Gépinfo
Gépinfo

Nagyobb sortáv, kevesebb vetőmag – Bayer-KWS-Valkon gyakorlati bemutató Jászapátiban (+KÉPEK)

Nagyobb sortáv, kevesebb vetőmag – Bayer-KWS-Valkon gyakorlati bemutató Jászapátiban (+KÉPEK)

Agrofórum Online

A Jászapáti 2000 Mg. Zrt. területére szervezett gyakorlati szántóföldi bemutatót a Bayer CropScience, a KWS és a Valkon Kft. június elején.

A Jászapáti 2000 Mg. Zrt. területére szervezett gyakorlati szántóföldi bemutatót a Bayer CropScience, a KWS és a Valkon Kft. június elején, amelynek középpontjában a csökkentett menetszámú talajművelés és a repce széles sortávú termesztése állt.

Teljes képgalériánk a Bayer-KWS-Valkon szántóföldi bemutatóról >>>

A szakmai programot Lóczi Miklós, a Jászapáti 2000 Mg. Zrt. elnök-vezérigazgatója nyitotta meg. Beszédében értékelte az elmúlt évet, és cége fejlesztési terveit is vázolta a megjelenteknek. Mint kiderült, az őszi kalászosok esetében a szezon nem kezdődött jól tavaly, ám nehézségek ellenére úgy tűnik, jók lesznek a betakarítási eredmények.

Csávázás gombák és rovarok ellen

A gyakorlati bemutató a kalászosok mellett kezdődött el, a Bayer képviseletében Leszkó László, Jász-Nagykun-Szolnok megyei területi képviselő beszélt a csávázás fontosságáról, és cége termékeiről. Ehhez kapcsolódva két terméket mutatott be. A gombabetegségek ellen a Bayer a Lamardor Red csávázószert ajánlja, amelyet 10 tonnás csomagban lehet kapni. A készítmény két gombaölő hatóanyagot tartalmaz: a tebukonazolt és a protiokonazolt. „Kiemelném, hogy ez a készítményünk a fuzáriumos hópenész ellen is hatékonyan alkalmazható” – hívta fel a figyelmet a szakember.

„A másik szert azoknak ajánlják, akiknek az ősz folyamán gondjuk volt a rovarkártevőkkel; drótférgekkel, levéltetűvel, kabócafajokkal. A Yunta Quattro hatékony megoldást biztosít. Drágább ugyan az így megvásárolható vetőmag, de egy permetezésnél viszont olcsóbb, így visszajön az ára”.

Bizonyított a szélesebb sortáv

A KWS immár 5 éve dolgozik együtt a Jászapáti 2000 Mg. Zrt.-vel, azóta végeznek itt a kísérleteket, amiknek lényege, hogy nagyobb sortáv, tehát kevesebb vetőmag felhasználása mellett is eredményesen lehet gazdálkodni a repcével – kevesebb kiadással.

A kísérletek 30, 45 és 50 cm-es sortávval is folynak, az eredmények pedig azt mutatják, hogy a Jászságban a 45 cm-es sortávolság a célszerű. Tavaly 150-200 hektáron 4-4,5 tonnás hektáronkénti átlag született a technológia alkalmazásával. Mint kiderült, a kísérletek értékelése a megfelelő csíraszám megállapítására is kiterjedt. A három változat közül – 150 ezer csíra/ha; 350-400 ezer csíra/ha; 500 ezer csíra/ha – Sipos Géza régióvezető területi képviselő a középsőt ajánlotta a termelőknek, szerinte ugyanis ilyen kiszámíthatatlan időjárási körülmények között a 150 ezer csíra túl nagy kockázatot jelentene.

A KWS új repce hibridjeit Füleki Róbert mutatta be a rendezvényen.

Csökkentett menetszám Simba gépekkel

Kontér Sándor, a Valkon 2007. Kft. területi képviselője a csökkentett menetszámú talajművelés előnyeit és gépeit mutatta be a termelőknek (1-3. kép). „A legnagyobb költséget a talajművelés jelenti, így itt lehet a legtöbbet spórolni, hogy minél kisebb ráfordítással lehessen minél eredményesebben gazdálkodni” – hangsúlyozta.

A Great Plains SIMBA Flatiner lazítókat egyedülálló, egyenes szárú kapákkal szerelték fel, ami így a talajt nem rögösíti?. A gyártó minden talajtípusra megfelelő megoldást tud kínálni. Erős, robosztus váz jellemzi.


A Great Plains SIMBA SL szántóföldi tárcsás kultivátornál proaktív tárcsafelfüggesztést használnak, a tárcsalapok króm-vanádium laprugókkal csatlakoznak a vázhoz, amely ellenállóbbá teszi az egész eszközt. Az SL gépcsalád az idő- és költségtakarékos művelési rendszer egymenetes eszköze.


A Great Plains SIMBA SLD egy a negyedik generációs egymenetes szántóföldi nehézkultivátor. A talajkímélő művelési technológiát megvalósító SLD művelő elem kialakításával és elrendezésével egy menetben oldja meg a szármaradvány aprítását, a lazítást, a bekeverést, és a visszatömörítést, illetve a lezárást is.

A rendezvényen további szakmai előadásokat is hallhattak a megjelent termelők, hiszen Dr. Dencső Istvánné az EKÁER rendszerről, Zsemberi István és Szutor Imre, a Jászapáti 2000 Mg. Zrt. munkatársai pedig a 2015-ös felvásárlási lehetőségekről beszéltek.

(Gribek Dániel – Agrofórum Online)

A Massey Ferguson okos teljesítmény programja megjelenik a Stage V MF 6700 S szériában

2019. október 22. 11:33

Mindegyik MF 6700 S Stage V típus Dyna-VT teljesen fokozatmentes (CVT), vagy megújult Dyna-6 Super-ECO hajtóművel érhető el.

Agritechnica 2019

2019. október 21. 16:17

A hannoveri kiállítás újdonságainak konkrét megismerésére néhány hetet még várni kell.

Kalapács alá került egy igazi ritkaság, egy 1957-es Porsche traktor

2019. október 20. 10:22

1956 és 1963 között több mint 125 ezer Porsche-Diesel traktort építettek Friedrichshafen közelében, a korábbi Zeppelin gyárban.

Bemutatkozik az NZ Extreme 1250-1425

2019. október 16. 10:03

A talajfelszín pontos lekövetése érdekében az NZ Extreme váza 5 tagból áll, így garantált a beállított munkamélység állandósága.

Most kell védekezni a fenyércirok, a mezei acat és a gyapottok bagolylepke ellen

2018. július 4. 08:27

Az aratás és a járulékos munkák elvégzése mellett fontos feladat a tarlók ápolása, ami nemcsak agronómiai, hanem növényvédelmi szempontból is fontos teendő.

Veszélyes kártevők: a gabonapoloskák

2019. május 20. 08:03

A gabonapoloskák táplálkozása kiterjed valamennyi kalászosra. Leginkább a búzát károsítják, de megtalálhatók a legelők pázsitfüvein is.

Interra® Farm: intenzív gazdálkodás fenntartható megoldásokkal

2019. június 8. 09:19

A cél az, hogy egyre több gazdálkodó ismerje fel a természeti erőforrások - mint a talaj és az ivóvízkészlet - védelmének fontosságát, ugyanakkor használják fel a gazdálkodás javára is a környezetkímélő megoldásokat.

A felszívódó Sergomil-L 60 rézpótló szerepe és jelentősége a növények tápanyag-gazdálkodásában, előnyös mellékhatásokkal

2018. április 20. 06:57

A réz mikroelem esszenciális élettani hatását főleg nagy tömegével, és komplexképző hajlamával lehet magyarázni.