyülete (fitonutriense) az antocianin, amely jó hatással van a szív- és érrendszerünkre és daganatmegelőző hatása is van

mondta el Fülöp Lili, az Európai Friss Csapat program dietetikusa. Hozzátette, hogy a szeder, a málna vagy a cseresznye gyakori, szezonális fogyasztásával nagy mennyiségű fitonutrienst tudunk a szervezetünkbe vinni, akár egy finom galette-tel, amely egy nagyon egyszerűen elkészíthető sütemény, és uzsonnára is bátran fogyasztható.

Zöldség- és Gyümölcsnap június 17-én

A Zöldség- és Gyümölcsnap a hazai gyümölcsszezon beköszöntével arra próbál mindenkit ösztönözni, hogy fogyasszon rendszeresen friss zöldséget és gyümölcsöt, lehetőleg minden étkezéskor, hiszen innentől a friss, zamatos hazai termesztésű gyümölcsök bőséges kínálata válik elérhetővé a piacokon és a boltokban. Mindenképpen érdemes szezonális, hazai termékeket választani, mert ezeket akkor szedik le, amikor a legfinomabbak, a legjobb minőségűek, helyben teremnek, nem utaznak több száz, több ezer kilométert és vásárlásukkal a helyi termelőket támogathatjuk.

Magyarország #ZöldségGyümölcsHőse 2023

A Zöldség- és Gyümölcsnapnak még egy hagyományos eleme van: a Magyarország Zöldség-Gyümölcs Hőse pályázat eredményhirdetése.

A NAK és edukációs programja, az Európai Friss Csapat április elején hirdette meg a Zöldség-Gyümölcs Hős pályázatot, azért, hogy elismerje az olyan személyek kiemelkedő teljesítményét, akik elkötelezetten tesznek a zöldség- és gyümölcsfogyasztás népszerűsítéséért hazánkban, kifejezetten a gyermekek körében. A pályázat június 7-én lezárult, és a beérkező pályamunkák közül a NAK zsűrije 2023-ban Magyarország Zöldség-Gyümölcs Hősének Petrilla Csaba történelem-földrajz szakos tanárt választotta, aki a Budapest XVIII. kerületi Gloriett Sportiskolai Általános IskolaZöld Közösség programjának részeként veteményest és gyümölcsöst alakított ki a gyerekekkel az iskolaudvaron, amelyet közösen gondoznak. A megtisztelő cím mellé, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara jóvoltából, 100 kilogramm zöldség és gyümölcs is jár a nyertesnek és a diákoknak.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ünnepi asztaldíszek – zöldségekből

2024. december 17. 13:10

Ha asztaldísznek „álcázzuk” a zöldségeket, biztos, hogy jól fogynak majd, egészségesebbé téve a sokszor kalóriadús karácsonyi étkezést.

Gyűjtsük össze a tobozokat, áldani fogjuk magunkat érte!

2024. december 15. 10:10

Tudja, mi az a life hack? Olyan ötletes megoldás, amely megkönnyíti az életet otthon és a ház körül. Mutatunk néhányat a karácsonyi szezonra.

Alternatív fűtési megoldások: mikor érdemes faaprítékkal fűteni?

2024. december 13. 09:40

Ha valaki alternatív fűtési rendszerre szavaz, már a fatüzelésen belül is többféle megoldást választhat. Kinek ajánlott faaprítékot használni?

Aki spórol, miért költ hatezer forintot egy dubaji csokira?

2024. december 11. 13:10

Egyszerűen emelni az árakat, de semmi újat nem kínálni kockázatos stratégia, amely jogosan büntetendő a vásárlók részéről.

Letermett gombaföldek hasznosítása zöldségnövényekkel

2023. november 10. 11:10

A zöldségfélék általában a talaj szerkezetével szemben magasabb igényeket támasztanak, mint a szántóföldi növények. Ideálisnak tekinthetők a középkötött, mélyrétegű, jó szerkezetű és vízgazdálkodású, morzsalékos, humuszban és könnyen felvehető tápanyagokban gazdag talajok.

Mekkora veteményes kell egy négytagú családnak?

2023. április 12. 05:36

Bár ma már a termesztés sem kimondottan olcsó, de azért mégis megfizethetőbb, mint a zöldségfélék megvásárlása a piacon vagy az élelmiszerüzletben. De vajon mekkora veteményes lehet szükséges egy család számára?

A szokottnál hamarabb kezdték el a sütőtök betakarítását

2022. augusztus 22. 11:34

A sütőtök szereti a meleget – ezért a száraz nyárnak kevés hatása van a terméshozamra.

Orosz állami támogatással az üvegházakért

2021. augusztus 10. 15:15

Az orosz területek távolkeleti régióinak (kihegyezve a Távol-keleti szövetségi körzetre - 6 953 000 km2) vásárlói kosarába bizony nagy mennyiségű külföldről importált friss gyümölcs és zöldség kerül. Az elmúlt öt évben ezekre a területekre importált friss zöldségek arányában is egyértelmű növekedés tapasztalható.