Gazdainfó
Gazdainfó

Gazdainfó: áprilisban jön a pályázati kiírás ültetvények telepítésére – gépekre is lesz forrás

Gazdainfó: áprilisban jön a pályázati kiírás ültetvények telepítésére – gépekre is lesz forrás

Agrofórum Online

Az Agrárminisztérium már az AKG-hosszabbítással egy időben, tavaly év végén közölte szándékát egy új ültetvény telepítési pályázat kiírására. A szakmai és szakmaközi szervezetekkel együtt dolgoznak a részleteken, hogy minden szempontból a piaci igények kielégítésnek megfelelő támogatást készítsenek elő.

Ennek pár részletéről Dr. Apáti Ferenc már beszámolt a januári interjúban, amit itt vissza is olvashatnak.

Múlt héten az Agrárminisztérium konkrét dátumot is kitűzött célul: 2021. április 20-án megjelentetik a Vidékfejlesztési Program keretében a gyümölcs-, gyógy-, aroma- és fűszernövény ültetvények telepítését támogató új pályázati felhívást 15 milliárd forintos keretösszeggel – közölte az AM Sajtóirodája.

Ennek alapján a nyertesek már a 2021 őszi telepítési szezonban elkezdhetik az új ültetvények munkálatait. A felhívás nem csak a gyümölcs- és gyógynövényt termő területek telepítésére biztosít majd támogatást.  A pályázat kiterjed ugyanis egyebek mellett az ültetvényekhez tartozó öntözésre, továbbá a káros éghajlati hatások csökkentését lehetővé tevő rendszerek kiépítésére és a betakarítást segítő eszközök, gépek beszerzésére is. A különböző növényi kultúrák esetében a tényleges telepítési költségekhez igazodó, emiatt eltérő támogatási összegeket határoz majd meg a pályázati felhívás.

A források pontos mértékéről még zajlanak a szakmai egyeztetések. A tervek szerint bővülhet a Magyarországon hagyományosnak tekintett gyümölcsfajták listája.

A korábbi, hasonló programokhoz képest alapvető változás, hogy az ültetvénytelepítési pályázat nyertesei egységköltség alapú támogatás formájában juthatnak a forráshoz, ami jelentősen csökkentheti a pályázók adminisztrációs terheit.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Nagy segítség a gazdáknak: még praktikusabbá vált az eGN rendszer használata

2024. július 4. 15:10

A frissítések célja, hogy a rendszer a felhasználók számára minél hatékonyabbá és könnyen használhatóvá váljon.

Júniusban újra: NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow

2024. május 6. 11:10

A NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow–Mezőfalva június 5-6-án, 42 hektáros területen várja a látogatókat.

Tényleg (szinte) minden, amit a gyephasználatról tudni érdemes

2024. április 17. 08:10

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság átfogó ismertetője a gyepek védettségéről és a gyephasználatra vonatkozó előírásokról minden érintett gazdálkodó számára nélkülözhetetlen információkat tartalmaz.

A magánterületen lévő fa kivágása is lehet engedélyköteles!

2024. március 12. 07:10

Településtől, önkormányzattól függ, hogy engedélyhez kötik-e a magánterületeken lévő fák kivágását. Érdemes tehát tájékozódni, mielőtt láncfűrészt, fejszét ragadunk.

Kimagasló minőségű, egyedi stílusú fajtaborok a Pécsi borvidékről

2022. február 4. 04:36

Ez alkalommal a mohácsi körzetbe látogattunk el, közelebbről a Hásságyba, a Belward pincészetbe, amely igen komoly változásokon ment át az elmúlt tizenöt évben. Beszélgetőtársam a borászat egyik újragondolója, annak vezetője, Wilhelm Dávid borász volt.

A precíziós termesztési technológiák alkalmazhatósága a gyümölcsösökben

2018. március 3. 11:24

A precíziós gazdálkodás egy váz, amelyet egyéni igényeink és lehetőségeink függvényében tölthetünk meg tartalommal.

Milyen növény alkalmas a szőlősorok talajának takarására?

2019. május 14. 05:33

Cs. Marianna kérdése: Milyen talajtakaró növény alkalmazását javasolják a szőlőültetvények soraiban, sorközeiben?

Kár volt ennyit telepíteni: alig van ára a bodzának

2018. június 25. 09:06

Bár csak augusztusban lesz a bodzaszüret, már most látszik, hogy sok jóra nem számíthatnak a termelők: az utóbbi évek nagy területű telepítéseinek termőre fordulásával a tavalyihoz hasonlóan idén is túltermelés és alacsony árak valószínűsíthetők.