Növénytermesztés
Növénytermesztés

Agrometeorológia: a kutya nem eszi meg a telet

Agrometeorológia: a kutya nem eszi meg a telet

Országos Meteorológiai Szolgálat

A kutya nem eszi meg a telet – tartja a mondás, melyet az idei enyhe tél során sokat lehetett emlegetni. Agrometeorológiai előrejelzés február 3. hetére.

Volt azért valamennyi hó és egy kis hideg is, de például 5 cm mélyen eddig csak néhol volt az országban pár napig fagy a talajban a télen. A jelenlegi előrejelzési számítások szerint a tél vége igencsak kitesz magáért, elsősorban a Dunántúlon komoly havazással, a hét végétől pedig a tél eddigi legerősebb hideghullámával. Az agrometeorológiai előrejelzés szerint a belvizes területek kiterjedése nőni fog, és egyelőre csak reménykedhetünk, hogy a kemény fagyok nem tesznek kárt a mezőgazdasági kultúrákban.

A február eddig az átlagosnál általában jóval több csapadékot hozott. Az esős ősz és december hatására a talaj országszerte csaknem telítődött nedvességgel, így az idén lehullott csapadék sokfelé már nem tudott beszivárogni. Az elmúlt héten sokfelé ismét 10 mm-t meghaladó mennyiségű csapadék hullott, főleg hó formájában. A hó nagyobb része azonban gyorsan elolvadt, vagy meg sem maradt, számottevő hóréteg hétfőn reggel csak a Dunántúli- és az Északi-középhegység térségében volt. A csapadékos idő hatására tovább nőtt a belvizes területek kiterjedése, főleg a Tisza és a Körösök mentén.

A hőmérséklet az elmúlt héten az átlag körül alakult. Az éjszakákat többnyire nem túl erős fagyok, a nappalokat pedig pár fokkal 0 fok fölötti értékek jellemezték. A leghidegebb hétfő reggelre alakult ki, például a nógrádi havas tájakon -10 Celsius fok alatti értékek is előfordultak. A növények döntő része így maradt nyugalmi állapotban. A talaj hőmérséklete 5, 10 és 20 cm mélyen többnyire +1 és +3 fok között alakul az országban, azaz továbbra sincs számottevő talajfagy (eddig egész télen alig volt). Az őszi vetések eddig jól telelnek.

A nappalok intenzíven hosszabbodnak, az előttünk álló hét során újabb 23 perc világosságot nyerünk, a hét végére pedig már csaknem két és fél órával lesz hosszabb a nappal, mint a legsötétebb időszakban volt.

Az előttünk álló héten igazi téli idő várható, sokfelé kiadós csapadékkal. A heti összcsapadék (február 26. reggelig) a jelenlegi számítások szerint északkeleten 2 mm alatt marad, ugyanakkor a délnyugati országrészben a 40 mm-t is meghaladhatja. A csapadék egy része hónak ígérkezik, eső az Alföldön eshet, míg a Dunántúlon akár komoly hóréteg is kialakulhat.

A hét legvégére megszűnik a csapadék és ezt követően szárazabb idő következik. Viszont ezzel együtt északkelet felől sarkvidéki eredetű légtömegek érkezhetnek térségünkbe, olyannyira, hogy a tél eddigi leghidegebb léghulláma áraszthatja el a Kárpát-medencét. Február legvégén akár -15 Celsius fok alatti éjszakai minimumok is előfordulhatnak.

Az előrejelzésben egyelőre van bizonytalanság, de jelenleg ez a legvalószínűbb forgatókönyv. A talaj hőmérséklete a hét végéig alig változik, majd onnantól jelentősen csökken, és akár számottevő talajfagy is kialakulhat. A sok csapadék miatt a belvizes területek kiterjedése valószínűleg tovább fog nőni.

Nemzetközi kitekintés

Az Európai Bizottság hivatalos értesítőjének (MARS), illetve az USA Mezőgazdasági Minisztériumának kiadványának (WASDE) segítségével foglaljuk össze azokat az aktuális agrometeorológiai információkat a világból, melyek a hazánkban is nagy mennyiségben termesztett kultúrákat érinti.

Az időjárás az egész világon döntően befolyásolja a mezőgazdasági termelést, különösen a növénytermesztést. A nagy termőterületeken bekövetkező időjárási szélsőségek, vagy azok hiánya pedig a világpiacra, így a magyarországi mezőgazdasági árakra van nagy hatással. Például egy nagy kiterjedésű, jelentős aszály vagy áradás vagy tavaszi fagy jelentős mértékben hat a termés várható mennyiségére és minőségére. Ezen hosszú távú hatások ismeretében előre föl lehet készülni a világpiac várható alakulására.

A legnagyobb termelő országok növénykultúránként, amelyekre érdemes figyelni:

búza: EU, Kína, India, USA, Oroszország

kukorica: USA, Kína, Brazília, EU, Mexikó, Argentína, Ukrajna, India

repce: Kanada, Kína, India, EU

napraforgó: Oroszország, EU, Ukrajna, Argentína

szója: USA, Brazília, Argentína, Chile, India

Európa

Január elejétől február közepéig általában enyhébb volt az idő az átlagosnál. Különösen jellemző volt ez a középső, a keleti és északkeleti területekre, ahol átlagosan 2-7 Celsius fokkal is magasabb volt a hőmérséklet. Az átlagosnál hűvösebb időjárás inkább csak a Brit-szigeteken, Skandinávia déli részén és a Pireneusi-félszigeten volt. Kifagyás eddig nem fordult elő.  Az eddigi enyhe idő miatt Nyugat- és Dél-Európában a búzát már egy -12 Celsius foknál erősebb fagy is károsíthatja hótakaró hiányában.

Miközben például Franciaországban, Spanyolország északkeleti területein és az Adriai-tenger keleti partvidékén az átlagosnál jóval több csapadék hullott, addig Portugáliában, Spanyolország délnyugati részén, Olaszországban, Lengyelországban, Skandinávia északi felén, Oroszország európai területének délkeleti részén az átlagosnál kevesebb esett. Különösen a Földközi-tenger nyugati és középső területein lenne nagy szükség a csapadékra, a talaj nedvességtartalmának növekedésére. Vastagabb hótakaró a hegyekben, Skandináviában és Oroszország északabbi területein található, másfelé Európában eddig csak átmenetileg alakult ki összefüggő hóréteg. A mezőgazdasági kultúrák eddig kedvező állapotban vannak.

Egyesült Államok

A Nagy-síkság déli részén fokozódott a szárazság, és a hőmérséklet is szélsőségesen alakult az elmúlt hetekben, amely nem kedvezett az őszi búzának. Ugyanakkor a síkság északi része kapott annyi havat, mely ideális környezetet teremtett a mezőgazdasági kultúrák számára. Az USA keleti részén szárazabb az idő az átlagosnál, január elején, közepén pedig komoly hideghullám volt.

Dél-Amerika

Argentína nagyobb részén továbbra is szárazság és nagy meleg csökkenti a kukorica és a szójabab termést. Az északi területek ugyanakkor kaptak csapadékot az utóbbi hetekben, így arrafelé javultak a körülmények. Brazília döntő részén általában kedvezőek a feltételek a kultúrák számára, az utóbbi hetekben azok a területek kaptak csapadékot, melyek eddig kimaradtak az esőből.

Dél-Ázsia

Pakisztánban és India északi részein a január végi esőzések enyhítettek a szárazságon, mely jótékonyan hatott az őszi búzára. A túlságosan enyhe idő után optimális értékre hűlt le a levegő. India jelentős részén azonban szárazság van.

Kelet-Ázsia

Kínában a Jangce-alföldön és Mandzsúriában a száraz november és december után csapadékosabb január következett. Ez a nedvesség kedvezően hat a repcére és az őszi búzára. Február elején ismét szárazra fordult az időjárás.

XVIII. Kalászos Gabona Fórum Visegrádon

Őszi árpából szinte biztos, hogy vetőmaghiányra kell számítani, tritikálénál valószínűsíthető, hogy el fog fogyni a szaporítóanyag, míg őszi búzánál a szakmailag elfogadható 40%-os (vagy a fölötti) felújítási arányhoz biztosított a fémzárolt vetőmag.

Szerdán 30, vasárnap 20 fok lesz - mutatjuk mikor érkezik az ősz

Előre láthatólag szombaton érkezik majd egy markáns hidegfront, mely meghozza az őszi időjárást, de csak a hőmérsékletben. Ez után a front után sem fordul ugyanis csapadékosra az idő, valószínűleg csak egy nap lesz esős, aztán ismét száraz idő következik.

Martonvásáron bemutatták az első kukoricahibridet…

Az EU kukoricatermésének 12%-át adja Magyarország. Probléma, hogy éves szinten csak hat hónapig hajózható a Duna, mert vagy alacsony, vagy magas a vízállása, ami az exportot megnehezíti.

Fogytán a bőtermő vetőmagok a Karintiánál

Érdemes sietni, ha Bőtermő vagy Prémium minőséget adó, Pannon régióra nemesített kalászos fajtára vágyik!

Vasárnap akár 20 fok is lehet

A hétvégén előreláthatóan igazi tavasz lesz 15 Celsius-fok körüli maximumokkal, sőt vasárnap néhol a 20 fok sem elképzelhetetlen. A jövő hét elején azonban hidegfront érkezik.

2018. március 6. 15:57

A belvíz hátráltatja a vetést

Nemcsak az okoz problémát, hogy a nedves talajba nem lehet vetni, hanem hogy a belvízzel elöntött földek jelentős minőségi romláson mennek keresztül.

2018. április 16. 10:38

Jön az eső - bajban lesznek, akik aratnak

A hétvége hűvös, de a legtöbb helyen száraz időjárása után a hét közepén csak kis mértékben melegszik az idő, és egy mediterrán ciklon hatására szerdán sokfelé kell esőre, majd csütörtökön és pénteken az eső mellett záporokra, zivatarokra is számítani.

2018. június 26. 06:42

A kajszibaracktól idénre elbúcsúzhatunk

A tavaszi fagy a legnagyobb mértékben a kajszibarackot károsította, a becslések szerint a jelentős rügykárok miatt idén csak viszonylag gyenge, 10-20 ezer tonna közötti termésre lehet számítani.

2018. április 9. 07:11