Növénytermesztés
Növénytermesztés

A Corteva hibrid repcéi segítik a bioüzemanyag-gyártást

A Corteva hibrid repcéi segítik a bioüzemanyag-gyártást

Corteva Agriscience

Az idei évben az élelmiszerek, a takarmány és üzemanyagok iránti kereslet globálisan továbbra is erős, mely a gazdálkodókat továbbra is arra ösztönzi, hogy a terméshozamot növelő és megőrző technológiákra helyezzék a hangsúlyt. Az idei év előrejelzései alapján a gabona, az olajos magvak kereslete jelentősen nő és a bioüzemanyagok iránti kereslet nem csak rekordot dönt, de 2024-ben várhatóan ismét növekedni fog ez a szegmens.

A bioüzemanyag-gyártás során a repcemag sajtolás után visszamaradt dara nagyon jól felhasználható a takarmányiparban, hiszen megfelelő fehérje- és rosttartalma miatt jól emészthető az állatok egy része számára. A repcéből kinyert olajat metanollal vagy etanollal átészterezve teszik alkalmassá fosszilis hajtóanyagok helyettesítésére, vagy azokkal történő összekeverésére. A biodízel alkalmazásának előnye, hogy alapanyagai évről évre megújuló erőforrásból származnak.

Európában az éghajlati viszonyok miatt a repce- és napraforgóolaj a bioüzemanyagok fő forrása. A repce bioüzemanyag-iparban történő felhasználása képes enyhíteni a fosszilis tüzelőanyagokkal kapcsolatos szén-dioxid-kibocsátási és energiabiztonsági kihívásokat. Alacsony dermedési pontja révén a repceolaj kiváló üzemanyag-alapanyag lehet a hidegebb klímával rendelkező régiókban is.

Számos előnye és felhasználása miatt a repce továbbra is a második helyet foglalja el az olajos növénykultúrákban hazánkban. A Központi Statisztikai Hivatal 2022. júniusi jelentése szerint az olajos magvú növények közül a repce termesztése tavaly kismértékben visszaszorult: 209 ezer hektáros területe 52 ezer hektárral kisebb volt az egy évvel korábbinál. Bár a repce vetésterülete az elmúlt években csökkent Magyarországon, számos felhasználási területe és a kereslet növekedése miatt a termelőknek érdemes bizalmat fektetni ebbe a növénybe.

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági vállalat legújabb nemesítésű Pioneer® NextGen hibrid repcéi kiemelt fontossággal bírnak, jelentős mérföldkőnek tekinthetők a vállalat életében. A kiemelkedő pergésellenállás, az erőteljes őszi fejlődés és gyors tavaszi újraindulás, valamint a továbbfejlesztett fómaellenállás biztosítja a gazdák számára, hogy az ősszel elvetett magok, jövedelmező termést fognak hozni a következő évben.

Az őszi időszakban kiemelt figyelmet kell fordítani a káposztarepce megfelelő védelmére a kártevőkkel és kórokozókkal szemben. A hagyományos repcetermesztő régiókban szűk vetésváltási fordulók esetén a repce gyakran visszakerül az adott termőterületre, ami előtérbe helyezi a kórokozók-kártevők elleni hatékony védelem fontosságát. A Corteva Metkon™ gombaölő szere kettős – regulátor és gombaölő – hatásával, metkonazol hatóanyagtartalmával kiemelkedően látványos hatást eredményez a növekedésszabályozás mellett a fómás levélfoltosság ellen is.

A Corteva globális vetőmagmárkájaként, a Pioneer® továbbra is az iparág egyik legsikeresebb és legismertebb márkája, és a vállalat portfóliójában található új generációs NextGen hibridek a vállalat kiváló káposztarepce nemesítési programját dicsérik. A megfelelő vetőmagválasztás és a káposztarepce növényvédelmi technológiáinak alkalmazása együttesen hozzájárul a maximális hozamokhoz és a magyar gazdák 2024-es sikereihez.

Szerző: Sólyom János, vetőmag termékmenedzser, Corteva Agriscience

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Íme, az 5 legérdekesebb beporzó!

2024. május 22. 09:10

Bár a beporzás kapcsán az embereknek elsősorban a méhek jutnak eszébe, más rovarok is segítenek az összesen több, mint 300 000 zárvatermő szakszerű pollinációjában.

Tavaly 100 ezer forint veszteséget termelt hektáronként a szántóföldi növénytermesztés – mi várható idén?

2024. május 18. 08:10

2023-ban leestek az árak, a szántóföldi növénytermesztés hektáronként átlagosan 100 ezer forintos veszteséggel működött.

Egy jövőbeni, vízszegény Kárpát-medencébe kellene most vetőmagokat nemesíteni

2024. május 17. 08:10

A Kárpát-medencében a prognózisok szerint az átlaghőmérséklet 2050-re 1,5-2 fokkal, 2100-ra akár 3,5-4 fokkal is emelkedhet.

Mire jó a kókuszrost tégla?

2024. május 12. 14:10

A kókuszrost tégla az interneten terjedő videó szerint remek termesztőközeg, a hozzáértők szerint azonban ez csak részben igaz.

RAPOOL-repcék: KELTOR

2021. július 23. 08:23

A könnyen és korán betakarítható, kompakt hibridek kedvelőinek választása. A KELTOR egészséges, jól viseli a stresszhatásokat, állóképessége átlagon felüli. Vetésideje rugalmasan kezelhető.

Új kalászosaink is bírják a gyűrődést

2022. augusztus 2. 08:36

Azoknak, akiknek a nagy termés mellett fontos a stressztűrés is.

Vetőmagkezelési eljárások a zöldségtermesztésben

2020. február 10. 04:36

Az utóbbi években egyre több csávázásra használható hatóanyag engedélye került megszüntetésre, így nagyon leszűkült a felhasználható hatóanyagok köre.

Így válasszunk paprikafajtát a kertbe!

2024. február 21. 05:40

A hangzatos fajtanevek és szépen befotózott borítóképek mögött sok egyéb információ is lapul, és gyakran olyan fóliaházba való fajták termesztését kezdi el a hétköznapi hobbikertész, hogy nem is csoda, ha beletörik a bicskája.