Növénytermesztés
Növénytermesztés

Agrometeorológia: a komoly fagyok ártanak a kultúrnövényeinknek

Agrometeorológia: a komoly fagyok ártanak a kultúrnövényeinknek

Országos Meteorológiai Szolgálat

Bár nem példa nélküli, hogy március második felében kemény, téli időjárás uralkodjon a Kárpát-medencében, de nem is átlagos.

Márpedig 2018-ban ezzel kell megbirkózni. A hideg idő a hét nagyobb részén még kitart, csütörtöktől (amikortól naposabb idő következik) erősödik a nappali felmelegedés, de az éjszakai lehűlés is. Intenzívebb felmelegedés a jövő hétre valószínű.

A mögöttünk álló hét (március 12-18.) nagyobb része enyhe, tavaszi időt hozott. A hét elején még 20 Celsius fok körüli maximumok voltak a jellemzőek, és hétfőn a délkeleti országrészben nyárias zivatarok is előfordultak. A hét közepére nagyjából 15 fokra mérséklődött a felmelegedés. Péntekre országos csapadék érkezett, jellemzően 5-15 mm esőt okozva, de a Dunántúlon többfelé 25 mm fölötti értékek is előfordultak. A hét végére tovább hűlt a levegő, majd szombat délutántól, estétől a felszín közelében sarkvidéki eredetű léghullám árasztotta el a térséget, mellyel egy csapásra visszatért a tél. Vasárnap már az ország jelentős részén fagypont alatt maradtak a hőmérsékleti csúcsértékek is, a minimumok pedig -5 fok körül alakultak.

A hideg levegővel párhuzamosan dél felől a magasabb légrétegekben enyhe, nedves levegő érkezett, mely heves csapadékhullást eredményezett, helyenként dörgéssel, villámlással. Szombaton így országszerte újabb jelentős csapadék hullott: eső, ónos eső, fagyott eső, majd egyre többfelé hó. Az újabb csapadékhullám az északi határszélen 5 mm alatti, de az ország döntő részén 10 és 20 mm közötti, a Dunántúl déli részén 30 mm fölötti mennyiséget hozott.

Hétfő reggelre az ország jelentős részét hótakaró fedte, melynek vastagsága általában 1 és 5 cm között változik, de északkeleten helyenként a 15 cm-t is meghaladja. A keleti országrészben a viharos szél, a hó, az ónos eső sokfelé jelentős károkat okozott pl. az áramszolgáltatásban.

A talaj teljesen telített nedvességgel, a sok csapadék miatt elsősorban az Alföldön tovább nőtt a belvizes területek kiterjedése. A talaj hőmérséklete 5 és 10 cm mélyen jelenleg többnyire 1 és 3 Celsius fok között alakul, míg 20 cm-en 3 és 5 fok között.

Kedden lesz a tavaszi napéjegyenlőség, hét végén pedig az óraátállítás, a délutánok ezzel jelentősen meghosszabbodnak.

Az előttünk álló héten csak lassan melegszik az idő. Kedden még borús ég, többfelé kisebb havazás is várható, aztán szerdától csökken a csapadékhajlam, csökken a felhőzet. A kevesebb felhő miatt főleg csütörtök és péntek reggelre a havas területeken akár -10 fokos fagyok is lehetnek majd. A hét végére mérséklődik az éjszakai lehűlés, de fagyok még vasárnap is várhatók.

A csúcsértékek lassan, de emelkednek: a hét közepén 1, 6, a hét végén már 7, 12 fok valószínű. A heti összcsapadék (26. reggelig) a jelenlegi számítások szerint az ország északi részén 1-5, a délkeletin 5-15 mm között valószínű. Az olvadó hó azonban plusz nedvességet jelent, így a belvízhelyzetben a héten további romlás valószínű. A talaj szikkadása majd a jövő héten kezdődhet el. A talaj hőmérséklete vasárnapig alig változik majd, melegedésre a jövő héttől számíthatunk.

Az enyhe időt követő komoly fagyok ártanak a kultúrnövényeinknek. A korán induló gyümölcsöket, főleg a Dunántúlon már így is fagykárok érték a hónap elején, de a héten ezek a károk tovább nőhetnek, bár az északkeleti országrészben még nyugalmi állapotban van szinten minden gyümölcsfa. Az őszi vetések sokfelé belvízben állnak, az Alföld déli részén egyes táblák kitárcsázása és újravetése már elkerülhetetlen. A vizes, sáros talajra gépekkel rámenni nem lehet, így késésben vannak a mezőgazdasági munkák is. A csapadékos idő miatt idén egyelőre nincsenek száraz fű- és bozóttüzek, melyek ilyenkor szoktak előfordulni.

Csehországban a tavalyinál kevesebb gabonát tárolhatnak be az idén

Az egy hónapja kiadott becslés még 8,2 százalékos gabonatermés-csökkenéssel számolt. Ennek ellenére az idei termés a harmadik legrosszabb lesz az utóbbi évtizedben.

Átlag feletti szójatermés várható Baranya megyében

Magyarországon 55-60 ezer hektáron termelnek szóját, jelentős részét Baranyában. A fehérjenövény idei megyei vetésterülete meghaladja a 17 ezer hektárt.

A BASF lezárta több Bayer üzletág és eszköz akvizícióját

A BASF sikeresen lezárta több Bayer üzletág és eszköz akvizícióját. Az ügylet kiegészíti a BASF saját növényvédelmi, biotechnológiai és digitális tevékenységeit, és ezzel a vállalat belép a vetőmagnemesítés, előállítás és kereskedelem területére.

Emelkedhet a kalászos vetőmagok ára

Az őszi kalászosok vetőmagjának tényleges értékesítési árairól a vetési szezon végén kapunk majd pontos képet, amikor a tagságtól megérkeznek majd a tényleges adatok.

A belvíz hátráltatja a vetést

Nemcsak az okoz problémát, hogy a nedves talajba nem lehet vetni, hanem hogy a belvízzel elöntött földek jelentős minőségi romláson mennek keresztül.

2018. április 16. 10:38

Agrometeorológia - Marad a csapadékos idő, erős fagy nem várható

Bár csütörtökön hajnalban főként a Dunántúlon többfelé hűl -5 fok alá a levegő.

2018. február 13. 19:55

Ezen a héten is lesznek még mínuszok

A következő napokban is többfelé várható havazás, és mínusz 10 fok körüli hideg, a hét második felében viszont napközben 10 Celsius-fok körüli maximumok is lehetnek napsütéssel.

2018. március 19. 07:53

Csapadékosabb és hűvösebb idő várható a jövő héten

Többször várhatóak záporok, zivatarok, a maximumok pedig jellemzően inkább 20 fok körül, sőt több helyen az alatt alakulnak.

2018. május 13. 17:33