Gépinfo
Gépinfo

Miért fontos a növényvédelmi gépek időszaki felülvizsgálata?

Miért fontos a növényvédelmi gépek időszaki felülvizsgálata?

Agrofórum Online

Nő a szerhatékonyság, biztonságosabb a munkavégzés, a hatékonyság megtartásával pedig csökken a növényvédőszer felhasználás.

Jogi szempontból azért fontos, mert a törvény kimondja: „ A növényvédelmi gépeket… időszaki felülvizsgálatnak kell alávetni.” (2008. évi XLVI. törvény). A rendeletben azt olvashatjuk: „ A növényvédelmi gépnek… biztosítania kell a növényvédőszer kereszt- és hosszirányú egyenletes, illetve veszteségmentes kijuttatását.” (43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet).

 


Részletekért kattintson a képre!

A GAZDÁNAK AZÉRT FONTOS, MERT…
– jó géppel, jó dolgozni,
– a hatékonyság megtartásával csökken a növényvédőszer felhasználás,
– javul a lefedettség, így egyenletesebb és egészségesebb lesz az állomány,
– nő a szerhatékonyság,
– csökken az aluldozírozás miatti rezisztencia kialakulás,
– biztonságosabb a munkavégzés!

A KÖRNYEZETNEK AZÉRT FONTOS, MERT…
– csökken a környezeti terhelés,
– védettebbek lesznek a felszíni vizek és a szomszédos területek,
– kevesebb a szermaradvány, így nő az élelmiszerbiztonság,
– biztonságosabb és egészségesebb termékek kerülnek a fogyasztókhoz!

JOGSZABÁLYI HÁTTÉR

2008 ÉVI. XLVI. TÖRVÉNY I FEJEZET, 5 §, 3 CIKK.
A növényvédelmi tevékenységet a károsítóra célzottan, térben és időben okszerű módon és eszközzel kell végezni. Ennek során tilos a gazdasági növényekre veszélyt nem jelentő szervezetek pusztítása, életterük rombolása, elterjedésük növényvédelmi eszközökkel való akadályozása. A növényvédelmi szempontból hasznos élő szervezetek (beleértve a méheket is) minden fejlődési alakját védeni kell.

2008 ÉVI. XLVI. TÖRVÉNY I FEJEZET, 5 §, 7 CIKK.
A növényvédelmi gépeket az e törvény végrehajtására kiadott jogszabály szerint típusminősítés alá kell vetni forgalomba hozatalukat megelőzően, továbbá a használatuk során időszaki felülvizsgálatnak kell alávetni.

43/2010. (IV.23.) FVM RENDELET 1§ 4. CIKK.
Növényvédelmi gép: növényvédő szer kijuttatására szolgáló berendezés, ideértve az ilyen berendezések hatékony működéséhez elengedhetetlen tartozékokat is.

43/2010. (IV.23.) FVM RENDELET 9§ 1. CIKK.
A növényvédelmi gép rendeltetésszerű, biztonságos működését a növényvédelmi gép kezelőjének a munka megkezdése előtt ellenőrizni kell. A növényvédelmi gépnek permetezéstechnikai szempontból biztosítania kell a növényvédő szer kereszt- és hosszirányú egyenletes, illetve veszteségmentes kijuttatását.

43/2010. (IV.23.) FVM RENDELET 32§ 1. CIKK
Az 5 dm3-nél nagyobb tartállyal rendelkező növényvédelmi gépeket – a kutatási, vizsgálati, kísérleti vagy kiállítási célokat szolgáló növényvédelmi gépek kivételével – cseppképzés és szórástechnikai szempontból a 3. melléklet szerinti típusminősítési eljárás alá kell vetni a forgalomba hozatal előtt.

43/2010. (IV.23.) FVM RENDELET 35§ 1. CIKK
A szolgáltatás és árutermelés során használt növényvédelmi gépeket – a kézi, illetve háti permetezőgépek kivételével – háromévente a 3. melléklet szerinti időszaki felülvizsgálatnak (a továbbiakban: felülvizsgálat) kell alávetni.

2009/127/EK IRÁNYELV.
A peszticidek kijuttatására szolgáló gépek közé a peszti­ cidek kijuttatására szánt, üzemi vagy nem üzemi haszná­ latra szolgáló, önjáró, vontatott, járműre szerelt vagy félpótkocsis, légi járműre szerelt, valamint álló helyzetű gépek tartoznak. Ide tartoznak továbbá a nyomáskam­ rával rendelkező, gépi hajtású vagy kézi működtetésű, háton és kézben hordozható gépek.

2009/127/EK IRÁNYELV 1. CIKK/5/B/II/2/4/2
A szivárgást minden esetben meg kell akadályozni.

2009/128/EK III. FEJEZET 8. CIKK (1)
A tagállamok biztosítják, hogy a hivatásos felhasználásban alkalmazott, a peszticid kijuttatásához használt berendezéseket és tartozékokat rendszeres időközönként megvizsgálják. A vizsgálatok közötti időköz nem haladhatja meg az öt évet 2020-ig, majd azt követően a három évet.

2009/128/EK III. FEJEZET 8. CIKK (2)
A tagállamok 2016. December 14-ig biztosítják, hogy a peszticid kijuttatásához használt berendezések vizsgálata legalább egyszer megtörtént. Ezen időpontot követően kizárólag azok a peszticid kijuttatásához használt berendezések használhatók hivatásosan, amelyek sikeresen teljesítették a vizsgálatot.

(HAJNALPÍR Permetezőgép Vizsgáló Állomás)

Bemutatkozik az NZ Extreme 1250-1425

2019. október 16. 10:03

A talajfelszín pontos lekövetése érdekében az NZ Extreme váza 5 tagból áll, így garantált a beállított munkamélység állandósága.

A Los Angelesi Autószalonon debütál a plug-in hibrid Toyota RAV4

2019. október 16. 09:59

A Toyota a november 22. és december 1. között megrendezésre kerülő 2019-es Los Angelesi Autószalonon leplezi le slágermodellje, a világ legnépszerűbb SUV-ja, és egyben a Toyota Corolla után a világ második legkelendőbb autója, a RAV4 plug-in hibrid elektromos változatát.

A Väderstad Tempo WideLining elnyerte az Agritechnica kiállítás Innovációs Díját

2019. október 15. 10:03

Nagyon büszkék vagyunk és örülünk annak, hogy a Tempo WideLining vetőgépünk elismerésben részesült, hiszen ez a vetőgépmodell fontos szerepet játszik a Tempo vetőgépcsalád fejlesztésében.

A kínai XAG Agri-tech óriás 20 millió hektár területen alkalmazza növényvédő drónjait

2019. október 14. 15:02

Napjainkban rengeteg információ kering a világhálón, különféle kialakítású és feladatú drónokról. A következőkben egy kínai társaságot, gyártmányait és tevékenységét mutatjuk be, mivel az alkalmazás mértéke meghökkentően nagy.

Repce Különszám – ingyenesen letölthető szakmai kiadvány (PDF)

2019. február 26. 09:52

A Nufarmer magazin tavaszi különszámának főszereplője a repce, köszönhetően annak, hogy – bár Magyarországon nem mindenhol optimálisak számára a feltételek – az egyik legnagyobb árbevételű kultúra, stabil piaccal.

Összhangban a kukorica igényeivel

2018. március 29. 09:46

Hazánk időjárása – főként csapadék eloszlását figyelembe véve – egyre kiszámíthatatlanabb, ezért a tavaszi vetésű növényeink kelése és gyomosodása is gyakran heterogén.

A mákról és termesztéséről

2018. október 13. 02:34

Célszerűen gabonák után vetik. Mérsékelt tápanyagigényű növény. A talaj iránt – állítólag – igényes, a jó búzatalajokon díszlik legjobban és terem a legtöbbet.